Ο πρέσβης της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας στην Ιερισσό

Το δημαρχείο του δήμου Αριστοτέλη στην Ιερισσό επισκέφθηκε ο Πρέσβης της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, ο οποίος είχε συνάντηση με τον δήμαρχο, Γιώργο Ζουμπά. Ο Πρέσβης συνοδευόταν από τη σύζυγό του και Σύμβουλο της Πρεσβείας, Ning Yi, τον επικεφαλής του Πολιτικού του Γραφείου, Wu Shutao και τον Γραμματέα της Πρεσβείας Liao Wendan.

Άξονας της συζήτησης ήταν η διερεύνηση των δυνατοτήτων για τη χάραξη ενός δρόμου συνεργασίας σε θέματα τουρισμού, εκπαίδευσης, αλλά και προβολής τοπικών προϊόντων στη κινεζική αγορά με δεδομένα τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που έχει ο Δήμος μας.

Ιδιαίτερη μνεία έγινε από τον Κινέζο Πρέσβη στην ποιότητα των τοπικών προϊόντων και τις άριστες πρώτες ύλες τους, στοιχεία που τα κάνουν ιδιαίτερα ελκυστικά – εφόσον τεθούν οι βάσεις σωστής προβολής τους. Ο Πρόεδρος της ΑΞ.Τ.Α.Δ.Α αναφέρθηκε στο «Αριστοτελικό μενού» που έχει ήδη παρουσιαστεί από τη Λέσχη Αρχιμαγείρων Βορείου Ελλάδος και τον Σεφ Γιώργο Παλησίδη, το οποίο περιέχει υλικά (βότανα, κρασί και μέλι) ευρέως διαδεδομένα την εποχή του Αριστοτέλη και καταγεγραμμένα στα αρχαία κείμενα.

Η εκπαίδευση αποτελεί έναν ακόμα τομέα που θα μπορούσαν να αναληφθούν συγκεκριμένες πρωτοβουλίες στο πλαίσιο των εκπαιδευτικών επισκέψεων Κινέζων φοιτητών σε έναν τόπο ιδιαίτερου ιστορικού και αρχαιολογικού ενδιαφέροντος.

Έντονο ήταν το ενδιαφέρον του Πρέσβη για το γεγονός ότι ο δήμος Αριστοτέλη συνδυάζει δύο μοναδικά πλεονεκτήματα, αφού είναι η πατρίδα του μεγάλου φιλοσόφου Αριστοτέλη αφενός και η πύλη του Αγίου Όρους αφετέρου. Ο ίδιος δεσμεύτηκε να επικοινωνήσει τα ιδιαίτερα αυτά χαρακτηριστικά του Δήμου μας από όποια θέση και να βρίσκεται τώρα και στο μέλλον.

Στη συνέχεια, ο δήμαρχος και ο πρόεδρος της ΑΞ.Τ.Α.Δ.Α συνόδευσαν, μετά από επιθυμία του Πρέσβη, ολόκληρη την αποστολή στα Αρχαία Στάγειρα. Εκεί, έμειναν εντυπωσιασμένοι όχι μόνο από τον αρχαιολογικό χώρο, αλλά και από τη φυσική ομορφιά, την ηρεμία και την πνευματικότητα του τόπου καταλήγοντας ότι οι εικόνες αυτές θα μείνουν ανεξίτηλες στη μνήμη τους.

Η επίσκεψη έκλεισε στην Ολυμπιάδα, όπου ο Πρέσβης και η συνοδεία του είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν ένα μικρό δείγμα της φιλοξενίας μας και να δοκιμάσουν εκλεκτές τοπικές συνταγές.

Θέλουμε να ευχαριστήσουμε τον Πρέσβη, Zou Xiaoli για την επίσκεψή του και το ενδιαφέρον που έδειξε για την περιοχή μας και να ευχηθούμε να γίνει αυτή η επίσκεψη η αφετηρία μιας ουσιαστικής και στενής σχέσης συνεργασίας.