Ουκρανία: Οι Ρώσοι σφυροκοπούν τον ουκρανικό τομέα του Λουγκάνσκ

«Εκκενώστε το Ντονμπάς», καλεί τους κατοίκους το Κίεβο

Βομβαρδισμούς ευρείας κλίμακας και άγριες μάχες σε πολλά μέτωπα στον ουκρανικό τομέα του Λουγκάνσκ αναφέρει η στρατιωτική διοίκηση του Κιέβου, ανακοινώνοντας στην ουσία την έναρξη της μεγάλης επίθεσης των ρωσικών δυνάμεων για την κατάληψη ολόκληρης της περιοχής του Ντονμπάς και της Μαριούπολης.

Σύμφωνα με τον Ουκρανό στρατιωτικό διοικητή της περιοχής και αξιωματούχους του Κιέβου, οι ρωσικές δυνάμεις σφυροκοπούν την πόλη Σεβεροντόνετσκ, με τις αναφορές να κάνουν λόγο για τουλάχιστον 10 κτίρια να έχουν τυλιχτεί στις φλόγες, με απροσδιόριστο αριθμό θυμάτων.

Οι Ουκρανοί δήλωσαν ότι οι στόχοι που πλήττουν οι Ρώσοι δεν είναι στρατιωτικοί, ούτε εναπόκεινται στη σφαίρα της στρατηγικής σημασίας, γεγονός που αποτυπώνει τη διάθεση της Μόσχας για μία ολοκληρωτική επίθεση. Σύμφωνα με τις αναφορές, οι ρωσικές δυνάμεις έχουν πραγματοποιήσει 81 βομβαρδισμούς σε χωριά και πόλεις του Λουγκάνσκ από το βράδυ της Τρίτης, ισοπεδώνοντας τα πάντα σε πολλά σημεία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τουλάχιστον 30.000 άμαχοι έχουν μετακινηθεί από τα σπίτια τους στην περιοχή του Λουγκάνσκ, ενώ εντείνεται η προσπάθεια των Ουκρανών να απομακρύνουν τους πολίτες και κυρίως γυναίκες, παιδιά και ηλικιωμένους.

 «Εκκενώστε τώρα το Ντονμπάς», δραματική έκκληση στους αμάχους

Νωρίτερα, το Κίεβο κάλεσε τους κατοίκους της ανατολικής Ουκρανίας να εκκενώσουν «τώρα» την περιοχή, καθώς εκφράζονται φόβοι για μια μαζική επίθεση του ρωσικού στρατού στο Ντονμπάς, την επαρχία που αποτελεί πλέον τον κύριο στόχο του Κρεμλίνου.

Οι περιφερειακές αρχές «καλούν τον πληθυσμό να φύγει από αυτά τα εδάφη και κάνουν τα πάντα ώστε οι εκκενώσεις να γίνουν με οργανωμένο τρόπο», δήλωσε η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης Ιρίνα Βέρεστσουκ.

Σύμφωνα με την ανάρτηση του υπουργείου Ενσωμάτωσης στο Telegram, η Βέρεστσουκ τόνισε ότι η εκκένωση πρέπει να γίνει «τώρα» γιατί διαφορετικά οι κάτοικοι θα διατρέξουν «θανάσιμο κίνδυνο».

Εάν ο ρωσικός στρατός εξαπολύσει ευρεία επίθεση στην περιοχή «δεν θα μπορούμε πια να βοηθήσουμε» τους κατοίκους, προειδοποίησε «γιατί θα ήταν πρακτικά αδύνατον να σταματήσουν οι μάχες».

 «Πρέπει να γίνει η εκκένωση όσο υπάρχει αυτή η δυνατότητα. Προς το παρόν, υπάρχει ακόμα», επέμεινε η Βέρεστσουκ, η οποία συντονίζει την οργάνωση των ανθρωπιστικών διαδρόμων από την αρχή της εισβολής, στις 24 Φεβρουαρίου.

Η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης έκρινε επίσης ότι η αποχώρηση των ρωσικών δυνάμεων από την περιφέρεια του Κιέβου και από το Τσερνίχιφ, την περασμένη εβδομάδα «δεν ήταν μια χειρονομία καλής θέλησης» εκ μέρους της Μόσχας, στο πλαίσιο των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων αλλά η συνέπεια «της βούλησης του στρατού μας, των αρχών και όλου του ουκρανικού λαού» να απωθήσουν τους Ρώσους.

Η Ρωσία ανακοίνωσε ότι θέλει να αναδιατάξει τις δυνάμεις της για να επικεντρώσει τις επιχειρήσεις της στην «απελευθέρωση» του Ντονμπάς, όπου οι φιλορώσοι αυτονομιστές συγκρούονται με τον ουκρανικό στρατό εδώ και οκτώ χρόνια. Χθες Τρίτη ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ επισήμανε ότι ο ρωσικός στρατός ενισχύεται «για να θέσει υπό τον έλεγχό του όλο το Ντονμπάς» και να δημιουργήσει «μια γέφυρα ξηράς με την Κριμαία», την οποία προσάρτησε η Ρωσία το 2014. «Σε αυτήν την περιοχή είναι συγκεντρωμένες οι περισσότερες ουκρανικές δυνάμεις», σημείωσε.

Πηγή: skai.gr