Μανώλης Μητσιάς: «Για μένα είναι όμορφα τα τραγούδια που έχουν μια αλήθεια να πουν»

Συνέντευξη στην Λεμονιά Βασβάνη

Η ενασχόλησή του με τη μουσική ξεκίνησε όταν ήταν παιδί και έψελνε στην εκκλησία του χωριού του, στη Δουμπιά Χαλκιδικής. Έκτοτε πέρασαν πολλά χρόνια, και μια πλούσια καριέρα. Ο Μανώλης Μητσιάς παρουσιάζει τα «50 Χρόνια Χρυσάφι» στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης την Παρασκευή 4 Νοεμβρίου.

Θα μας τραγουδήσει για τη «μικρή Ραλλού», για τον «Γιάννη τον φονιά» και θα μας πάει «Ελευσίνα» και  «Μ’ ένα παράπονο» θα μας ερμηνεύσει «Μη χτυπάς», «Αυτά τα χέρια», «Ποτέ», «Σου ‘χω έτοιμη συγγνώμη», «Ερωτικό» και πολλά ακόμη. Ο ίδιος απαντώντας στις ερωτήσεις μας είπε ότι οι συνεργάτες του είναι το χρυσάφι του. Ανέφερε πως τον συγκινούν τα καλά τραγούδια που έχουν μια αλήθεια να πουν, ενώ αποκάλυψε πως στην εμφάνισή του στο Μέγαρο Μουσικής της πόλης μας θα πει και το πρώτο του τραγούδι.

-50 Χρόνια Χρυσάφι… Πώς αποτιμάτε την πλούσια καριέρα σας; Τι θυμάστε περισσότερο;

-Αυτό το  χρυσάφι βγήκε από ανθρώπους σπουδαίους με τους οποίους συνεργάστηκα. Έκανα συνεργασίες με τον Μάνο Χατζιδάκι, τον Νίκο Γκάτσο, τον Μίκη Θεοδωράκη, τον Δήμο Μούτση, τον Λουκιανό Κηλαηδόνη, τον Θάνο Μικρούτσικο, τον Άκη Πάνου, τον Γιάννη Σπανό, τον Χρήστο Λεοντή, τον Λευτέρη Παπαδόπουλο, τον Σταμάτη Κραουνάκη, την Λίνα Νικολακοπούλου, τον Άλκη Αλκαίο και πολλούς, πολλούς άλλους.. Όλοι αυτοί είναι το χρυσάφι μου.

-Πώς επιλέξατε τα κομμάτια του προγράμματος;

-Με μεγάλη δυσκολία και δεν είμαι σίγουρος ότι έχω καταλήξει στο τελικό πρόγραμμα. Θα αφεθώ στις επιθυμίες του κόσμου που θα έρθει να μας ακούσει.

-Τι σημαίνει για εσάς η μουσική; Ποια τραγούδια σας συγκινούν και σας αγγίζουν;

-Για μένα η μουσική ξεκίνησε όταν έψελνα στην εκκλησία του χωριού από παιδί. Αυτοί οι ήχοι μαζί με τα παραδοσιακά της Μακεδονίας σημάδεψαν την εφηβεία μου. Πλέον με συγκινούν όσα τραγούδια είναι καλά. Για μένα είναι όμορφα τα τραγούδια που έχουν μια αλήθεια να πουν.

-Τι θυμάστε από τα πρώτα σας βήματα στη μουσική;

-Θυμάμαι βέβαια όταν ξεκίνησα από την Θεσσαλονίκη που τραγουδούσαμε με τον φίλο μου τον Αντρέα Πρέζα σε μια μπουάτ των 20 ατόμων και σιγά σιγά σχηματιζόταν ουρά απ’έξω για να σας ακούσει. Εκεί λέγαμε ένα τραγούδι του Αντρέα το οποίο θα το πω σαν έκπληξη στους Θεσσαλονικείς στο Μέγαρο μετά από πάρα πολλά χρόνια. Ήταν το πρώτο μου τραγούδι.

-Υπάρχει κάποιο απωθημένο; Κάτι που θα θέλατε να είχατε κάνει στην καριέρα σας αλλά δεν το έχετε καταφέρει/ τολμήσει;

-Δεν υπάρχει κάποιο απωθημένο. Μόνο κάποιες συνεργασίες που θα ήθελα να γίνουν αλλά δεν πρόλαβαν να πραγματοποιηθούν.

-Σήμερα η μουσική βρίσκεται σε άμεση προσέγγιση. Όχι μόνο μέσα από τις μουσικές σκηνές αλλά και στο κινητό και τον υπολογιστή μας. Πόσο αυτό βοήθησε στην διάδοσή της και στην γεφύρωση ενδεχομένως των κενών που να υπήρχαν ανάμεσα σε διαφορετικές γενιές;

-Έχει βοηθήσει πάρα πολύ η νέα τεχνολογία. Βλέπω τώρα τους νέους που κάνουν γλέντια και χορεύουν παραδοσιακούς χορούς. Αυτά όλα έχουν διαδοθεί μέσα από τους υπολογιστές και το youtube. Αυτά κάποτε μπορούσες να τα βρεις μόνο αν πήγαινες σε πανηγύρια και έβλεπες τους ανθρώπους πώς χόρευαν και πώς τραγουδούσαν. Μόνο έτσι γινόντουσαν οι καταγραφές.

-Τι θα λέγατε σε έναν νέο που θα ήθελε να ασχοληθεί με τη μουσική;

-Να κάνει αυτό που επιθυμεί και που πιστεύει μέσα του χωρίς να σκέφτεται αν θα βγάλει χρήματα. Δίνοντας αγάπη σε αυτό που κάνει, πάντα θα είναι κερδισμένος.

Χρήσιμα

Έναρξη στις 21:00

Εισιτήρια από 10 ευρώ στο  viva.gr & στο ταμείο του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης.