Σοβαρό λάθος σε δηλώσεις Πάιατ για Ρωσία και εκλογές στην Ελλάδα

Ο αμερικανός πρέσβης Τζέφρι Πάιατ με ανάρτησή του στο twitter διαψεύδει ότι είπε περί προσπάθειας της Ρωσίας να επηρεάσει τις εκλογές στην Ελλάδα. «Από την στιγμή που οι δηλώσεις μου στον ΑΝΤ1 παρερμηνεύθηκαν ευρέως, να τι είπα», έγραψε ο πρέσβης. Παραθέτει την πλήρη απομαγνητοφώνηση στο site της πρεσβείας των ΗΠΑ. Συγγνώμη ζήτησε ο δημοσιογράφος του ΑΝΤ1.

Ότι παρερμηνεύθηκαν οι δηλώσεις του στην εκδήλωση disinfo week στην Αθήνα, που εντάσσεται στο πλαίσιο της εκστρατείας των ΗΠΑ κατά της παραπληροφόρησης, υποστηρίζει ο αμερικανός πρέσβης, Τζέφρι Πάιατ. Με ανάρτησή του στο twitter, ο Τζέφρι Πάιατ, αναφέρει: «Από την στιγμή που οι δηλώσεις μου στον ΑΝΤ1 παρερμηνεύθηκαν ευρέως, να τι είπα».

Στο απομαγνητοφωνημένο κείμενο, που έχει αναρτηθεί στο site της πρεσβείας ο κ. Πάιατ λέει: We’ve seen evidence of this kind of manipulation of information in Greece. We’ve seen Russian efforts in the Church, the efforts to undermine the role of the Ecumenical Patriarch. I cannot tell you that I have seen evidence of efforts in order to meddle in Greece’s upcoming elections[…]».

«Έχουμε δει αποδείξεις αυτού του είδους χειραγώγησης των πληροφοριών. Για παράδειγμα τις προσπάθειες της Ρωσίας σχετικά με την ορθόδοξη Εκκλησία, τις προσπάθειες να υποσκάψουν τον ρόλο του Οικουμενικό Πατριάρχη» είπε ο κ. Πάιατ. «Δεν μπορώ να πω ότι έχω δει αποδείξεις προσπαθειών ανάμειξης στις επερχόμενες εκλογές της Ελλάδος».

Ο δημοσιογράφος του ΑΝΤ1, Νικόλας Βαφειάδης ζήτησε συγγνώμη γιατί εκ παραδρομής άκουσε την λέξη «όχι» αντί για «τώρα» και πως θα γίνει επανόρθωση.

Σύμφωνα με τον ΑΝΤ1 στην μετάφραση της δήλωσης ο κ. Πάιατ φέρεται να λέει: «Μπορώ να σας πω τώρα ότι έχω δει αποδείξεις προσπαθειών ανάμειξης στις επερχόμενες εκλογές της Ελλάδος».

Οι δηλώσεις του Αμερικανού πρέσβη έγιναν στην εκδήλωση disinfo week στην Αθήνα, που εντάσσεται στο πλαίσιο της εκστρατείας των ΗΠΑ κατά της παραπληροφόρησης. «Στόχος της εκδήλωσης, είναι να ευαισθητοποιήσει ώστε οι Ελληνικοί θεσμοί και ο ελληνικός Τύπος που είναι αρκετά ισχυροί να είναι σε συναγερμό και να μπορέσουν να αντιδράσουν καταλλήλως» είπε ακόμη ο κ. Πάιατ.

Το Ατλαντικό Συμβούλιο – μία από τις πιο σημαντικές «δεξαμενές σκέψεις» των ΗΠΑ – θεωρεί δεδομένο ότι θα υπάρξουν απόπειρες παρεμβάσεων ενόψει των ευρωεκλογών.

Πηγή: newsit.gr