Κοροναϊός : Αισχροκέρδεια με τις μάσκες σε βάρος των νοσοκομείων καταγγέλλει η ΠΟΕΔΗΝ

Åðßóêåøç ôïõ õðïõñãïý Õãåßáò Âáóßëç Êéêßëéá óôï ÃÍÁ "ÃåííçìáôÜò", ôï ïðïßï åßíáé Ýíá áðü ôá íïóïêïìåßá üðïõ èá ôïðïèåôçèïýí isolation boxes-óçìåßá äéáëïãÞò õðüðôùí êñïõóìÜôùí êïñïíïúïý, ôçí ÐÝìðôç 5 Ìáñôßïõ 2020. (EUROKINISSI/ÃÉÁÍÍÇÓ ÐÁÍÁÃÏÐÏÕËÏÓ)

Λόγω του κοροναϊού, αντιμέτωπα με αυξήσεις 700% για τις μάσκες τα ελληνικά νοσοκομεία, όπως καταγγέλλει η

Κατά 700% έχουν αυξηθεί οι τιμές με τις οποίες προμηθεύονται τα νοσοκομεία τις χειρουργικές μάσκες εξαιτίας του κοροναϊού, όπως καταγγέλλει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ).

Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, τα νοσοκομεία σήμερα προμηθεύονται τις χειρουργικές μάσκες σχεδόν προς 1 ευρώ τη μία, από 0,015 ευρώ (1,5 λεπτό) τον περασμένο Νοέμβριο του 2019. Η Ομοσπονδία επικαλείται τιμολόγια και οικονομικές προσφορές που έχουν λάβει νοσοκομεία.

Μάλιστα, ζητά την παρέμβαση του υπουργείου Υγείας για να σταματήσει η αισχροκέρδεια με τις μάσκες.

Άλλα προβλήματα

Στην ανακοίνωσή της η ΠΟΕΔΗΝ αναφέρεται επίσης στα νοσοκομεία της Αχαΐας και Ηλείας όπου με ανησυχία και αποφασιστικότητα αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι την μετατροπή του Νοσοκομείου του Ρίου σε Νοσοκομείο περίθαλψης περιστατικών κορωνοϊού.

 «Δεν επιλύεται το πρόβλημα της έλλειψης προσωπικού με τις μετακινήσεις από τα Κέντρα Υγείας, ούτε με τους 50 επικουρικούς που ανακοίνωσε η 6η Υγειονομική Περιφέρεια, αλλά χρειάζονται πολύ περισσότεροι υπάλληλοι με δεδομένο ότι ήδη 60 συνάδελφοι βρίσκονται σε καραντίνα.

Ανοίγει στο Ρίο κέντρο αναφοράς για εργαστηριακό έλεγχο δειγμάτων για κορωνοϊό θετικό καθ’ ότι τα τρία κέντρα αναφοράς που λειτουργούν δεν επαρκούν ειδικά εάν υπάρξει αύξηση των κρουσμάτων όπως αναμένεται και ταυτόχρονα είναι κοστοβόρα.

Ο Διοικητής της 6ης ΥΠΕ μας ενημέρωσε ότι το κόστος μεταφοράς ενός δείγματος από Κεφαλονιά, Ζάκυνθο στο ΠΑΣΤΕΡ με εταιρεία κούριερ είναι 1000 ευρώ και από Πάτρα 500 ευρώ.»

Πάντως, σε σχέση με ελλείψεις υγειονομικού υλικού στα νοσοκομεία των Πατρών, η κατάσταση αναμένεται να ομαλοποιηθεί, καθώς η 6η Υγειονομική Περιφέρεια προμηθεύτηκε μεγάλη παρτίδα υγειονομικού υλικού (μάσκες κ.α.).

Τα μέτρα που ζητά από την κυβέρνηση η ΠΟΕΔΗΝ

Η ΠΟΕΔΗΝ ζητά από την κυβέρνηση

– Πρόσληψη 2.000 υπαλλήλων με διαδικασίες- εξπρές.

– Άνοιγμα των 100 κλινών κλειστών ΜΕΘ και δημιουργία ειδικών ΜΕΘ για βαριά περιστατικά κορωνοϊού, ώστε να μην νοσηλεύονται με άλλους ασθενείς.

– Επαρκή μέτρα προστασίας με την προμήθεια του κατάλληλου υγειονομικού υλικού.

– Καλύτερη διαλογή των περιστατικών στην είσοδο των Νοσοκομείων.

– Μέριμνα για τους υγειονομικούς που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες και εργάζονται στην πρώτη γραμμή.

– Λειτουργία περισσοτέρων Κέντρων Αναφοράς για εργαστηριακό έλεγχο δειγμάτων καθ’ ότι τα υπάρχοντα κέντρα αναφοράς δεν επαρκούν. Πέρα από τη λειτουργία κέντρου αναφοράς στο Πανεπιστήμιο του Ηρακλείου και στο Ρίο θα πρέπει να λειτουργήσουν και στα άλλα Πανεπιστημιακά Νοσοκομεία με την κατάλληλη υποδομή, αντιδραστήρια και στελέχωση με γιατρούς και παρασκευαστές.

– Λειτουργική ετοιμότητα των Νοσοκομείων που καταργήθηκαν το 2014 (Αγία Βαρβάρα, Αμαλία Φλέμιγκ, Πολυκλινική, Λοιμωδών Θεσσαλονίκης) για να υποδεχτούν περιπτώσεις κορωνοϊού.

– Προληπτικά μέτρα μη μετάδοσης του κορωνοϊού σε συνεργασία με την εκκλησία.