Ο Πούτιν «κυκλώνει» την Ουκρανία – Ρωσική εισβολή από 3 σημεία

Όλα όσα γνωρίζουμε μέχρι στιγμής για την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία

Οι ρωσικές δυνάμεις επιτίθενται σε διάφορες τοποθεσίες σε όλη την Ουκρανία. Η βρετανική εφημερίδα Guardian συνοψίζει όλα όσα γνωρίζουμε μέχρι στιγμής.

 • Ο Βλαντιμίρ Πούτιν εξαπέλυσε μια ευρεία ρωσική στρατιωτική επίθεση με στόχο την Ουκρανία περίπου στις 5 το πρωί τοπική ώρα το πρωί της Πέμπτης, αφού μετέδωσε μια ομιλία που ανήγγειλε μια «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» για την «αποστρατιωτικοποίηση» της Ουκρανίας.
 • Σύμφωνα με Ουκρανούς αξιωματούχους, το αρχικό κύμα επιδρομών φάνηκε να περιλαμβάνει πυραύλους κρουζ, πυροβολικό και αεροπορικές επιδρομές που έπληξαν στρατιωτικές υποδομές και συνοριακές θέσεις, συμπεριλαμβανομένων των αεροπορικών βάσεων. Τρεις ώρες μετά την επίθεση, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ισχυριζόταν ότι «εξουδετέρωσε» τις αεροπορικές βάσεις και τις αεροπορικές άμυνες της Ουκρανίας.
 • Αν και οι περισσότερες από τις αεροπορικές επιδρομές επικεντρώθηκαν στα ανατολικά, επιδρομές αναφέρθηκαν επίσης στη δυτική Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένων των Lutsk και Ivano-Frankivsk.
 • Ουκρανοί αξιωματούχοι από την υπηρεσία συνοριακής φύλαξης και αλλού ανέφεραν επίσης μια τεθωρακισμένη εισβολή από τη Λευκορωσία μέσω της συνοριακής διέλευσης Senkivka στο βόρειο τμήμα της χώρας που υποστηρίζεται από λευκορωσικά στρατεύματα.
 • Υπήρξαν επίσης αναφορές για ρωσικά στρατεύματα που διέσχισαν τα σύνορα στα ανατολικά του Χάρκοβο και ρωσικά τεθωρακισμένα που κινούνταν στην Ουκρανία από την Κριμαία, υποδηλώνοντας μια τριπλή επίθεση από βορρά, νότο και ανατολικά, με το Reuters να δημοσιεύει βίντεο με ρωσικά τανκς στη Μαριούπολη.

eisboli.jpg

 • Ωστόσο, προηγούμενες αναφορές για αποβίβαση αμφίβιου στην Οδησσό διαψεύστηκαν από ορισμένους Ουκρανούς αξιωματούχους.
 • Γύρω στις 7 π.μ. τοπική ώρα – δύο ώρες μετά την επίθεση – αντάρτες αυτονομιστές που υποστηρίζονται από τη Ρωσία αναφέρθηκε ότι επιτίθενται σε ουκρανικές θέσεις γύρω από τις αυτοαποκαλούμενες δημοκρατίες του Λουχάνσκ και του Ντόνετσκ.
 • Εκρήξεις ακούστηκαν σε πόλεις όπως η Οδησσός, η Μαριούπολη, το Χάρκοβο, η Ντνίπρο και η πρωτεύουσα Κίεβο.
 • Το πλήρες εύρος της ρωσικής στρατιωτικής επιχείρησης δεν ήταν σαφές, αλλά ο Πούτιν είπε: «Τα σχέδιά μας δεν περιλαμβάνουν την κατάληψη ουκρανικών εδαφών. Δεν πρόκειται να επιβάλουμε τίποτα με τη βία». Ωστόσο, ο Πούτιν και οι Ρώσοι αξιωματούχοι έχουν επίσης αρνηθεί επανειλημμένα ότι σχεδίαζαν στρατιωτική επίθεση στην Ουκρανία.
 • Καθώς ακούστηκαν εκρήξεις γύρω από το Κίεβο, ο δήμαρχος της πόλης διέταξε τους κατοίκους να καταφύγουν και να παραμείνουν σε εσωτερικούς χώρους καθώς ηχούσαν οι σειρήνες.
 • Αμέσως μετά το πρώτο κύμα των επιθέσεων, ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Volodymyr Zelenskiy, ανακοίνωσε ότι είχε κηρυχθεί στρατιωτικός νόμος σε ολόκληρη τη χώρα.
 • Η ρωσική επίθεση στην Ουκρανία ακολούθησε την κήρυξη ζώνης απαγόρευσης πτήσεων για πολιτικά αεροσκάφη στη βορειοανατολική Ουκρανία μέσω της λεγόμενης Notam –ειδοποίησης προς τους αεροπόρους– τα ξημερώματα της Πέμπτης.
 • Λίγες ώρες αργότερα Ουκρανοί αξιωματούχοι ανακοίνωσαν την αναστολή της εσωτερικής πολιτικής εναέριας κυκλοφορίας καθώς φαινόταν ότι ορισμένα ρωσικά πλήγματα βρίσκονταν κοντά στο κύριο πολιτικό αεροδρόμιο του Κιέβου. Ωστόσο, ο ρωσικός στρατός είπε ότι είχε βάλει στο στόχαστρο ουκρανικές αεροπορικές βάσεις και άλλα στρατιωτικά μέσα και δεν είχε στοχεύσει κατοικημένες περιοχές.

Με πληροφορίες από Guardian

typosthes.gr