Κτήμα Πόρτο Καρράς: Επένδυση 4 εκατ. ευρώ στο ιστορικό οινοποιείο
Στόχος να ολοκληρωθεί η αποκατάσταση του ιστορικού κτιρίου στα τέλη του 2025, ώστε να είναι επισκέψιμο
Της ΜΑΡΙΑΣ ΚΟΥΖΟΥΦΗ
Τη νέα του εποχή διανύει ο ιστορικός αμπελώνας του Κτήματος Πόρτο Καρράς, στις πλαγιές του Μελίτωνα, στη Σιθωνία Χαλκιδικής. Ο σχεδιασμός στο πλαίσιο αυτής της «New Era», όπως έχει ονομαστεί, πέρα από την αναγέννηση του αμπελώνα, που αποτελεί σήμερα το μεγαλύτερο βιολογικό αμπελώνα στην Ελλάδα και έναν από τους μεγαλύτερους της Ευρώπης, περιλαμβάνει και την αποκατάσταση του οινοποιείου, που σχεδιάστηκε από τον διεθνούς φήμης αρχιτέκτονα Walter Gropius, ιδρυτή του κινήματος Bauhaus και χτίστηκε το 1970.
Η αποκατάστασή του, μια επένδυση τουλάχιστον 4 εκατ. ευρώ, αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη του 2025, όπως δήλωσε χθες ο πρόεδρος του Δ.Σ. και διευθύνων σύμβουλος του Κτήματος Πόρτο Καρράς κ. Sergei Smirnov, στη διάρκεια εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη, στο Μακεδονία Παλλάς για την επόμενη ημέρα του κτήματος, η οποία βασίζεται στη μεγάλη ιστορία του.
Στόχος είναι το οινοποιείο από χώρος παραγωγής να γίνει και αυτό επισκέψιμο από το κοινό αλλά και να δημιουργηθούν νέες επισκέψιμες περιοχές, ίσως και ένα νέο εστιατόριο, δημιουργώντας μια ολοκληρωμένη εμπειρία στον επισκέπτη που θα έχει τη δυνατότητα να απολαμβάνει τα κρασιά του κτήματος παράλληλα με την απίστευτη θέα από το λόφο.
Ο κ. Smirnov κατά την έναρξη της παρουσίασής του χαρακτήρισε το Κτήμα «state of the art» παρά τα 60 χρόνια του αμπελώνα. “Είναι τέλειο όπως είναι, είναι σχεδιασμένο πολύ όμορφα και με πολλή σκέψη, το μόνο που χρειάζεται είναι η αποκατάστασή του […] Προσπαθούμε να το αποκαταστήσουμε, ακριβώς όπως ήταν στα χρόνια του Καρρά”, όπως είπε. Ο προσανατολισμός για τα κρασιά είναι οι «χρυσές» χρονιές του Κτήματος μεταξύ 1991-93. Σημείωσε ότι κατά την άποψή του το 1991, το 1993 και το 2001, βγήκε ο καλύτερος “Πορφυρογέννητος” του κτήματος.
Απο τον Απρίλιο του 2022 εφαρμόζονται οι αρχές της Αναγεννητικής Αμπερουργίας στο Κτήμα ώστε να καταστήσουν τον αμπελώνα λειτουργικό για τα επόμενα 60 χρόνια. Τα 4.750 στρέμματα του Κτήματος βρίσκονται σε υψόμετρο 200-300 μέτρων και σήμερα σε παραγωγή είναι τα 2.000 περίπου, ενώ όπως τονίστηκε όλα τα κρασιά προέρχονται από τους ιδιόκτητους αμπελώνες και μόνο.
Όπως είπε ο κ. Smirnov συνεχίζεται έως το τέλος του έτους ο έλεγχος ώστε να διαπιστωθούν οι ανάγκες προκειμένου από την επόμενη χρονιά να γίνουν οι απαραίτητες κινήσεις για νέες φυτεύσεις κλπ. Η εκτίμηση είναι ότι για την αποκατάσταση του αμπελώνα θα απαιτηθούν περίπου 2-3 χρόνια. Για την ιστορία να αναφέρουμε ότι οι πρώτες φυτεύσεις αμπελιών και ελαιώνων, μαζί με το πρωτοποριακό τουριστικό συγκρότημα με το οποίο συνδέεται το Κτήμα Πόρτο Καρράς, ξεκίνησαν αρχές του 1965.
Οι στόχοι για την παραγωγή
Ο κ. Smirnov αναφέρθηκε και στους στόχους που έχουν να κάνουν με την παραγωγή, η οποία επιδιώκεται να φτάσει το 1 εκατ. φιάλες/το χρόνο στο διάστημα των επόμενων 2-3 χρόνων, παραμένοντας ωστόσο boutique σε ότι αφορά την ποιότητα και τη φροντίδα για κάθε κρασί.
Παράλληλα βρίσκεται σε εξέλιξη και ο σχεδιασμός για το rebranding του ετικετών του κτήματος, ενώ σύμφωνα με τον κ. Smirnov τα brands μειώνονται από 28 σε 10 το πολύ, ώστε να μην δημιουργείται σύγχυση στον καταναλωτή. Το Κτήμα συνεχίζει να στηρίζει τις ποικιλίες από τις οποίες παράγονται οι ιστορικές ετικέτες του, που αποτελούν core brands. Παράλληλα με τις πέντε βασικές ποικιλίες, η ανάπτυξη θα αφορά και άλλες. Αναφέρθηκε σε τοπικές ποικιλίες, στην ποικιλία Syrah αλλά και σε διαφορετικά μείγματα.
Πρώτη προτεραιότητα είναι η πλήρης κάλυψη της ελληνικής αγοράς τόσο της Βόρειας Ελλάδας όσο και της νότιας, με έμφαση στην αγορά της Αττικής που δεν ήταν στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος μέχρι τώρα, ενώ σε ότι αφορά τις εξαγωγές, αυτές θα αποτελέσουν το επόμενο βήμα, με αγορές στόχους να είναι κυρίως αυτές της Αμερικής και του Καναδά, αλλά και της Βρετανίας. Σε ό,τι αφορά τη Γερμανία, ο κ. Smirnov εξέφρασε την άποψη ότι έχει προοπτικές και μεγάλη κατανάλωση κρασιού, με τη μέση τιμή να είναι όμως χαμηλή. Δεν είναι μια απλή αγορά και πρέπει να γνωρίζεις σε ποια κανάλια και πόλεις να τοποθετηθείς, όπως είπε.
Εμβληματικές ετικέτες του Κτήματος
Στο πλαίσιο της εκδήλωσης στην οποία συμμετείχαν δημοσιογράφοι, άνθρωποι της εστίασης και του κλάδου πώλησης οίνου, πραγματοποιήθηκε γευστική δοκιμή των πιο εμβληματικών ετικετών του Κτήματος από τον δημοσιογράφο οίνου Στέφανο Κόγια DipWSET.
Συγκεκριμένα, δοκιμάσαμε τη «Malagousia» του 2023, μια από τις σημαντικότερες λευκές ποικιλίες του σύγχρονου ελληνικού αμπελώνα, που αναβίωσε στο Κτήμα Πόρτο Καρράς, όπου πρωτοφυτεύτηκε στα τέλη της δεκαετίας του ΄60. Σειρά είχε το Ασύρτικο («Assyrtiko Mainland» του 2023), το οποίο καλλιεργήθηκε για πρώτη φορά σε ηπειρωτικό έδαφος στο Κτήμα, επίσης στα τέλη του ’60 και όπως σημείωσε ο κ. Κόγιας είναι μια ποικιλία που έχει ως πλεονέκτημα την αντοχή στη ξηρασία.
Το «ROSE 5», που έκανε ντεμπούτο πέρυσι, στο blend του οποίου, όπως μαρτυρά και το όνομά του, συμμετέχουν 5 ερυθρές ποικιλίες. Στα ερυθρά, μια ακόμη ποικιλία, η αρχαιότερη καταγεγραμμένη ελληνική ποικιλία αναγεννήθηκε επίσης στο Κτήμα Πόρτο Καρράς τη δεκαετία του ΄60. Πρόκειται για το Λημνιό, που σύμφωνα με τον κ. Κόγια έχει αποδείξει ότι μπορεί να βγάλει συγκλονιστικά κρασιά. Η γευστική δοκιμή έκλεισε με τη ναυαρχίδα του Κτήματος, το «Chateau Porto Carras», ένα κρασί που θεωρείται ορόσημο στην ιστορία της ελληνικής οινοποίησης, ένα κρασί «παγκόσμιας κλάσης», όπως τόνισε ο κ. Κόγιας, το οποίο δημιουργήθηκε λίγο μετά το ξεκίνημα του Κτήματος. Ο διάσημος οινολόγος Emile Peynaud, από το Πανεπιστήμιο του Bordeaux, ο οποίος θεωρείται από πολλούς πατέρας της σύγχρονης οινολογίας, συμβούλευσε τον Γιάννη Καρρά για το «πάντρεμα» του Λημνιού με άλλες ποικιλίες και το κρασί σε σύντομο χρονικό διάστημα απέκτησε τεράστια φήμη και διακρίσεις.