Λέκκας για Χαλκιδική: «Παγίδες θανάτου» σε τουριστικές περιοχές

Επτά νεκροί, δεκάδες τραυματίες και ανυπολόγιστες ζημιές είναι ο τραγικός απολογισμός της φονικής κακοκαιρίας που έπληξε τη Χαλκιδική. Ο Ευθύμης Λέκκας χτυπά «καμπανάκι» προς τους πολίτες και τις αρχές μετά και τη φονική κακοκαιρία, επισημαίνοντας ότι η ασφάλεια των κτιρίων στη χώρα είναι ένα σοβαρό πρόβλημα. 

Πιο συγκεκριμένα, «παγίδες θανάτου» χαρακτήρισε στον ΣΚΑΪ τις πρόχειρες τουριστικές κατασκευές ο Ευθύμιος Λέκκας, καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής Εφαρμοσμένης Γεωλογίας & Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών και πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας. 

 «Ενώ τα κτίρια στην Ελλάδα έχουν δομηθεί με τον αντισεισμικό κανονισμό, οι κατασκευές που συνοδεύουν τα κτίρια, κυρίως στις τουριστικές περιοχές, παρουσιάζουν πολύ μεγάλη τρωτότητα. Δεν υπάρχει αντίστοιχος κανονισμός για την κατασκευή αυτών των κατασκευών, κάτι που έχω εισηγηθεί. Αυτές οι κατασκευές κινδυνεύουν και από σεισμούς και από τσουνάμι. Είναι παγίδες θανάτου» ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος  του ΟΑΣΠ με αφορμή τη θεομηνία στη Χαλκιδική που στοίχισε τη ζωή σε επτά ανθρώπους.

Ο κ. Λέκκας επανέλαβε ότι η καταστροφή στη Βόρεια Ελλάδα είναι αποτέλεσμα ενός ακραίου καιρικού φαινομένου που διαδέχθηκε ένα άλλο φαινόμενο, τις υψηλές θερμοκρασίες.

Όπως τόνισε, «Μέσα σε 10 λεπτά το πολύ σημειώθηκε η τεράστια καταστροφή». 

 «Είχαμε τον καύσωνα το προηγούμενο διάστημα που δίνει τη θέση του στα έντονα καιρικά φαινόμενα. Είναι φαινόμενα που παρουσιάζονται αιφνίδια και διαρκούν πάρα πολύ λίγο» είπε και σημείωσε πως τα φαινόμενα είχαν πολύ μεγάλη ταχύτητα με «μεγάλη ραγδαιότητα στην ένταση των ανέμων». 

 «Υπάρχει αυτοτροφοδοτούμενος και επιταχυνόμενος κύκλος εμφάνισης αυτών των φαινομένων» συμπλήρωσε. Οπως είπε, ζημιές έχουν υποστεί κυρίως οι δευτερεύουσες υποδομές και τα δίκτυα, με βασικότερο αυτό της ΔΕΗ, και όχι οι σταθερές δομές. Τόνισε, επίσης, την ανάγκη να υπάρξουν ειδικές προδιαγραφές για τις λυόμενες κατασκευές που εμφανίζονται στις καλοκαιρινές περιόδους «για να μην δημιουργούν κινδύνους».