Λιγότερα τα κουνούπια φέτος

– Οι 2 λόγοι που δεν έχουμε έξαρση όχλησης

Σε επιφυλακή ωστόσο παραμένουν τα συνεργεία που τα καταπολεμούν υπό τον φόβο και του ιού του Δυτικού Νείλου

*Της Λεμονιάς Βασβάνη | Από την έντυπη έκδοση “Τύπος Θεσσαλονίκης”

Ο ζεστός καιρός και οι μειωμένες για την εποχή βροχοπτώσεις συνέβαλαν στο να έχουμε μικρότερο αριθμό κουνουπιών, σε σχέση με άλλες χρονιές.

Ωστόσο δεν θα πρέπει να εφησυχάζουμε γιατί με μια αλλαγή των καιρικών συνθηκών μπορεί η εικόνα να αλλάξει.

Εξάλλου, για να προληφθεί μια ραγδαία αύξηση του αριθμού των κουνουπιών πραγματοποιούνται στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας προγράμματα καταπολέμησής τους.

Όπως αναφέρει στο «ΤyposThes» ο κ. Σπύρος Μουρελάτος Δρ Βιολογίας και πρόεδρος της εταιρείας «Οικοανάπτυξη» η οποία συνεργάζεται με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας: «Τα κουνούπια θέλουν νερό. Οπότε με τις μειωμένες βροχοπτώσεις που σημειώνονται αυτό το διάστημα η εφαρμογή του έργου της καταπολέμησής τους φέρνει καλά αποτελέσματα. Αν συνεχιστούν οι ίδιες καιρικές συνθήκες θα έχουμε χαμηλή όχληση στις τουριστικές και γύρω περιοχές.

Όμως σύντομα μπορεί να υπάρξουν και κάποιες αλλαγές γιατί έχουμε και τους ορυζώνες και εκεί και σε χωριά που βρίσκονται σε απόσταση 3-4 χιλιομέτρων από αυτούς, θα δούμε να ανεβαίνει ο αριθμός των κουνουπιών που τσιμπάνε και τους ανθρώπους. Μιλάμε κυρίως για μικρά προβλήματα σε περιοχές στις πεδιάδες Σερρών και Θεσσαλονίκης μέχρι τα τέλη Ιουλίου. Και από τα 2 εκατομμύρια κάτοικους περίπου οι 100.000- 150.000 θα έχουν όχληση. Αυτή η όχληση υπάρχει πάντα πιθανότητα να μεταφερθεί στην πόλη. Και για να προλάβουμε αυτό το ενδεχόμενο κάνουμε και εναέριες εφαρμογές. Αυτές σχεδιάζεται να γίνουν το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουλίου για να μειωθεί ο αριθμός των κουνουπιών που θα γεννηθούν στους ορυζώνες».

Σχετικά με τον ιό του Δυτικού Νείλου σημείωσε πως «υπάρχει ανησυχία με δεδομένες τις ήπιες θερμοκρασίες του περασμένου χειμώνα, αλλά και της άνοιξης και με το γεγονός ότι τις χρονιές 2022 και 2023 είχαμε κρούσματα.

Ωστόσο το γεγονός ότι έχουμε χαμηλές βροχοπτώσεις είναι θετικό». Αυτό το διάστημα η εταιρεία ολοκληρώνει τις αιμοληψίες σε νεαρά ορνίθια και κουνούπια από 50 χωριά. «Με βάση τα αποτελέσματα που θα προκύψουν θα δούμε πού βρισκόμαστε από πλευρά παθογόνου και προβούμε σε σχετικές ανακοινώσεις. Πάντως το γεγονός ότι έχουμε χαμηλούς πληθυσμούς κουνουπιών και λιγότερες βροχοπτώσεις είναι θετικό», σχολίασε ο κ. Μουρελάτος.

Ο ίδιος υπενθύμισε εξάλλου ότι οι πολίτες μπορούν να ενημερώνονται για θέματα όχλησης κουνουπιών μέσω της εφαρμογής Mosquito vision (σε κινητό, τάμπλετ ή λάπτοπ) που δίνει 5νθήμερη πρόβλεψη και ανανεώνεται συνεχώς με βάσει τα μοντέλα μέτρησης που υπάρχουν. Καλύπτει δε 2500 οικισμούς σε 4 από τις 13 περιφέρειες της χώρας.