Ο πόλεμος στην Ουκρανία «χτυπά» την τέχνη: Μποϊκοτάζ στο ρωσικό πολιτισμό

Η λέξη «μποϊκοτάζ» όταν βρίσκεται στην ίδια πρόταση με έννοιες όπως τέχνη, δράσεις θεαμάτων ή πολιτισμός παραπέμπει σε λογοκρισία, απαγόρευση ελεύθερων ιδεών, φίμωση. Μετά την ακύρωση συμμετοχής της Ρωσίας σε δύο σημαντικά αθλητικά γεγονότα – τον τελικό του Champions League ανδρών και το ρωσικό γκραν πρι της Formula 1, η ακόλουθη σειρά μποϊκοτάζ πολιτιστικών δράσεων Ρώσων συμμετεχόντων καλλιτεχνών στην παγκόσμια σκηνή, αποτυπώνει ξεκάθαρα την οργή του καλλιτεχνικού κόσμου για τις επιθέσεις Ρώσων στην Ουκρανία.

Συγκεκριμένα:

Η EBU (European Broadcasting Union), δηλαδή το σωματείο των δημόσιων Ευρωπαϊκών ΜΜΕ, δήλωσε ότι η Ρωσία δεν θα επιτρέπεται πλέον να συμμετέχει στον φετινό διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision, είδηση που αγκαλιάστηκε και από τους απανταχού euro-φανς.

Η Βασιλική Όπερα (Royal Opera) ακύρωσε μια προγραμματισμένη παράσταση από το φημισμένο Μπαλέτο Μπολσόι της Μόσχας.

Οι συναυλίες του Ρώσου μαέστρου Valery Gergiev, ο οποίος θα διηύθυνε τη Φιλαρμονική της Βιέννης στο Carnegie Hall της Νέας Υόρκης, ακυρώθηκαν. Σε αυτές τις συναυλίες, αντικαταστάθηκε επίσης ο Ρώσος πιανίστας Denis Matsuev.

Εν τω μεταξύ, οι Green Day ακύρωσαν την επερχόμενη συναυλία τους στο στάδιο στη Μόσχα.

Το Ρωσικό Περίπτερο στη Μπιενάλε της Βενετίας φέτος δεν θα φιλοξενήσει καμία δράση μετά την αποχώρηση των Ρώσων καλλιτεχνών και επιμελητών.

Η Ουκρανική Ακαδημία Κινηματογράφου ζήτησε διεθνές μποϊκοτάζ του ρωσικού κινηματογράφου, συμπεριλαμβανομένης της απαγόρευσης των ρωσικών ταινιών στα διεθνή φεστιβάλ.

H Ακαδημία μεταξύ άλλων ανέφερε: «Σε μια εποχή που οι παγκόσμιες δυνάμεις επιβάλλουν οικονομικές και πολιτικές κυρώσεις στη Ρωσική Ομοσπονδία, η χώρα συνεχίζει να δραστηριοποιείται στον πολιτιστικό τομέα».

Τα γεγονότα της άμεσης επικαιρότητας δείχνουν πως τα προβλήματα που θα ακολουθήσουν παγκοσμίως και στον πολιτισμό είναι τεράστια. Συμπαραγωγές ταινιών με τη Ρωσία, αλλά και ταινίες που το θέμα ή οι χαρακτήρες έρχονται από αυτή τη γεωγραφική ζώνη, δείχνουν να παγώνουν, πολιτιστικές ανταλλαγές δράσεων ακυρώνονται και υπάρχει ένα διεθνές μούδιασμα για τον χειρισμό όσων ακόμα προβλημάτων προκύψουν.

Σε ελληνικό έδαφος πάντως, η εταιρία διανομής AMA, πιστή στην πολιτική και πολιτιστική της συμμετοχή στα κοινωνικά δρώμενα, με την ευχή «να σταματήσουν όλοι οι πόλεμοι» από αυτή την εβδομάδα θα ξεκινήσει να προβάλλει στον κινηματογράφο Άστυ δύο Ουκρανικά αριστουργήματα, τη «Δύναμη της Αλήθειας» και το «Ταξίδι στην Κριμαία».

Πηγή: ertnews, με πληροφορίες από Guardian, WSJ