Μαξίμου: Αυτά είναι τα 8 κέρδη από το Eurogroup

«Σήμερα η Ελλάδα γυρίζει σελίδα. Έχουμε μια συμφωνία που ανταποκρίνεται στις θυσίες του ελληνικού λαού. Με ενότητα και αποφασιστικότητα προχωράμε μπροστά για τη δίκαιη ανάπτυξη και την επούλωση των πληγών της κρίσης».

Αυτό σχολίασε ο Αλέξης Τσίπρας μέσω του πρωθυπουργικού λογαριασμού στο twitter, σε μια πρώτη παρέμβαση μετά την απόφαση του Eurogroup.

Ο κ. Τσίπρας θα γίνει σήμερα δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο στις 11 το πρωί. Ο Αλέξης Τσίπρας θα ενημερώσει τον Πρόεδρο για τα αποτελέσματα της συνεδρίασης του Eurogroup.

 

 Τα κυριότερα σημεία της απόφασης

Η ελληνική πλευρά πήρε αυτά που ήθελε. Υπήρξαν ριζικές αλλαγές σε σχέση με την απόφαση του Eurogroup της 22ας Μαΐου, υπογραμμίζουν κυβερνητικές πηγές και επισημαίνουν, όπως μετέδωσε το ΑΠΕ-ΜΠΕ:

  1. Το κυριότερο σημείο της απόφασης είναι η – για πρώτη φορά – σαφής δέσμευση του Eurogroup ότι θα υποστηριχθεί η έξοδος της Ελλάδας στις αγορές και η επιτυχής ολοκλήρωση του προγράμματος, με τη δημιουργία, μάλιστα, ενός σημαντικού αποθέματος ρευστότητας για να στηριχθεί η έξοδος της χώρας στις αγορές.
  2. Έγινε δεκτή η Γαλλική πρόταση για ρήτρα ανάπτυξης που αποτελούσε πάγια διαπραγματευτική θέση της κυβέρνησης από το 2015. Η γαλλική πρόταση ουσιαστικά γεφυρώνει τις διαφορετικές εκτιμήσεις ΔΝΤ και ευρωπαϊκών θεσμών και άρα διασφαλίζει έναντι των αγορών τη βιωσιμότητα του χρέους, αφού το Eurogroup δεσμεύεται ότι τα μέτρα για την απομείωση του χρέους, θα μεταβάλλονται ανάλογα με τη μεταβολή των ρυθμών ανάπτυξης. Ταυτόχρονα, αυτό μετατρέπει τους ευρωπαίους εταίρους, σε συμμάχους στο στόχο της ανάπτυξης, αφού όσο περισσότερο μεγεθύνεται η ελληνική οικονομία, τόσο λιγότερο θα χρειαστεί να απομειώσουν το χρέος.
  3. Αποφασίστηκε περίοδος χάριτος και επέκταση της ωρίμανσης μέχρι 15 χρόνια σίγουρα, και ενδεχομένως για περισσότερο διάστημα, αν δεν επιτευχθούν υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης. Αυτό διασφαλίζεται από την υιοθέτηση της ρήτρας ανάπτυξης.
  4. Καθορίστηκαν τα πρωτογενή πλεονάσματα στο 2% από το 2023 και κατά μέσο όρο περίπου στο 2% ως το 2060. Επομένως, προβλέπεται η σταδιακή μείωση των πλεονασμάτων και κάτω από το 2%. Αυτή είναι μία πολύ σημαντική δέσμευση, καθώς προσδιορίζει το ύψος της απαιτούμενης απομείωσης χρέους, η οποία πλέον μπορεί να υπολογισθεί από αγορές και θεσμούς. Εξάλλου με αυτά τα πρωτογενή πλεονάσματα, η Ελλάδα θα είναι η μόνη χώρα της ΕΕ που θα βρίσκεται σε θετική εξαίρεση από το Σύμφωνο Σταθερότητας, καθώς με βάση αυτό θα υποχρεούνταν να έχει πρωτογενή πλεονάσματα ύψους 2,6% στο μακροπρόθεσμο διάστημα και όχι 2% όπως τελικά συμφωνήθηκε.
  5. Υπήρξε δέσμευση για ένα φιλόδοξο πακέτο αναπτυξιακών δράσεων από ευρωπαϊκά κονδύλια που θα δώσει προοπτική υψηλών ρυθμών ανάπτυξης στην ελληνική οικονομία στο μεσοπρόθεσμο διάστημα (2018-2022).
  6. Έγινε αποδοχή του πάγιου αιτήματος της κυβέρνησης για ίδρυση Αναπτυξιακής Τράπεζας.
  7. Υπήρξε θετική εκτίμηση του ΔΝΤ σε σχέση με τη βιωσιμότητα του χρέους σε αντίθεση με την εκτίμηση της 22ας Μαΐου, όπου το ΔΝΤ θεωρούσε ότι το ελληνικό χρέος δεν βρίσκεται σε τροχιά βιωσιμότητας.
  8. Αποφασίστηκε η δόση να είναι μεγαλύτερη από τις χρηματοδοτικές ανάγκες του ελληνικού δημοσίου αφού δίνει την δυνατότητα για πληρωμές ληξιπρόθεσμων οφειλών ύψους περίπου 1,6 δισ.

 

Τι είπαν Τσακαλώτος-Χουλιαράκης

Τη δυνατότητα στην Ελλάδα να βγει από το πρόγραμμα τον Αύγουστο του 2018 και να επιστρέψει στην κανονικότητα μετά από επτά χρόνια, παρέχει η απόφαση του Eurogroup. Μετά από αυτήν την απόφαση, επισήμανε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, θα υπάρξει περισσότερη σαφήνεια για τις αγορές, τους επενδυτές και τον ελληνικό λαό.

Ειδικά για το χρέος, η απόφαση του Λουξεμβούργου είναι αισθητά βελτιωμένη σε σχέση με εκείνη του Eurogroup της 22ας Μαΐου, καθώς εκτός από τα μεσοπρόθεσμα και τα μακροπρόθεσμα μέτρα, δημιουργεί έναν μηχανισμό ο οποίος θα συνδέει την εξυπηρέτησή του με την πορεία ανάπτυξης της οικονομίας. Ενώ για το ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων από το 2023 και μετά, στην απόφαση ουσιαστικά, όπως ανέφεραν παράγοντες του οικονομικού επιτελείου στο ΑΠΕ- ΜΠΕ, ουσιαστικά γίνεται αποδεκτή η ελληνική πρόταση για μέσο όρο πρωτογενών ανάλογα με την πορεία της οικονομίας.

«Δημιουργούμε οδικό χάρτη για να γυρίσει η Ελλάδα σελίδα», σχολίασε ο υπουργός Οικονομικών σε συνέντευξη Τύπου, ενώ ο αναπληρωτής υπουργός Γιώργος Χουλιαράκης επισήμανε πως «δεν θα χρειαστούμε την πρόσβαση στον χρηματοδοτικό φάκελο του ΔΝΤ». Καθώς παρέχεται για πρώτη φορά η σαφής δέσμευση του Eurogroup ότι θα υποστηριχθεί η έξοδος της Ελλάδας στις αγορές. «Αυτό αισθανθήκαμε ότι δεν υπήρχε τον προηγούμενο μήνα για τον ελληνικό λαό και τις αγορές», σχολίασε χαρακτηριστικά ο κ. Τσακαλώτος. «Τώρα υπάρχει πολύ σημαντικότερη διαύγεια, πρόσθεσε. Ήταν όση περίμενε ο ελληνικός λαός μετά τις θυσίες που έκανε; Ίσως όχι. Αναγνωρίζουμε ότι δεν πρέπει το τέλειο να είναι εχθρός του καλού».

Ο υπουργός τόνισε ότι «όπως είπαν πολλοί σήμερα, υπάρχει τώρα φως στο τέλος του τούνελ» και πρόσθεσε πως «μπορούμε να κοιτάμε μπροστά με αισιοδοξία. Η τελευταία παράγραφος στην ανακοίνωση (σ.σ. του Eurogroup) λέει ότι θα στηρίξουμε την Ελλάδα για να βγει στις αγορές και να σταθεί στα πόδια της. Το πετυχαίνουμε με καλύτερη διαύγεια στο χρέος. Υπάρχει περισσότερη διαύγεια στα μεσοπρόθεσμα μέτρα και παράλληλα υπάρχει ένας μηχανισμός που θα σχετίζει την ανάπτυξη με την αύξηση ή μείωση των μέτρων για το χρέος. Υπάρχει επίσης έμφαση στις επενδύσεις και την ανάπτυξη. Αυτό είναι κρίσιμο γιατί βλέπουμε και τον παρονομαστή στη σχέση χρέος/ΑΕΠ. Όλο αυτό μας δίνει εμπιστοσύνη ότι θα είμαστε σε θέση να βγούμε από το πρόγραμμα τον Αύγουστο του 2018». Συμπλήρωσε δε, ότι «είμαι πολύ πιο χαρούμενος τώρα, από όσο ήμουν στις 22 Μαΐου».

Αναφορικά με την έξοδο στις αγορές, οι δύο υπουργοί ανέφεραν ότι αυτή είναι «τεχνικό θέμα», καθώς με τη συμφωνία του Eurogroup, ο επικεφαλής του ΟΔΔΗΧ θα κρίνει πότε και πώς θα κινηθεί. «Δεν είναι πολιτική απόφαση. Το πολιτικό θέμα είναι το πλαίσιο που αποφασίστηκε στο Eurogroup. Το τεχνικό θέμα δεν θα το αποφασίσει ο υπουργός Οικονομικών», επισημάνθηκε. Επίσης σημαντικό για τις αγορές χαρακτηρίστηκε και το γεγονός ότι η θέση του ΔΝΤ είναι πιο υποστηρικτική από ό,τι στις 22 Μαΐου και δείχνει ότι είναι πιο ενεργό. Ερωτηθείς ο κ. Τσακαλώτος σχετικά με την ανακοίνωση της ΕΚΤ, ανέφερε ότι «δεν μπορώ να προκαταβάλω την απόφασή της για το QE. Για την ΕΚΤ ίσως είναι σημαντικό ότι αναλήφθηκε ευθύνη από το Eurogroup για να ολοκληρωθεί το πρόγραμμα κανονικά».

Από την πλευρά του, ο κ. Χουλιαράκης δήλωσε ότι για πρώτη φορά υπάρχει ένας καθορισμός των μέτρων για το χρέος αλλά και τα πρωτογενή πλεονάσματα. Αυτό στηρίζεται σε ρεαλιστικές παραδοχές για την ανάπτυξη αλλά και τα έσοδα από τις ιδιωτικοποιήσεις. Η περίοδος χάριτος και η επέκταση της ωρίμανσης έως 15 χρόνια βέβαιο, μπορούν να είναι ενδεχομένως για μεγαλύτερο διάστημα, εάν δεν επιτευχθούν υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης, όπως διασφαλίζεται από την υιοθέτηση της ρήτρας ανάπτυξης. «Συνολικά το πακέτο είναι θετικό, όπως πιστεύουμε», επισημάνθηκε στη συνέντευξη Τύπου.

Σε ό,τι αφορά στην εκ νέου χρηματοδότηση από το ΔΝΤ του προγράμματος, επισημάνθηκε ότι το ΔΝΤ θα επανακαθορίσει την εκτίμηση για το χρέος πολύ πριν λήξει το πρόγραμμα. Ωστόσο, τα στελέχη του οικονομικού επιτελείου δεν πιστεύουν ότι θα χρειαστεί να χρηματοδοτήσει το ΔΝΤ το πρόγραμμα, δεδομένου ότι υπάρχει μεγάλο ποσό του ESM που δεν φαίνεται ότι θα χρησιμοποιηθεί. Ανεξαρτήτως πάντως αυτού, είναι πλέον χαρακτηριστικό, ειπώθηκε στη συνέντευξη, ότι τώρα υπήρξε θετική εκτίμηση του ΔΝΤ σε σχέση με τη βιωσιμότητα του χρέους σε αντίθεση με την εκτίμηση της 22ας Μαΐου, όπου το Ταμείο θεωρούσε πως το ελληνικό χρέος δεν βρίσκεται σε τροχιά βιωσιμότητας.