Στο «φως» ο τάφος του Αριστοτέλη;

Ξενάγηση στον αρχαιολογικό χώρο των Σταγείρων από τον συνταξιούχο διδάκτωρ της αρχαιολογίας Κώστα Σισμανίδη. Περιγράφει τα στοιχεία που τον οδήγησαν στο συμπέρασμα ότι τα αρχαιολογικά ευρήματα που εντόπισε είναι ο τάφος του Αριστοτέλη, Πέμπτη 22 Ιουνίου 2016. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΝΙΚΟΣ ΑΡΒΑΝΙΤΙΔΗΣ

Στις πηγές που ταίριαζαν πολύ με τα ανασκαφικά του ευρήματα και τον έπεισαν ότι αποκαλύφθηκε ο τάφος του Αριστοτέλη, στα αρχαία Στάγειρα, αναφέρθηκε ο αρχαιολόγος Κώστας Σισμανίδης, μιλώντας στην παρουσίαση του βιβλίου του “Ο τάφος του Αριστοτέλη στα αρχαία Στάγειρα, η ανασκαφική αποκάλυψη”, στο πλαίσιο της 14ης Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου της Θεσσαλονίκης.

“Από την πρώτη στιγμή υποπτεύθηκα ότι είναι ο τάφος του Αριστοτέλη γιατί ήταν ένα κτίσμα εντελώς διαφορετικό από τα άλλα, ασύμβατο για άλλες χρήσεις και η όλη του διάταξη του ίδιου του κτίσματος και των κτισμάτων περί αυτό έδινε την εντύπωση ότι είναι ο τάφος του Αριστοτέλη” ανέφερε χαρακτηριστικά. Είπε, ακόμη, ότι υπάρχουν πάρα πολλές πηγές οι οποίες αναφέρονται στο επεισόδιο της ταφής της τέφρας του Αριστοτέλη στα αρχαία Στάγειρα. Συγκεκριμένα, επισήμανε ότι ο Αριστοτέλης πέθανε το 322 π.Χ στη Χαλκίδα όπου κατέφυγε επειδή τον κυνηγούσαν οι Αθηναίοι μετά τον θάνατο του προστάτη του, Αλεξάνδρου. Η τέφρα του, όπως είπε, ετάφη στα αρχαία Στάγειρα με τιμές και δόξες, αφού οι άρχοντες της Χαλκίδας ειδοποίησαν τους Σταγειρίτες ότι αν θέλουν μπορούν να παραλάβουν την τέφρα του και να τη θάψουν στην πατρίδα του.

“Υπάρχουν αρκετές πηγές που αναφέρονται σε αυτό το γεγονός και αραβικές που φαίνεται ότι αντιγράφουν αρχαιοελληνικές γιατί έχουν γνώση και της τοπογραφίας της περιοχής. Έχουμε το χειρόγραφο 257 της μαρκιανής βιβλιοθήκης της Βενετίας που μας λέει για την ταφή εκεί και άλλες πηγές όπως, για παράδειγμα τον Αμμώνιο, έναν νεοπλατωνικό φιλόσοφο. Όμως και μέχρι και τα χρόνια της τουρκοκρατίας συνεχίζουν και να μιλούν για τον τάφο του Αριστοτέλη στα Στάγειρα και αναφέρουν ότι μπροστά στον τάφο υπήρξε και βωμός” ανέφερε, μεταξύ άλλων.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ