Στήριξη των καλλιεργητών λεβάντας της Χαλκιδικής ζητά ο Απόστολος Πάνας

Κοινοβουλευτική παρέμβαση απευθυνόμενη στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κατέθεσε ο Αναπληρωτής Γραμματέας Κοινοβουλευτικής Ομάδας Βουλευτής Χαλκιδικής του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής κ.Πάνας Απόστολος μαζί με τον αρμόδιο Βουλευτή Ρεθύμνου και Τομεάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Χνάρη Εμμανουήλ  ζητώντας τη στήριξη των καλλιεργητών της λεβάντας της Επικράτειας αλλά και της Χαλκιδικής.

Στην κοινοβουλευτική του παρέμβαση ο κ.Πάνας αναφέρει, πως η αύξηση του κόστους  καλλιέργειας, συγκομιδής και απόσταξης λεβάντας ιδιαίτερα στη Χαλκιδική, δυστυχώς καθιστούν την καλλιέργειά της πλέον, ασύμφορη και ζημιογόνα.

Ο Βουλευτής τονίζει, πωςτα τελευταία χρόνιατεράστιες ποσότητες ελαίου λεβάντας παραμένουν αδιάθετες και η τιμή διάθεσής παρουσιάζει κατακόρυφη πτώση δημιουργώντας μια στάσιμη κατάσταση με πολυποίκιλα προβλήματα στους παραγωγούς της.

Ο κ.Πάνας με την παρέμβασή του σημειώνει : « Η παρέμβασή μου έρχεται ως συνέχεια των επανειλημμένων παρεμβάσεών μου προς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για τηνουσιαστική ενίσχυση των καλλιεργητών λεβάντας της χώρας αλλά και της Χαλκιδικής, οι οποίοι βρίσκονται πλέον σε απόγνωση, καθώς δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν οικονομικά και να μετριάσουν τις απώλειες του εισοδήματός τους».

Το ακριβές κείμενο της κοινοβουλευτικής παρέμβασης του κ.Πάνα έχει ως εξής :

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΠΑΝΑΣ

Αναπληρωτής Γραμματέας Κοινοβουλευτικής Ομάδας

Βουλευτής Χαλκιδικής

28-07-2023

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον κ.κ. Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Αυγενάκη Ελευθέριο.

«Θέμα: Σε απόγνωση οι παραγωγοί λεβάντας στο σύνολο της Επικράτειας».

Η αύξηση του κόστους  καλλιέργειας, συγκομιδής και απόσταξης λεβάντας, δυστυχώς καθιστούν την καλλιέργεια της πλέον, ασύμφορη και ζημιογόνα τα τελευταία χρόνια.

Οι τεράστιες παραχθείσες ποσότητες ελαίου λεβάντας παρελθόντων ετών που παραμένουν αδιάθετες, σε συνδυασμό με την κατακόρυφη πτώση της τιμής διάθεσης, δεν φαίνεται να δίνουν δυνατότητες και προσδοκίες ανάκαμψης της αξίας του συγκεκριμένου προϊόντος. Δυστυχώς οι προσδοκίες για την καλλιέργεια της λεβάντας στη χώρα μας, όχι μόνο δεν επαληθεύτηκαν, αλλά δημιούργησαν και ένα δυσοίωνο μέλλον γι’ αυτήν, χωρίς θετικές προοπτικές εξέλιξης.

Ενδεικτικά αξίζει να αναφέρουμε, ότι το κόστος καλλιέργειας, συγκομιδής και απόσταξης ξεπερνάει τα 200€/στρέμμα, κάτι που οδηγεί αρκετούς καλλιεργητές λεβάντας σε αναδιάρθρωση της καλλιέργειας, επιφέροντας επιπλέον έξοδα στους ήδη καταπονημένους οικονομικά παραγωγούς.

Δεδομένου ότι οι παραγωγοί της συγκεκριμένης καλλιέργειας δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν οικονομικά και να μετριάσουν τις απώλειες του εισοδήματος τους.

Δεδομένου ότι η Πολιτεία θα πρέπει να είναι αρωγός στο σύνολο του Πρωτογενή Τομέα.

Ερωτάται ο κ. κ. Υπουργός  :

Με ποιον τρόπο προτίθεται το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων να ενισχύσει τους καλλιεργητές λεβάντας για να ισοσκελίσει τις οικονομικές απώλειες;

Οι ερωτώντες Βουλευτές Χαλκιδικής

Πάνας Απόστολος

Χνάρης Εμμανουήλ