Από τις παλαιότερες και μεγαλύτερες τράπεζες αίματος αυτή των Σημάντρων

Η τράπεζα αίματος Σημάντρων “Γεράσιμος Χάνος”, είναι από τις παλαιότερες και μεγαλύτερες τράπεζες αίματος. Ιδρύθηκε το 1983 από τον αείμνηστο Γεράσιμο Χάνο και έκτοτε έχει βραβευτεί πολλές φορές από το Υπουργείο Υγείας. Είναι από τις πρώτες σε ποσοστό συμμετοχής σε αναλογία με τον πληθυσμό.

Πραγματοποιούνται τρεις αιμοδοσίες το χρόνο: η προκαθορισμένη καλοκαιρινή, πάντα στο τελευταίο σαββατοκύριακο του Ιούλη, μια στο δεύτερο δεκαήμερο του Δεκέμβρη και μια τον Απρίλη, λίγο πριν το Πάσχα.

Για τα Σήμαντρα οι μέρες της αιμοδοσίας είναι μέρες γιορτής. Και είναι πολύ συγκινητικό να βλέπεις ηλικιωμένους που πριν ήταν όλοι τους αιμοδότες, να έρχονται για να μάθουν τι νούμερο φιαλών αίματος συγκεντρώθηκε κάθε φορά. Γιατί όλα αυτά τα χρόνια τους έγινε συνείδηση η προσφορά αίματος.

Η τράπεζα μας λειτουργεί λίγο διαφορετικά από τις υπόλοιπες. Δεν είναι ανταποδοτική (δηλαδή έδωσες δύο φορές έχεις δύο μονάδες). Υπάρχει η δυνατότητα να καλύπτει τους αιμοδότες της για όσες φιάλες χρειαστούν τόσο οι ίδιοι όσο και το στενό οικογενειακό τους περιβάλλον.

Καλύπτει, επίσης, και άτομα που δεν είναι αιμοδότες, με τη μόνη υποχρέωση, όσοι μπορούν, σε κάποια από τις επόμενες αιμοδοσίες, να καλύψουν ένα μέρος τουλάχιστον από αυτές που έλαβαν. Και η ανταπόκριση των περισσότερων που εξυπηρετήθηκαν είναι συγκινητική. Γιατί εκτιμούν πως όταν είχαν ανάγκη, δεν χρειάστηκε να ψάχνουν για αιμοδότες.

Έτσι, έχει έρθει πολύς νέος κόσμος στην τράπεζά όχι μόνο από τα Σήμαντρα, αλλά από όλη τη ευρύτερη περιοχή και ειδικά νέοι άνθρωποι. Αυτό διασφαλίζει και τη συνέχεια της λειτουργίας της Τράπεζάς με τον να τρόπο που της αρμόζει, εξυπηρετώντας το γενικότερο καλό και τιμώντας έτσι και τη μνήμη του ιδρυτή της Γεράσιμου Χάνου.

 «Με την ευκαιρία του εορτασμού σαράντα χρόνων λειτουργίας της Τράπεζας μας θέλουμε να ευχαριστήσουμε τους αιμοδότες μας, παλιούς και νέους, για την ακούραστη και συνεχή παρουσία τους και τη διάθεσή τους για προσφορά ζωής. Για τη στήριξή τους όλα αυτά τα χρόνια.

Να ευχαριστήσουμε ακόμη και τις εκάστοτε τοπικές και δημοτικές αρχές που ήταν πάντα κοντά μας και μας προσέφεραν την όποια βοήθεια ζητούσαμε. Το επόμενο ραντεβού μας είναι το Δεκέμβρη», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του Συλλόγου Αιμοδοσίας Σημάντρων “Γεράσιμος Χάνος”.

www.xalkidikipolitiki.com