Κορωνοϊός: Οι επιστήμονες αναζητούν το εμβόλιο μέσω… video game (videos) 

Σε μια σειρά παιχνιδιών που ονομάζεται Foldit και δημιουργήθηκε από το Folding@home – οι παίκτες ενθαρρύνονται να αναμετρηθούν ή να συνεργαστούν για την κατασκευή πρωτεϊνών και αμινοξέων.

Μπορεί ένα ψηφιακό παιχνίδι να δώσει τη λύση όσον αφορά το… εμβόλιο για τον κορωνοϊό; Ο κορωνοϊός έχει εξαπλωθεί πλέον σε περισσότερες από 100 χώρες και έχουν καταγραφεί περισσότεροι από 3.800 θάνατοι, ωστόσο, υπάρχει κάτι που μπορούμε να κάνουμε για να βοηθήσουμε στον τερματισμό εξάπλωσης της νόσου, χωρίς να χρειάζονται ιατρικές γνώσεις – παρά μόνο ένας υπολογιστής και το ταλέντο για την επίλυση γρίφων!
 

O λόγος για μια σειρά παιχνιδιών που ονομάζεται Foldit και δημιουργήθηκε από το Folding@home όπου οι παίκτες ενθαρρύνονται να αναμετρηθούν ή να συνεργαστούν για την κατασκευή πρωτεϊνών και αμινοξέων.

Στο παζλ κορωνοϊών – ο σκοπός είναι να βρεθεί ένα αντίσωμα που μπορεί να καταπολεμήσει τον COVID-19. Το παιχνίδι δημιουργήθηκε στο τμήμα Επιστήμης και Βιοχημείας του Πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον και είναι βασισμένο στη διαδικασία της αναδίπλωσης πρωτεϊνών σε ορισμένες ασθένειες.

Οι παίκτες κάνουν ψηφιακές προσομοιώσεις των μορίων σε παραδόξως ικανοποιητικές συνθέσεις με στόχο τη διάσωση εκατομμυρίων ζωών. Καλούνται να εντοπίσουν πρωτεΐνες, οι οποίες εμποδίζουν τη μετάδοση του κορωνοϊού στον ανθρώπινο οργανισμό.

Υπάρχουν δύο διαφορετικά επίπεδα δυσκολίας στο παζλ. Στο πιο εύκολο από τα δύο, οι παίκτες αναδιπλώνουν μια υπάρχουσα πρωτεΐνη που αποτρέπει τη μόλυνση από τον κορωνοϊό. Στο πιο δύσκολο επίπεδο σχεδιάζουν την πρωτεΐνη από το μηδέν. Επιπλέον, το Folding@home ερευνά, επίσης, νέες πρωτεϊνικές δομές και καλεί όσους έχουν «αχρησιμοποίητους υπολογιστικούς πόρους» να τους διαθέσουν στην ερευνητική προσπάθεια, με την ισχύ τους να χρησιμοποιείται για να παράγει περισσότερα δεδομένα που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε ένα εμβόλιο.

Πηγή: skai.gr