Ο «νέος» ΟΛΘ στοχεύει στη σύνδεση Σμύρνη – Θεσσαλονίκη

Της ΜΑΡΙΑΣ ΚΟΥΖΟΥΦΗ

Στόχος μας είναι να καταστήσουμε το λιμάνι της Θεσσαλονίκης ουσιαστικό κόμβο και έξοδο της Νοτιοανατολικής Ευρώπης στη Μεσόγειο, τόνισε ο κ. Σωτήρης Θεοφάνης, εκπρόσωπος της κοινοπραξίας DIEP GMBH – TERMINAL LINKS SAS – BELTERRA INVESTMENTS LTD, μιλώντας απόψε στην πρωτοχρονιάτικη εκδήλωση του Ελληνοτουρκικού Επιμελητηρίου Βορείου Ελλάδος.

Όπως είπε, αυτό θα γίνει με τρεις μηχανισμούς. Αναφορά έκανε στη δημιουργία σοβαρών υποδομών που θα δώσουν τη δυνατότητα σε μεγαλύτερα πλοία να προσεγγίσουν στο λιμάνι. Όπως είπε πρόκειται για μια επένδυση που θα γίνει προσπάθεια να υλοποιηθεί σε μια 4ετία αντί της 7ετίας που είναι ο αρχικός σχεδιασμός. Είπε ακόμη ότι έχει σημασία να λύσουμε τα λειτουργικά προβλήματα που υπάρχουν στο λιμάνι. «Θέλουμε μέσα στο 3μηνο να πετύχουμε κάποιες πρώτες αλλαγές, οι οποίες θα αλλάξουν το επίπεδο εξυπηρέτηση και θα δώσουν νέα αύρα στο επίπεδο του λιμανιού», είπε.

Αναφορά έκανε και στην προσπάθεια να καταστεί το λιμάνι διαχρονικά ένα σημείο κρουαζιέρας. Είμαστε διατεθειμένοι να συμβάλλουμε σε αυτό, τόνισε χαρακτηριστικά.

Επίσης, έκανε λόγο για την οργάνωση της εταιρίας με τρόπο ώστε να είναι σύγχρονη και αποτελεσματική και να «κοιτάζει ουσιαστικά τον πελάτη».

Για τη σύνδεση Θεσσαλονίκης- Σμύρνης

Ο κ. Θεοφάνης εξέφρασε εξάλλου, την αισιοδοξία του για την ακτοπλοϊκή σύνδεση Θεσσαλονίκης-Σμύρνης.

Αισθάνομαι ότι κάποια στιγμή του χρόνου, μπορούμε να έρθουμε εδώ και να μην πούμε απλά λόγια, αλλά να υπάρχει η γραμμή. Αυτή θα ήταν η προσωπική επιθυμία η δική μου αλλά και των συνεργατών μου, είπε χαρακτηριστικά. Εμείς, όπως πρόσθεσε, δεν είμαστε επιχειρηματίες που επενδύουν σε πλοία, αλλά μπορούμε να δεσμευτούμε ώστε να υπάρξει σοβαρός επενδυτής και να λειτουργήσει η γραμμή κάτω από τις καλύτερες συνθήκες. Εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι τα προβλήματα που ενδεχομένως υπήρχαν από πλευράς της Σμύρνης έχουν ξεπεραστεί σε μεγάλο βαθμό και ανακοίνωσε ότι θα υπάρξουν επαφές με τις λιμενικές αρχές της Σμύρνης.

Ο Γενικός Πρόξενος

Αναφερόμενος στην ακτοπλοϊκή σύνδεση Θεσσαλονίκης –Σμύρνης, ο γενικός πρόξενος της Τουρκίας στην Ελλάδα Orhan Yalman Okan, ανέφερε ότι η τουρκική πλευρά παρείχε όποια διευκόλυνση ζητήθηκε και αναμένεται μόνο να βρεθεί μια ελληνική εταιρία να αναλάβει το έργο.

Μίλησε ακόμη για την ταχεία σιδηροδρομική σύνδεση Θεσσαλονίκη-Κωνσταντινούπολη επισημαίνοντας ότι προσχωρούν ικανοποιητικά οι ενέργειες και έχει προγραμματιστεί να τεθεί σε λειτουργία αρχές του 2019.

Όπως είπε, οι επαφές συνεχίζονται και για την κατασκευή της δεύτερης γέφυρας στα ελληνοτουρκικά σύνορα, στο σημείο Ύψαλα-Κήποι. Είπε επίσης ότι το επόμενο διάστημα θα διοργανωθούν στη Θεσσαλονίκη το ανώτατο συμβούλιο Ελλάδας-Τουρκίας, αλλά και το Ελληντουρκικό επιχειρηματικό φόρουμ.

Ο γενικός πρόξενος αναφέρθηκε και στις διμερείς οικονομικές και εμπορικές σχέσεις Ελλάδας και Τουρκίας. Έκανε λόγο για πρόοδο στον όγκο των εμπορικών συναλλαγών το 2017. Ειδικότερα, ενώ το 2016 ήταν 2,6 δις δολάρια, το διάστημα Ιανουαρίου-Νοεμβρίου αυξήθηκε στα 3 δις δολάρια, με στόχο να αυξηθούν στα 10 δις.

Επίσης, συνοψίζοντας τις επισκέψεις και συναντήσεις υψηλού επιπέδου που έγιναν το 2017, αναφέρθηκε στις δυο αμοιβαίες επισκέψεις των προέδρων των δυο χωρών, αλλά και στην επίσκεψη του πρωθυπουργού της Τουρκίας, του αντιπροέδρου καθώς και υπουργών στην Αθήνα και από ελληνικής πλευράς, στις επισκέψεις των υπουργών ΥΠΕΞ, Μεταναστευτικής Πολιτικής και Οικονομίας.

Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου

Αναφερόμενος στο θέμα του λιμανιού της Θεσσαλονίκης, ο πρόεδρος του Ελληνοτουρκικού Επιμελητηρίου Β. Ελλάδος, κ. Δ. Συμεωνίδης, ανέφερε ότι η λειτουργία του έχει μεγάλη σημασία για τις επιχειρήσεις «όχι με τους σημερινούς όρους αλλά με αυτούς που θα έπρεπε να λειτουργεί».  Εξέφρασε την εκτίμηση ότι τα χρόνια με τις παρακωλύσεις και καθυστερήσεις έχουν περάσει και από δω και πέρα ανοίγεται ο κύκλος των ώριμων επενδυτικών κινήσεων.

«Το Ελληνοτουρκικό Επιμελητήριο θα είναι πάντα αρωγός στις προσδοκίες και επιδιώξεις κάθε επιχείρησης που θέλει να αναπτύξει τα φτερά της στη γείτονα χώρα, ώστε να διευρυνθούν περαιτέρω οι διμερείς σχέσεις», είπε ακόμη ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου και αναφέρθηκε στις προσπάθειες που καταβάλλονται τα τελευταία χρόνια,  «παρά τους περιορισμένους πόρους, να ανταπεξέλθουμε στην εμπιστοσύνη που μας δείχνουν οι επιχειρήσεις και από τις δυο χώρες».

Σημειώνεται ότι το Επιμελητήριο συστάθηκε το 2009 από εκπροσώπους επιχειρήσεων και φορέων της Β. Ελλάδας. Στο πλαίσιο της εκδήλωσης έγινε και παρουσίαση της εταιρίας Up – Εταιρικές λύσεις για εργοδότες και εργαζομένους.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους, πρόεδροι Επιμελητηρίων, εκπρόσωποι φορέων, Πρόξενοι κ.ά.