Πανηγύρισε η Παναγία η Στυλαρινή στην Αμμουλιανή

Με τη δέουσα λαμπρότητα τίμησαν οι κάτοικοι της Αμμουλιανής την Παναγία τη Στυλαρινή, καθώς πιστό αντίγραφο της εικόνας της βρίσκεται στο νησί από το 2018, ενώ το πρωτότυπό της κοσμεί το Καθολικό της Ιεράς Μονής Κουτλουμουσίου Αγίου Όρους.

Το Σάββατο το απόγευμα στον Εσπερινό προέστη και κήρυξε τον θείο λόγο ο Προϊστάμενος του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού Αγίου Στεφάνου Αρναίας Παν. Αρχιμ. π. Παΐσιος Σουλτανικας. Στους δρόμους του νησιού πραγματοποιήθηκε λιτανεία της Ιεράς Εικόνας. Εκεί βρέθηκαν ο δήμαρχο Αριστοτέλη, Στέλιος Βαλιάνος, η αντιπεριφερειάρχης, Κατερίνα Ζωγράφου, ο αντιδήμαρχος Νίκος Αυγερινός και εκπρόσωποι άλλων φορέων.

Του Πανηγυρικού Όρθρου και της Θείας Λειτουργίας προέστη ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Μπουκόμπα και Δυτικής Τανζανίας κ. Χρυσόστομος.

Η ιστορία του εικονίσματος

Η Ιερή Εικόνα της Παναγίας της Στυλαρινής είναι ανυπόγραφο έργο του 14ου αιώνος και πρόκειται για την εφέστια Εικόνα Κουτλουμουσιανού Μετοχίου, που δεν υφίσταται πλέον, κοντά στην κώμη Στυλάρι, απ’ όπου η επωνυμία του Εικονίσματος της νήσου του Μαρμαρά στην Προποντίδα, την οποία ευλαβούντο ιδιαιτέρως οι Χριστιανού της Γαλιμής, αλλά και όλοι οι Χριστιανοί του Μαρμαρά και των πλησίων αυτού Μαρμαρονησίων, Αλώνη, Κούταλη και Αφισιά.

Οι κάτοικοι του Μαρμαρά, αλλά και όλα τα κοντινά μέρη τιμούσαν ιδιαιτέρως την Στυλαρινή, επειδή η Χάρη Της παρείχε την γιατρειά σε ποικίλες ασθένειες που αφθονούσαν τον καιρό εκείνο, ώστε η Παναγία προσαπόκτησε την επωνυμία Γιάτρισσα.

Επειδή το 1916-1920 τουρκικές διώξεις ξέσπασαν κατά των Χριστιανών της περιοχής, σήκωσαν την Παναγία από το Μετόχι του Κουτλουμουσίου για περισσότερη ασφάλεια και τη φιλοξένησε στο σπίτι της η δέσποινα Καλλιόπη Κατσαμάδου με κάθε προφύλαξη.

Για να αποφευχθεί το ενδεχόμενο να πέσει σε τούρκικα χέρια και να βεβηλωθεί, εντοιχίστηκε στο σπίτι της κόρης αυτής και καλύφθηκε με τοιχοποιία η πρόσοψή της.

Το 1923, ύστερα από τον ξεριζωμό, η Καλλιόπη μεταφέρει την Εικόνα στην Χαλκίδα και την παραδίδει στον Κουτλουμουσιανό Μετοχιάρη του Στυλαρίου Μοναχό Αγαθάγγελο ο οποίος την παραδίδει στη Μονή της μετανοίας του στον Άθωνα. Αργότερα η Καλλιόπη γίνεται Μοναχή στην Εύβοια με το όνομα Θεοδοσία.

Αντίγραφο αυτής της θαυματουργού Εικόνας απέκτησε ως Κειμήλιο Ιερό η Αμμουλιανή.

www.halkidikinews.gr