Πανωλεθρία των Σοσιαλδημοκρατών στη γενέτειρα του Σουλτς

Οι Χριστιανοδημοκράτες (CDU) της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ είναι οι νικητές των τοπικών εκλογών που διεξήχθησαν την Κυριακή στο κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας- Βεστφαλίας, δείχνουν τα exit poll.

Επρόκειτο για μία αναμέτρηση-κλειδί στο πολυπληθέστερο κρατίδιο της Γερμανίας -ένας στους πέντε Γερμανούς ψηφοφόρους ζει στη Ρηνανία- και μέχρι πρότινος προπύργιο των Σοσιαλδημοκρατών.

Πολύ περισσότερο εάν ληφθεί υπόψη ότι ο αντίπαλος της Μέρκελ στην κούρσα για την καγκελαρία, ο Μάρτιν Σουλτς, κατάγεται από αυτήν την περιοχή.
Σύμφωνα με το exit poll των τηλεοπτικών δικτύων ARD και ZDF, το CDU λαμβάνει 34,5% των ψήφων, ποσοστό αυξημένο σε σύγκριση με το 26,3% του 2012.

Οι Σοσιαλδημοκράτες του Μάρτιν Σουλτς (SPD) λαμβάνουν 30,5% και βγαίνουν αποδυναμωμένοι από την εκλογική αναμέτρηση σε σύγκριση με το 2012, όταν είχαν εξασφαλίσει 39,1%.

Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, το SPD καταγράφει τα χειρότερα αποτελέσματα στην ιστορία του σε αυτό το κρατίδιο.

«Είναι μια δύσκολη ημέρα για το SPD, μια δύσκολη ημέρα για εμένα προσωπικά: κατάγομαι από αυτό το κρατίδιο, όπου υποστήκαμε ήττα» τόνισε ο πρώην πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Ο Μάρτιν Σουλτς εξέφρασε επιπλέον την υποστήριξή του στην Ανελόρε Κραφτ, την πρώην επικεφαλής της κυβέρνησης της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, που ανακοίνωσε σήμερα ότι εγκαταλείπει την πολιτική, μετά τη δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων.

«Είμαστε ένα κόμμα που έχει σφυρηλατηθεί μέσα από τις μάχες, ο δρόμος είναι μακρύς έως τις βουλευτικές εκλογές» σημείωσε επίσης ο Σουλτς και υπενθύμισε ότι πριν από πέντε μήνες τα ποσοστά του «φίλου του Εμανουέλ Μακρόν βρίσκονταν στο χαμηλότερο επίπεδο και τώρα εκείνος είναι πρόεδρος» της Γαλλίας.

«Για την Ανγκελα Μέρκελ, αυτή η νίκη (του CDU) σε συνδυασμό με την ενίσχυση των ποσοστών της (στις δημοσκοπήσεις) δείχνει ότι κατευθύνεται προς τις βουλευτικές εκλογές του Σεπτεμβρίου έχοντας ούριο άνεμο», επισημαίνει το Spiegel.

«Είναι μια μαύρη ημέρα (…) ο πυγμάχος SPD χτυπήθηκε από κροσέ στο ήπαρ, όμως παραμείνει ακόμα όρθιος» αντέδρασε ο Ραλφ Στέγκνερ, ηγετικό στέλεχος των Σοσιαλδημοκρατών.

«Ξεκινάμε τη μάχη των βουλευτικών έχοντας αυτοπεποίθηση, με δυναμική. Για αυτό ακριβώς (οι εκλογές) στη Βόρεια Ρηνανία- Βεστφαλία είναι μια τεράστια επιτυχία» επισήμανε, στον αντίποδα, ο Μίκαελ Γκρος Μπρέμερ, υψηλόβαθμο στέλεχος του CDU.

Καθώς πήγε να ψηφίσει σήμερα, ο Σουλτς παραδέχθηκε ότι το αποτέλεσμα αυτών των περιφερειακών εκλογών θα έχει αντίκτυπο στις πιθανότητες του ίδιου να εμποδίσει την Μέρκελ, η οποία βρίσκεται στην εξουσία από το 2005, να αναλάβει την τέταρτη κατά σειρά θητεία στον θώκο της καγκελαρίου.

Πρόκειται για την τρίτη συναπτή ήττα για το SPD το 2017 έπειτα από εκείνες στο Σάαρ και το Σλέσβιχ Χολστάιν. Και ο Μάρτιν Σουλτς, που βλέπει το προβάδισμα της αντιπάλου του να διευρύνεται έναντι του ιδίου στις δημοσκοπήσεις, είχε ανάγκη από μια επιτυχία στην έναρξη της εκστρατείας του.

Οι δύο υποψήφιοι αναμένεται να παραχωρήσουν συνεντεύξεις τύπου το πρωί της Δευτέρας στο Βερολίνο.

Αναλυτικά τα exit poll ZDF / ARD

 • Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα Γερμανίας (SPD) : 30,5%
 • Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα Γερμανίας (CDU) : 34,5%
 • Πράσινοι (Die Gruenen) : 6%
 • Φιλελεύθερο Κόμμα Γερμανίας (FDP) : 12%
 • Εναλλακτική για την Γερμανία (AfD) : 7,5%
 • Αριστερά (Die Linke) : 5%

Eκλογικά αποτελέσματα 2012

 • Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα Γερμανίας (SPD) : 39,1%
 • Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα Γερμανίας (CDU) : 26,3%
 • Πράσινοι (Die Gruenen) : 11,3%
 • Φιλελεύθερο Κόμμα Γερμανίας (FDP) : 8,6%
 • Αριστερά (Die Linke) : 2,5%
 • Εναλλακτική για την Γερμανία (AfD) : –

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό