Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η 1η Συνάντηση Αντιπεριφερειαρχών με θέμα τη μεταρρύθμιση στην Τοπική Αυτοδιοίκηση

Η 1η θεματική συνάντηση Αντιπεριφερειαρχών πραγματοποιήθηκε  την Τετάρτη 14 Ιουνίου στα γραφεία της Ένωσης Περιφερειών  στην Αθήνα, μετά από πρωτοβουλία δέκα Αντιπεριφερειαρχών από όλη την Ελλάδα, μεταξύ αυτών και του Αντιπεριφερειάρχη Χαλκιδικής.

Στη συνάντηση που είχε ως θέμα «Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση και Ενδοπεριφερειακή Αποκέντρωση: Υφιστάμενη κατάσταση και προτάσεις στο πλαίσιο διαλόγου για τη μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης» παραβρέθηκαν συνολικά 37 Αντιπεριφερειάρχες από Θράκη, Μακεδονία, Ήπειρο, Θεσσαλία, Στερεά Ελλάδα, Αττική, Δυτική Ελλάδα, Πελοπόννησο και Κρήτη.

Τον συντονισμό της συζήτησης είχε ο Αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αττικής κ. Γιάννης Βασιλείου, ο οποίος αφού καλωσόρισε τους παραβρισκόμενους, έδωσε τον λόγο για σύντομους χαιρετισμούς στον Αντιπεριφερειάρχη Τρικάλων και μέλος ΕΕ και ΔΣ της ΕΝΠΕ κ. Χρήστο Μιχαλάκη και στον Αντιπεριφερειάρχη Χαλκιδικής κ. Ιωάννη Γιώργο που μετέφερε και τον χαιρετισμό του Προέδρου της ΕΝΠΕ κ. Κων/νου Αγοραστού.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε πολύ καλό κλίμα συνεργασίας και εποικοδομητικού διαλόγου όπου συζητήθηκαν  θέματα λειτουργίας του θεσμού της αυτοδιοίκησης και προβλήματα που αντιμετωπίζουν στις περιφέρειες τους.

Όλοι επισήμαναν ότι αποτελεί ένα ιδιαίτερο θετικό βήμα το γεγονός ότι για πρώτη φορά δόθηκε η δυνατότητα στους Αντιπεριφερειάρχες να εκφραστούν συλλογικά και να ανταλλάξουν απόψεις πάνω σε θέματα που απασχολούν τη λειτουργία των Περιφερειακών Ενοτήτων.

Στη συνάντηση αποφασίστηκε η σύσταση προσωρινής δεκαμελούς επιτροπής, στην οποία συμμετέχει και ο Αντιπεριφερειαρχης Χαλκιδικής, που θα αναλάβει να συγκεντρώσει και να επεξεργαστεί τις θέσεις και τις προτάσεις όλων των Αντιπεριφερειαρχών της χώρας ώστε να συνταχθεί και να διατυπωθεί ένα κοινό κείμενο προτάσεων για την επικείμενη μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Επιπλέον, οι Αντιπεριφερειάρχες αποφάσισαν να επαναλάβουν τη συνάντηση τον προσεχή Σεπτέμβριο.

Τέλος, στη συνάντηση  αυτή παραβρέθηκαν επίσης περιφερειακοί σύμβουλοι και υπηρεσιακοί παράγοντες των Περιφερειακών Ενοτήτων.