Παπαευαγγέλου: 2 στα 10 παιδιά με το σύνδρομο MISC νοσηλεύτηκαν σε ΜΕΘ

Συνολικά, 119 παιδιά νοσηλεύτηκαν μέχρι τέλος του 2021 με το συγκεκριμένο σύνδρομο

Συνολικά, 119 παιδιά νοσηλεύτηκαν μέχρι τέλος του 2021 με σύνδρομο MISC, σύμφωνα με ελληνική μελέτη. Τα παιδιά αυτά είχαν διάμεση ηλικία τα 8 έτη, ανέφερε η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου, στη σημερινή ενημέρωση.

Όπως είπε το σύνδρομο εμφανίζεται 3-6 βδομάδες μετά την αρχική λοίμωξη, ανεξαρτήτως της βαρύτητας της νόσου. Τα παιδιά εμφανίζουν συνήθως υψηλό πυρετό, γαστρεντερικές διαταραχές και εξάνθημα, ενώ σημαντικό ποσοστό εξ αυτών εμφάνισαν μυοκαρδίτιδα και άλλες επιπλοκές από την καρδιά.

Επίσης, 2 στα 10 παιδιά χρειάστηκε να νοσηλευτούν σε ΜΕΘ.

Η κα Παπαευαγγέλου τόνισε ότι είναι αναμενόμενο να δούμε νέα περιστατικά του συνδρόμου MISC.

Μια πρόσφατη μελέτη του CDC έδειξε ότι ο εμβολιασμός των παιδιών με 2 δόσεις μειώνει την πιθανότητα εμφάνισης MISC κατά 91%.

Παράλληλα, έδειξε ότι τα παιδιά που εμφάνισαν σοβαρό MISC ήταν ανεμβολίαστα.

Για τη μυοκαρδίτιδα από το εμβόλιο, κυρίως στα αγόρια, η καθηγήτρια ανέφερε ότι δεδομένα από το CDC δείχνουν ότι 90 μέρες μετά τη λοίμωξη, το 99% των παιδιών παρουσίασε σημαντική βελτίωση, ενώ το 81% είχε πλήρη ίαση. Επομένως, πρόκειται για μια ήπια και παροδική επιπλοκή.

Σχετικά με την μετάλλαξη Όμικρον, η κα Παπαευαγγέλου ανέφερε πως μια πρόσφατη μελέτη, στον γενικό πληθυσμό, επιβεβαίωσε ότι η προηγούμενη νόσηση από κορωνοϊό δεν προστατεύει από την Όμικρον.

Παράλληλα, μια άλλη μελέτη από τη Σουηδία έδειξε ότι ο κίνδυνος σοβαρής νόσου μειώθηκε σημαντικά λόγω της εξάπλωσης της Όμικρον.

Σύμφωνα με την ίδια μελέτη, ο εμβολιασμός παρέχει αποτελεσματική προστασία κατά της Όμικρον. 

Για τους ανεμβολίαστους άνω των 64 ετών και τους άνδρες άνω των 45 ετών με υποκείμενα νοσήματα, υπάρχει υψηλός κίνδυνος σοβαρής νόσου είτε κολλήσουν Όμικρον είτε Δέλτα.

Επομένως, για τους ανεμβολίαστοι μεγαλύτερης ηλικίας η Όμικρον δεν θα είναι ένα απλό κρυολόγημα, τόνισε.  

Σε γενικές γραμμές ο κορωνοϊός στη χώρα συνεχίζει να έχει σταθερή πορεία, με το 1,5% του πληθυσμού να είναι ενεργά κρούσματα.

Επίσης, παρατηρείται σταδιακή αποκλιμάκωση στις ΜΕΘ.

Πηγή:skai.gr