Ο Γεροπλάτανος τίμησε τις Αγίες Έξι Παρθενομάρτυρες

Κυριακή των Αγίων Μυροφόρων στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου Γεροπλατάνου τιμήθηκε η μνήμη των Έξι Παρθενομαρτύρων.

Το πρωί τελέστηκε αρχιερατική Θ.Λειτουργία ιερουργούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ιερισσού, κ.κ Θεοκλήτου, ενώ παρέστησαν ο δήμαρχος Πολυγύρου, Γιώργος Εμμανουήλ, ο βουλευτής Χαλκιδικής, Γιάννης Γιώργος και πλήθος κόσμου.

Στη συνέχεια έγινε περιφορά της Ιεράς Εικόνας των Αγίων Έξι Παρθενομαρτύρων και στο χώρο του μαρτυρίου τους έγινε κατάθεση στεφάνων από τους επισήμους.

Το 1854 οι Τούρκοι αποφάσισαν να τιμωρήσουν τους κατοίκους του μαρτυρικού Γεροπλατάνου και άλλων χωριών, ως αντίποινα για το ξέσπασμα της Επανάστασης στη Χαλκιδική. Τότε μαρτύρησαν έξι νέες κοπέλες του Γεροπλάτανου (ΚΑΡΑΚΑΣΗ, ΠΑΣΧΟΥ, ΛΕΜΟΝΗ, ΜΗΖΙΟΥΛΗ, ΝΕΣΤΩΡΑ, ΤΣΑΜΗ), τις οποίες οι Τούρκοι έκαψαν ζωντανές, γιατί αρνήθηκαν να Τουρκέψουν και ο νερόμυλος του χωριού γίνεται το δικό τους Κούγκι.

Μαρτυρούν για του Χριστού την πίστη την Αγία και της Πατρίδος την Ελευθερία! Το δια πυρός μαρτύριο τους, τις κατατάσσει στο νέφος των ηρώων και των Νέομαρτύρων και η μνήμη τους τιμάται στην Ενορία του Αγίου Δημητρίου Γεροπλατάνου.

www.halkidikinews.gr