Ν.Μουδανιά : Επιμνημόσυνη Δέηση για την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου

Επιμνημόσυνη δέηση στη μνήμη των θυμάτων της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού τελέσθηκε την Τρίτη 19 Μαΐου 2020, στο Μνημείο των Αλησμόνητων Πατρίδων στα Νέα Μουδανιά.  Ακολούθησε κατάθεση στεφάνου από τον Δήμαρχο Νέας Προποντίδας κ. Καρρά.

Λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού οι εκδήλωση μνήμης πραγματοποιήθηκε με περιοριστικά μέτρα και τηρώντας όλες τις αποστάσεις ασφαλείας.

Εκπρόσωποι και μέλη Ποντιακών Συλλόγων του Τόπου παρευρέθηκαν για να αποδώσουν φόρο τιμής στα θύματα της Γενοκτονίας.  

Ο Δήμαρχος Νέας Προποντίδας δήλωσε σχετικά:  «101 χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου. Ημέρα Μνήμης, ημέρα Πένθους, ημέρα Θλίψης. Χιλιάδες ήταν τα θύματα του Τουρκικού Εθνικισμού, που εκφράστηκε με ανελέητες  σφαγές, πυρπολήσεις χωριών, διωγμούς και εξορίες.

Τίποτα όμως από αυτά δεν οδήγησε στο να χαθεί η Ελληνική συνείδηση των Ποντίων. Κατάφεραν παρά τις αγριότητες, που έζησαν, να διατηρήσουν υψηλό φρόνημα, αναλλοίωτη εθνική συνείδηση, τα ήθη και έθιμα τους, την πίστη, τη γλώσσα τους, τον πολιτισμό τους.

Όλοι εμείς σήμερα το ελάχιστο, που πρέπει να κάνουμε, για τις 353.000 Ποντίων, που σφαγιάσθηκαν είναι η διατήρηση της μνήμης αλλά και μετάδοση και γνώση των γεγονότων στις επόμενες γενιές. Χρέος μας είναι ακόμη η διατήρηση του πολιτισμού τους και σ’ αυτό στοχεύουμε ως Δήμος με τη διοργάνωση εκδηλώσεων σε συνεργασία με τους Συλλόγους Ποντίων του τόπου μας.

Ολοι εμείς οι Έλληνες υποκλινόμαστε με σεβασμό στη Μνήμη των θυμάτων της Γενοκτονίας του Πόντου και δηλώνουμε ότι δεν ξεχνάμε, χωρίς ωστόσο να επιλέγουμε το δρόμο του μίσους και της εκδίκησης αλλά της δημιουργίας και της ειρήνης».