Πάνω από 1.000 κενές θέσεις εργασίας σε ξενοδοχεία σε Πιερία – Χαλκιδική

Σε περισσότερες από 1000 υπολογίζονται οι κενές θέσεις εργασίας για εποχικούς εργαζόμενους -κατά βάση χαμηλής εξειδίκευσης (π.χ., καθαριστές και καθαρίστριες)- στα ξενοδοχεία των νομών Πιερίας και Χαλκιδικής, όπως επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ), Γρηγόρης Τάσιος, πρώτος αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ).

Οι θέσεις αυτές -που σε πανελλαδικό επίπεδο υπολογίζεται, κατά τον κ.Τάσιο, ότι ξεπερνούν τις 10.000, σε ό,τι αφορά ειδικά τις θέσεις χαμηλής εξειδίκευσης σε ξενοδοχεία- θα μπορούσαν να καλυφθούν κατόπιν εκπαίδευσης μέσα σε δομές φιλοξενίας, από πρόσφυγες και αιτούντες πολιτικό άσυλο, που ενδιαφέρονται να απασχοληθούν στον ξενοδοχειακό κλάδο της Ελλάδας.

 «Τους τελευταίους έξι μήνες έχουμε συνεργασία με το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής και την αρμόδια υφυπουργό, Σοφία Βούλτεψη, για να δούμε πώς θα μπορούσε αυτό να γίνει πράξη. Ο σχεδιασμός είναι να δούμε αν υπάρχουν άνθρωποι που θα μπορούσαν να εκπαιδευτούν για αυτόν τον σκοπό μέσα στις δομές φιλοξενίας. Η εκπαίδευση αυτή πιθανώς να ξεκινήσει τον Μάιο, ενώ όλα θα “τρέξουν” σε συνεργασία πάντα με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (ΔΟΜ). Από τη στιγμή που η προσπάθεια τελεσφορήσει και η εκπαίδευση ολοκληρωθεί, θα ακολουθήσει μια δεύτερη διαδικασία, αυτή της τοποθέτησης των ανθρώπων στις ξενοδοχειακές μονάδες όπου χρειάζονται» εξηγεί ο κ.Τάσιος.

Υπάρχει ενδιαφέρον από πλευράς των προσφύγων για απασχόληση στον ξενοδοχειακό και τουριστικό τομέα της Ελλάδας; Σύμφωνα με το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, οι πρόσφυγες και μετανάστες που συμμετείχαν πριν από λίγες ημέρες με φυσική παρουσία στην Εβδομάδα Καριέρας για τη Φιλοξενία και τον Τουρισμό, στην Αθήνα και στην Θεσσαλονίκη, ανήλθαν στους 350, οι οποίοι μαζί με άλλους 300 που συνδέθηκαν διαδικτυακά, έλαβαν μέρος σε συνεντεύξεις με εκπροσώπους των μεγαλύτερων ξενοδοχειακών ομίλων της χώρας. Στην εκδήλωση της Αθήνας συμμετείχαν 23 ξενοδοχειακές επιχειρήσεις και στη Θεσσαλονίκη 12.

Στο μεταξύ, με αφορμή τις δύσκολες στιγμές που αντιμετωπίζουν οι Έλληνες ομογενείς και πρόσφυγες από την Ουκρανία, ο υπουργός Τουρισμού, Βασίλης Κικίλιας, επισήμανε πρόσφατα πως συνολικά υπάρχουν στον ελληνικό τουρισμό 50.000 πλεονάζουσες θέσεις εργασίας, που δεν καλύφθηκαν πέρυσι από την εγχώρια αγορά.

 «Θα μπορούσαν αυτοί οι άνθρωποι, με αξιοπρέπεια, με ευρωπαϊκές συμβάσεις και συλλογικές συμβάσεις εργασίας να απορροφηθούν και να βοηθήσουν σε αυτόν τον κλάδο» είπε χαρακτηριστικά ο κ.Κικίλιας, εξηγώντας ότι κάτι τέτοιο προβλέπεται από το Προεδρικό Διάταγμα 80/2006, με βάση την ευρωπαϊκή οδηγία, ενώ την Πέμπτη το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Εσωτερικών Υποθέσεων αναμένεται να καθορίσει τους ακριβείς όρους και συνθήκες.

Υπενθυμίζεται εξάλλου πως με ανάρτηση στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter, ο διευθύνων του ομίλου Sani/IKOS, Ανδρέας Ανδρέαδης, επίτιμος πρόεδρος του ΣΕΤΕ, κοινοποίησε την πρόθεσή του να προσφέρει απασχόληση και δωρεάν διαμονή με όρους και αμοιβές των Ελλήνων συναδέλφων τους σε 300 Ουκρανούς εργαζόμενους στον ουκρανικό τουρισμό.

typosthes.gr