Σοκαρισμένοι οι δήμαρχοι για τη βιβλική καταστροφή στη Χαλκιδική

Του Γιώργου Καλλίνη

Συντετριμμένη από την απώλεια ζωών εμφανίστηκε η δήμαρχος Κασσάνδρας Αναστασία Χαλκιά – Δημητροπόλου, εξηγώντας στο TyposThes την παρούσα κατάσταση στο δήμο και πότε αναμένει να καλυτερέψουν οι συνθήκες για τους κατοίκους και επισκέπτες.

 «Το πραγματικά τραγικό είναι οι απώλειες αυτών των ανθρώπων χωρίς λόγο. Η θλίψη είναι απερίγραπτη για αυτές τις αδικοχαμένες ψυχές. Οι ζημιές στο δήμο Κασσάνδρας είναι πολύ μεγάλες, αλλά το σημαντικότερο πρόβλημα εντοπίζεται στην παροχή ρεύματος και νερού, οι οποίες ακόμη δεν έχουν επανέλθει. Η πρωτόγνωρη καταιγίδα γκρέμισε 3 πολύ κοντινούς πυλώνες υψηλής τάσης, με αποτέλεσμα να σταματήσει από χθες η ρευματοδότηση του δήμου.

Δυστυχώς, πάρα πολλές κολώνες της ΔΕΗ ξηλώθηκαν από τους ανέμους και έτσι μέχρι σήμερα το μεσημέρι δεν αναμένουμε να επιστρέψει το ρεύμα. Οι αρμόδιες υπηρεσίες εργάζονται πυρετωδώς από χθες το πρωί, γιατί δεν υπάρχει ούτε νερό για τους κατοίκους.

Η βοήθεια του Στρατού ήταν πολύ σημαντική, καθώς μας προμήθευσε γεννήτριες για να καταφέρουμε να παρέχουμε έστω και περιορισμένη ροή νερού πολύ σύντομα».

Πάντως, η αντίδραση του κρατικού μηχανισμού ήταν πολύ άμεση, σύμφωνα με την κ. Χαλκιά και η κατάσταση εξομαλύνεται άμεσα.

 «Όσον αφορά τα καταστήματα, ήδη 8 μηχανικοί και 4 συνεργεία πηγαίνουν από επιχείρηση σε επιχείρηση για να καταγράψουν ζημιές και να εκτιμηθούν οι αποζημιώσεις. Οφείλω να πω ότι η κεντρική κυβέρνηση λειτούργησε πάρα πολύ αποτελεσματικά και γρήγορα.

Υπάρχουν κάποιες καταστάσεις στις οποίες κανένας άνθρωπος, υπηρεσία ή δήμος δεν μπορεί να είναι απολύτως προετοιμασμένος. Το φαινόμενο ήταν πραγματικά σοκαριστικό. Ξαφνικά το βράδυ, ήρθε ένα σύννεφο και κατέστρεψε τα πάντα.

Εκτιμώ ότι μέχρι την Κυριακή θα έχουμε επανέλθει στην κανονική μας λειτουργία, καθώς ήδη από χθες τα ξημερώματα καταβάλλεται τεράστια προσπάθεια με πολύ καλά αποτελέσματα. Οι δρόμοι ήταν από νωρίς πολύ καθαροί και οι οδηγοί δεν αντιμετώπισαν κανένα πρόβλημα», τόνισε η κ. Χαλκιά.

Όμως και στο δήμο Σιθωνίας, το χτύπημα από το καιρικό φαινόμενο ήταν πολύ δυνατό και κάτοικοι και επαγγελματίες μετρούν τις πληγές τους. Ο δήμαρχος Σιθωνίας Κυπαρίσσης Ντέμπλας, εξηγεί στο TyposThes τα πιο σημαντικά προβλήματα του δήμου την επόμενη μέρα της βιβλικής καταστροφής, θίγοντας άλλη μία φορά την ανάγκη για καλύτερες υποδομές.

 «Την Τετάρτη ζήσαμε κάτι πρωτόγνωρο, ένα ακραίο καιρικό φαινόμενο που δεν έχουμε ξαναδεί τόσες δεκαετίες. Οι άνεμοι ήταν κυριολεκτικά σαν τυφώνες. Ευτυχώς δεν καταγράψαμε κάποιο θύμα, παρά μόνο έναν σοβαρό αλλά όχι θανάσιμο τραυματισμό σε τουρίστρια από τη Ρουμανία. Η άτυχη παραθερίστρια βρίσκεται, εκτός κινδύνου, στο νοσοκομείο Παπανικολάου για την απαραίτητη νοσηλεία.

Η Σιθωνία χτυπήθηκε αρκετά από αυτό το ακραίο καιρικό φαινόμενο, ειδικά οι επιχειρήσεις και πιο συγκεκριμένα πολλές ζημιές καταγράφηκαν σε τραπεζοκαθίσματα και ομπρέλες. Οι ζημιές σε κάμπινγκ, όπως το δημοτικό, είναι τεράστιες, με δεκάδες δέντρα να έχουν πέσει από τον αέρα. Επίσης, μαζί με όλα τα άλλα προβλήματα υπερχείλισε το κεντρικό ρέμα στις Συκιές, άλλη μία φορά.

Δεν υπάρχει ρεύμα και νερό στο δήμο προς το παρόν, αλλά πιστεύουμε ότι μέχρι την Παρασκευή το μεσημέρι θα έχει αποκατασταθεί ένα μέρος του προβλήματος. Ο Στρατός φρόντισε να εγκατασταθούν γεννήτριες σε χωριά για να υπάρξει ροή νερού, ενώ και στον Μαρμαρά περιμένουμε να έχει νερό σήμερα.

Μέσα σε δύο μέρες θα έχουμε επιστρέψει στην κανονικότητα. Κάθε καλοκαίρι, άλλωστε, βιώνουμε ζημιές και καταστροφές και είναι σίγουρο ότι θα επαναληφθούν παρόμοια προβλήματα καθώς δεν υπάρχουν επαρκή έργα υποδομής.

Αυτό που ζήσαμε όμως ήταν πρωτόγνωρο, αυτό το καιρικό φαινόμενο ήταν ό,τι πιο ακραίο έχω δει στη ζωή μου και οφείλω να παραδεχτώ ότι το κράτος έδειξε ενδιαφέρον και κινητοποιήθηκε από την πρώτη στιγμή», ολοκλήρωσε ο κ. Ντέμπλας.