Μετωπική Ξανθού-Πολάκη με Γεωργιάδη για την τιμολόγηση φαρμάκων

Σφοδρή αντιπαράθεση ανάμεσα στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, Ανδ. Ξανθό και Π. Πολάκη, και τον αντιπρόεδρο της Ν.Δ., Άδ. Γεωργιάδη, προκάλεσε τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή από την κυβέρνηση και τροποποιεί το σύστημα τιμολόγησης των φαρμάκων. Η αντιπαράθεση επεκτάθηκε και στην περιφερειάρχη Αττικής Ρένα Δούρου και στην δίωξη που ασκήθηκε για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι.

«Η κυβέρνηση κάνει παρέμβαση που, μετά το τέλος των μνημονιακών υποχρεώσεων, εξορθολογίζει το πλαίσιο της τιμολόγησης των φαρμάκων και εννοείται ότι θα συνοδευτεί με αλλαγή στην αποζημιωτική πολιτική, που θα μεταφραστεί σε μείωση της συμμετοχής του πολίτη» είπε, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ,  αναφερόμενος στην τροπολογία ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός.

Οι τόνοι ανέβηκαν όταν ο κ. Γεωργιάδης κατηγόρησε τον υπουργό Υγείας ότι καταθέτει στη Βουλή μια τροπολογία που ευνοεί τις πολυεθνικές φαρμακευτικές εταιρείες, και τη Novartis. Ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ. είπε ότι «με τον δικό του νόμο ο μέσος όρος της τιμής των φαρμάκων έβγαινε από τον μέσο των τριών χαμηλότερων τιμών της Ε.Ε., δηλαδή και των χωρών της πρώην ανατολικής Ευρώπης που έχουν πολύ χαμηλές τιμές στα φάρμακα». Υποστήριξε ακόμη ότι «με την τροπολογία που φέρνει η κυβέρνηση για την τιμολόγηση λαμβάνεται υπόψη ο μέσος όρος από δύο χώρες της Ευρωζώνης, δηλαδή χώρες που η τιμή των φαρμάκων είναι υψηλότερη, και μάλιστα προβλέπεται και αύξηση έως 10% το χρόνο». Ο κ. Γεωργιάδης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «κάνει δώρο στις πολυεθνικές φαρμακευτικές εταιρείες που δεν έχει προηγούμενο» για να προσθέσει: «Αν ήμουν ο Πολάκης, τώρα θα ρωτούσα τον Ξανθό, ‘πόσα πήρες’. Επειδή δεν είμαι ο Πολάκης, δεν το λέω αλλά θέλω να μας πείτε πως ένας υπουργός αποφάσισε να έρθει στη Βουλή και να κάνει τέτοιο δώρο στην ξένη φαρμακοβιομηχανία, και στη Novartis. Εσείς μας λέγατε ότι η Ελλάδα είναι χώρα αναφοράς και ένα dumping στις τιμές ευνοούσε τη Novartis και τις άλλες φαρμακοβιομηχανίες».

«Προκαλείτε κύριε Γεωργιάδη. Σε μια περίοδο που ασκείται σοβαρή διερεύνηση από τη δικαιοσύνη για ένα σκάνδαλο αποδεδειγμένο, διαχρονικό, που το ξέρουν όλοι οι παροικούντες την Ιερουσαλήμ και που εκτίναξε τη φαρμακευτική δαπάνη, την προηγούμενη δεκαετία και στο οποίο φέρονται ότι εμπλέκονται πολιτικά πρόσωπα, κρατικοί λειτουργοί, υπηρεσιακά στελέχη κρίσιμων επιτροπών. Μην κουνάτε το δάχτυλο σε μια κυβέρνηση και σε μια πολιτική ηγεσία που άνοιξε αυτό το θέμα με το πάρτι στην υγεία», απάντησε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός.

Αναφερόμενος στην τροπολογία που κατατέθηκε απόψε στη Βουλή, ο υπουργός Υγείας είπε ότι έχει γίνει θεσμικός διάλογος τόσο στη Βουλή όσο και στην Επιτροπή Παρακολούθησης της Φαρμακευτικής Δαπάνης, γιατί «όλοι ομολογούν ότι υπήρξε στρεβλό σύστημα τιμολόγησης που τα μνημονιακά χρόνια είχε σοβαρότατες παρενέργειες αφού από το συνεχές dumping τιμών, υπήρξαν φάρμακα φτηνά και αποτελεσματικά, κυρίως της εγχώριας βιομηχανίας, τα οποία δεν μπόρεσαν να έχουν βιώσιμη θέση στην ελληνική αγορά, αποσύρθηκαν και υποκαταστάθηκαν με άλλα πολύ πιο δαπανηρά».

«Είναι ψέμα να λέτε ότι η κυβέρνηση κάνει δώρο στη βιομηχανία. Η φαρμακοβιομηχανία επιτίθεται συστηματικά στην κυβέρνηση», είπε ο Ανδρέας Ξανθός και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση φέρνει νέο πλαίσιο τιμολόγησης και αλλάζει το καλάθι των χωρών, «γιατί αυτό είναι σύστημα πιο διαφανές και βιώσιμο και δίνει τη δυνατότητα σε φάρμακα των εγχώριων βιομηχανιών, να μείνουν στη αγορά».

«Από τις τρεις χώρες της Ευρώπης, πάμε στις δύο χαμηλότερες τιμές της Ευρωζώνης και λέμε ότι όσα φάρμακα είναι κάτω από αυτές τις τιμές θα έχουν μια μικρή σταδιακή αύξηση. Όσα φάρμακα είναι πάνω από αυτές τις τιμές, θα μειωθούν» τόνισε ο Ανδρέας Ξανθός, συμπληρώνοντας ότι δεν υπάρχει ούτε δημοσιονομική επίπτωση διότι ο προϋπολογισμός είναι κλειστός και για την εξωνοσοκομειακή και για την ενδονοσοκομειακή δαπάνη.

Στην αντιπαράθεση παρενέβη και ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης. «Προφανώς μάθατε ότι διαβιβάστηκε το πόρισμα, για την αντικειμενικοποίηση της ζημίας του ελληνικού δημοσίου, από το 2006 έως το 2014, που αφορά τη Novartis και τα φάρμακα της, και σας έχει πιάσει μαύρη και σκληρή τραμουντάνα» είπε ο κ. Πολάκης απευθυνόμενος στον κ. Γεωργιάδη. «Δεν είμαστε το ίδιο. Όσο και να γαβγίζεις ότι κάνουμε δώρα στις φαρμακοβιομηχανίες, δεν πιάνει. Το Harvard project εσύ το υλοποίησες ως στυγνό στρατιωτάκι, εκείνων που σου το παρήγγειλαν Αυτά θα τα βρει η δικαιοσύνη. Όσο και να φωνάζει και να κουνιέσαι σαν το play mobile, δεν είμαστε το ίδιο. Και κάτω το χεράκι», συμπλήρωσε ο αναπληρωτής υπουργός.

 

Αντιπαράθεση για τις διώξεις για το Μάτι και τη Ρ. Δούρου

Στη διάρκεια της συζήτησης, ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ. αναφέρθηκε και στην περιφερειάρχη Αττικής Ρένα Δούρου. «Εδώ και λίγες ώρες η κ. Δούρου διώκεται για 100 θανάτους εξ αμελείας, και παραμένει υποψήφια περιφερειάρχης του ΣΥΡΙΖΑ. Όσο και να φωνάζετε, η υποψήφια περιφερειάρχης του ΣΥΡΙΖΑ διώκεται για 100 θανάτους εξ αμελείας, και εξακολουθείτε να την έχετε υποψήφια», είπε προκαλώντας την αντίδραση του αναπληρωτή υπουργού Υγείας. «Με τις θεσμικές διαδικασίες ο κ. Πολάκης έχει ορισμένα προβλήματα, του εύχομαι να μην έχει δίωξη και αυτός για κακούργημα για την παράνομη ηχογράφηση του κεντρικού τραπεζίτη», σχολίασε ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ..

«Η Ρένα Δούρου παραπέμφθηκε με άλλους 20 για αμέλεια για το τρομερό γεγονός στο Μάτι. Η Ρένα Δούρου απάντησε και δεν χρειάζεται τη δική μου υπεράσπιση. Προφανώς από τη στιγμή που ήταν στο τιμόνι της Περιφέρειας, ναι σαφώς και φέρει ευθύνη, αν και όταν μαντρώνανε τα ρέματα, κλείνανε τις παραλίες, κυβερνούσε η παράταξή σου και η παράταξη του ΠΑΣΟΚ που οδήγησε σε αυτό το τρομερό γεγονός» αντέτεινε ο κ. Πολάκης και συνέχισε: «Θα ήθελα την ίδια ευαισθησία να έχετε στη Ν.Δ. και να πείτε μια κουβέντα γι΄ αυτόν που καταδικάστηκε για ασέλγεια σε ανηλίκους, σε θύματα trafficking. Άλλοι που δεν είχαν διπλωματικό διαβατήριο για να την κοπανήσουν, καταδικάστηκαν σε 10 και σε 20 χρόνια. Συνονόματος σου είναι. Γεωργιάδης λέγεται και αυτός. Σύμβουλος του αρχηγού σας στο υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης, με διπλωματικό διαβατήριο ως εκπρόσωπος της Ελλάδας στον ΟΗΕ, σε αυτές τις χώρες, για να προφυλάσσει τα θύματα trafficking. Γι΄αυτόν έχετε πιει το αμίλητο νερό. Γι΄ αυτό σεμνά οι τόνοι της φωνής, χαμηλά τα χέρια και τα δάχτυλα σε μια παράταξη που δεν διαπραγματεύεται την ηθική της» πρόσθεσε ο κ. Πολάκης.

«Προφανώς δεν είμαστε το ίδιο» απάντησε ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ. και πρόσθεσε: «Όταν ασκήθηκε δίωξη στον κ. Νίκο Γεωργιάδη, την επόμενη στιγμή, σε διάστημα 10 λεπτών, είχε διαγραφεί από τη Ν.Δ. και του ευχηθήκαμε καλή επιτυχία στο δικαστήριο. Τώρα που ασκήθηκε δίωξη σε βάρος της κ. Δούρου, εσείς βγαίνετε και την υποστηρίζετε».