Με αυτήν την δεξιότητα θα κερδίζετε κάθε διαφωνία

– Λίγοι άνθρωποι την έχουν

Το να είναι κανείς καλός στην ακρόαση ενισχύει την αξιοπιστία του και τον κάνει να ακούει με αυτοπεποίθηση

Οι άνθρωποι που κερδίζουν διαφωνίες και είναι καλοί στη συζήτηση δεν μιλούν απλώς καλά, αλλά ακούν και καλά.

Το να είναι κανείς καλός στην ακρόαση ενισχύει την αξιοπιστία του και τον κάνει να ακούει με αυτοπεποίθηση. Αλλά πολύ λίγοι άνθρωποι είναι καλοί σε αυτό. Η προσοχή τους αποσπάται εύκολα, αρχίζουν να αυτοσχεδιάζουν τι θα πουν, ή ακόμη χειρότερα, διακόπτουν το άλλο άτομο και ξεφεύγουν.

Στο βιβλίο του, «Win Every Argument: The Art of Debating, Persuading, and Public Speaking», ο Mehdi Hasan σκιαγραφεί τους δύο τύπους ακρόασης για να γίνετε μάστερ: κριτική ακρόαση και ενσυναίσθητη ακρόαση.

1. Κριτική ακρόαση

Αυτό απαιτεί συνειδητή απορρόφηση, κατανόηση και αξιολόγηση των πληροφοριών που σας δίνονται από έναν ομιλητή σε πραγματικό χρόνο. «Είναι αλήθεια ή ψέμα;» «Έχει νόημα ή όχι;» «Μπορώ να εμπιστευτώ ή να πιστέψω αυτό που ακούω;». Πρέπει να είστε κριτικός ακροατής όταν ο δάσκαλός σας σας δίνει σχόλια για ένα δοκίμιο που γράψατε. Ή όταν το αφεντικό σας αναλύει αυτό που δεν πήγε καλά σε μια αναφορά που γράψατε.

Δείτε πώς μπορείτε να είστε κριτικός ακροατής όταν ο αντίπαλός σας υποστηρίζει την άποψή του:

Εχετε ανοιχτό μυαλό

Όταν μαλώνετε με κάποιον, μην υποθέτετε αυτόματα ότι όλα αυτά που λένε είναι λάθος, ανόητα ή χαζά. Ακούστε έγκυρα σημεία ή έξυπνες ατάκες που στη συνέχεια θα πρέπει να αντιμετωπίσετε ή να αποδεχτείτε στις δικές σας παρατηρήσεις.

Θα πρέπει να είστε σίγουροι για τα δικά σας επιχειρήματα, ναι, αλλά και να παραμένετε αρκετά ανοιχτόμυαλοι για να δείτε πού είναι δυνατός ένας αντίπαλος ή πού μπορεί να έχετε αποτύχει.

Καθαρίστε τη σκέψη σας

Μην ονειροπολείτε καθώς οι άλλοι γύρω σας μιλούν. Βλάπτει την αξιοπιστία και τη στάση σας απέναντι στο κοινό και φαίνεται ότι συμπεριφέρεστε με αγενή ή απορριπτικό τρόπο.

Εστιάστε στην εργασία που έχετε. Ακούγοντας με κριτική σκέψη τον αντίπαλό σας θα είστε έτοιμοι να βρείτε ψευδείς ισχυρισμούς, θα μπορείτε να προετοιμάσετε απαντήσεις και να έχετε καλή επιχειρηματολογία.

Κρατήστε σημειώσεις

Η κριτική ακρόαση επωφελείται από ένα κοφτερό μυαλό και μια καλή μνήμη. Και τα δύο μπορούν να ενισχυθούν με την καλή παλιομοδίτικη λήψη σημειώσεων. Μερικοί από τους πιο επιτυχημένους ανθρώπους στον πλανήτη κρατούν σχολαστικά σημειώσεις.

Ο Βρετανός δισεκατομμυριούχος  Richard Branson, ο οποίος λέει ότι τελειώνει δεκάδες σημειωματάρια το χρόνο, κράτησε σημειώσεις σε ένα συνέδριο στο Λονδίνο όπου μοιράστηκε το πάνελ με τον Bill Gates.

Σύμφωνα με τον Branson, καθώς ο Gates «έκανε μια τελική ομιλία… τράβηξε μερικά κομμάτια χαρτιού από την τσέπη του».

2. Ενσυναισθητική ακρόαση

Πρόκειται για τη σύνδεση με τον ομιλητή και την προσπάθεια να δείτε τον κόσμο μέσα από τα μάτια του. Ο στόχος είναι να επικεντρωθείτε στις απόψεις του και να κατανοήσετε από πού προέρχονται.

Μείνετε παρόντες

Ξεκαθαρίστε στον άλλο ομιλητή και σε εκείνους που παρακολουθούν και ακούνε ότι είστε συγκεντρωμένοι σε αυτά που λέει.

Κρατήστε οπτική επαφή

Η οπτική επαφή είναι πολύ σημαντική ως μέσο εκδήλωσης ενσυναίσθησης και δημιουργίας βαθιών συναισθηματικών δεσμών.

Η έρευνα το υποστηρίζει: Μια μελέτη γιατρών και ασθενών διαπίστωσε ότι η οπτική επαφή «σχετίζονταν σημαντικά με τις αντιλήψεις των ασθενών για την ενσυναίσθηση των κλινικών γιατρών».

Μια άλλη μελέτη με δημόσιους ομιλητές διαπίστωσε ότι «οι συμμετέχοντες ήταν πιο πιθανό να πιστέψουν τις δηλώσεις ενός ομιλητή που τους κοιτούσε απευθείας, σε σύγκριση με έναν ομιλητή με απόμακρο βλέμμα».

Κάντε τις σωστές ερωτήσεις

Κάντε ερωτήσεις στους συνομιλητές σας που τους επιτρέπουν να οδηγήσουν τη συζήτηση και στη συνέχεια κάντε ερωτήσεις που δείχνουν ότι ακούτε τις απαντήσεις τους. Επιλέξτε ερωτήσεις ανοιχτού και όχι κλειστού τύπου και ερωτήσεις που απαιτούν προσωπικές και μελετημένες απαντήσεις αντί για μονολεκτικές απαντήσεις τύπου «ναι» ή «όχι».

Πηγή: moneyreview.gr