Ζελένσκι στη Βουλή: Σήμερα λέμε και εμείς «Ελευθερία ή Θάνατος»

«”Ελευθερία ή Θάνατος” έλεγαν οι δικοί σας επαναστάτες. Το ίδιο λέμε και εμείς σήμερα», δήλωσε ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι,  απευθυνόμενος, μέσω τηλεδιάσκεψης, στην ελληνική Βουλή.

Αναφερόμενος στη Μαριούπολη σημείωσε πως για πάνω από ένα μήνα κάθε πρωί ξυπνάει και σκέφτεται αυτή την πόλη. Όπως είπε, υπάρχουν ακόμα χιλιάδες άνθρωποι στα όρια της πόλης, η οποία έχει καταστραφεί.

 «Οι Ρώσοι στρατιωτικοί καταστρέφουν τα πάντα», είπε, υπογραμμίζοντας πως μια ειρηνική πόλη η οποία υπήρξε το λίκνο της ελληνικής κοινότητας. «Ειναι αδύνατο να βρούμε τις ιστορικές απαρχές της ελληνικής παρουσίας», σημείωσε, προσθέτοντας ότι η ειρηνική συνύπαρξή μεταξύ των κοινοτήτων ήταν δεδομένη.

Ο Ζελένσκι αναφέρθηκε επίσης στη σύνδεση της χώρας μας με την ανάπτυξη του Χριστιανισμού στην Ουκρανία. Έκανε αναφορά στην δεύτερη ουκρανική πόλη με ελληνικό στοιχείο, την Οδησσό, από όπου- όπως είπε- ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας άκουσε τους ήχους των ρωσικών επιθέσεων.

Ο Ουκρανός πρόεδρος αναφέρθηκε ακόμα στη Φιλική Εταιρεία, λέγοντας ότι έχει τεράστια σημασία. «Θεωρώ ότι μία Φιλική Εταιρεία μπορεί να δημιουργηθεί στην Ελλάδα για να υπάρχει άμεση υποστήριξη στην Ουκρανία», είπε, προσθέτοντας ότι οι Ρώσοι θεωρούν ότι θα μείνουν ατιμώρητοι.

Ανέφερε ακόμη πως «οι Ρώσοι ξύπνησαν από το ‘όνειρο’ ότι θα κατάφερναν να γονατίσουν την Ουκρανία» καθώς η χώρα «έχει μείνει όρθια». Τόνισε επίσης πως «πρέπει να δουλέψουμε μαζί για να σώσουμε όσα δημιούργησαν Έλληνες και Ουκρανοί μαζί. Δεν πρέπει να επιτρέψουμε να καταστραφεί η κοινή μας πολιτιστική κληρονομιά» πρόσθεσε και συνέχισε λέγοντας: «Δεν πρέπει να αποδεχθούμε ότι η Μαριούπολή θα γίνουν οι Θερμοπύλες όπου πέθαναν κάποιοι ήρωες αλλά πρέπει να εκδιώξουμε δια παντός τα ρωσικά στρατεύματα».

Κ. Τασούλας: Ιστορική συνεδρίαση – Ο ουκρανικός λαός αγωνίζεται παραδειγματικά απέναντι στη ρωσική εισβολή

 «Με ιδιαίτερη τιμή και αισθήματα αλληλεγγύης σας υποδεχόμαστε σήμερα στη Βουλή των Ελλήνων. Η ιστορική συνεδρίαση της Ολομέλειάς μας είναι αφιερωμένη στον αγωνιζόμενο ουκρανικό λαό του οποίου ηρωικά ηγείσθε. Αγωνιζόμενο παραδειγματικά απέναντι στην απρόκλητη ρωσική εισβολή που 43 μέρες τώρα γίνεται ολοένα και πιο απάνθρωπη» ανέφερε νωρίτερα ο πρόεδρος της Βουλής Κ. Τασούλας ανοίγοντας την ειδική συνεδρίαση.

Όπως επισήμανε, η Ελλάδα καταδίκασε από την πρώτη στιγμή με τον πιο έντονο τρόπο την επίθεση της Ρωσίας και επιβεβαίωσε την υποστήριξή της στην κυριαρχία και στην εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας.

 «Μας συνδέουν μοναδικοί ιστορικοί δεσμοί. Ο ελληνισμός έχει παρουσία αιώνων στην περιοχή του Ευξείνου Πόντου και η ελληνική κοινότητα της Ουκρανίας είναι συγκεντρωμένη κυρίως στη μαρτυρική Μαριούπολη που δοκιμάζεται σκληρά από τους ρωσικούς βομβαρδισμούς» συνέχισε ο πρόεδρος της Βουλής.

Τον Ζελένσκι προσκάλεσε ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την επικοινωνία τους με αφορμή την επέτειο της 25ης Μαρτίου.

Η ομιλία του Ουκρανού προέδρου έχει προκαλέσει αντιδράσεις στα κόμματα του Κοινοβουλίου, με το ΚΚΕ και την Ελληνική Λύση να μην παρευρίσκονται, ενώ το ΜέΡΑ25 εκπροσωπείται συμβολικά διά εκπροσώπου του.

Η τοποθέτηση του Ουκρανού προέδρου στην εθνική αντιπροσωπεία έρχεται μία μέρα μετά τη απόφαση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών να κηρύξει 12 μέλη ρωσικών διπλωματικών και προξενικών αποστολών ως πρόσωπα «μη αρεστά» (personae non gratae) στην Ελλάδα. Η απόφαση προκάλεσε την οξύτατη αντίδραση της Ρωσίας, με τη Μόσχα να κάνει λόγο για «εχθρική και πρωτοφανή» κίνηση και να διαμηνύει μάλιστα ότι θα «απαντήσει κατάλληλα».

Στο μεταξύ ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας έκανε σήμερα γνωστό ότι η Ελλάδα θα ζητήσει από το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης τη διερεύνηση εγκλημάτων πολέμου στη Μαριούπολη.

naftemporiki.gr