Να ρίξουν τις τιμές για εισιτήρια για νησιά έως 30% ζητά η κυβέρνηση από τις ναυτιλιακές

Τι ζητά η κυβέρνηση, τι λένε οι ακτοπλόοι

Περίπου 90 λεπτά διήρκησε η σύσκεψη των κυβερνητικών στελεχών με τους ακτοπλόους στο Μέγαρο Μαξίμου, με βασικό θέμα τη λύση στο ζήτημα των υψηλών τιμών στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια.

Επικεφαλής των στελεχών της κυβέρνησης ήταν ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος, ο οποίος είχε απέναντί του τον πρόεδρο του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας, Σπύρο Πασχάλη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση ζήτησε τη λήψη άμεσων μέτρων από τους ακτοπλόους για τη μείωση των τιμών των εισιτηρίων. Μάλιστα, ο Άκης Σκέρτσος φέρεται να ζήτησε μείωση κατά 30% των τιμών, τονίζοντας ότι υπάρχει το συγκεκριμένο περιθώριο.

Από την πλευρά τους, οι ακτοπλόοι υποστήριξαν από την πλευρά τους τις αυξημένες τιμές, τονίζοντας ότι παρότι έχουν μειωθεί οι τιμές των καυσίμων, έχει αυξηθεί το μισθολογικό κόστος και άλλοι παράγοντες που καθορίζουν τις τιμές των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων, όπως τα έξοδα για συντήρηση και ανταλλακτικά, καθώς και τα ασφάλιστρα των πλοίων.

Κριτική από την αντιπολίτευση

Την ίδια ώρα η αντιπολίτευση εξαπέλυσε δριμεία κριτική στην κυβέρνηση, υποστηρίζοντας ότι καθυστέρησε αρκετά στη λήψη των απαραίτητων μέτρων για τον περιορισμό των αυξήσεων στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια.

 «Βρισκόμαστε ήδη στην καρδιά του καλοκαιριού και μόλις τώρα η κυβέρνηση της ΝΔ θυμήθηκε να ασχοληθεί με τις απαγορευτικές τιμές των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων», τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Στέργιος Καλπάκης, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση «δηλώνει «ενοχλημένη» και κάνει παραινέσεις, χωρίς να δείχνει την πολιτική βούληση να παρέμβει δραστικά και με σχέδιο. Καθώς την ώρα που οι τιμές των καυσίμων έχουν πέσει 45%, οι τιμές των εισιτηρίων παραμένουν στα ύψη».

Νωρίτερα, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, Δημήτρης Μάντζος μίλησε για ένα ισχύον μοτίβο όπου «οι τιμές στην ενέργεια υποχωρούν σταθερά, ο γενικός πληθωρισμός υποχωρεί σταθερά, αλλά βλέπουμε ορισμένα κρίσιμα κοινωνικά μεγέθη να παραμένουν υψηλά».

 «Για παράδειγμα, οι τιμές στο ράφι σε βασικά καταναλωτικά προϊόντα παραμένουν πολύ ψηλά, διευρύνονται. Αντίστοιχα και τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια. Όταν μειώνεται το κόστος στην ενέργεια και δεν μειώνονται ισόποσα ή ανάλογα οι τιμές στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια πρόκειται για μια στρέβλωση» πρόσθεσε ο κ. Μάντζος, κατηγορώντας την κυβέρνηση για «απρονοησία, αφού δεν το είδε αυτό να έρχεται και δεν το πρόλαβε», αλλά και για αδυναμία ελέγχων στην αγορά.

Πηγή: in.gr