Παρέμβαση του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής προς αρμόδια Υπουργεία για παράταση προθεσμίας αντικατάστασης ταμειακών μηχανών

ΘΕΜΑ : ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΑΜΕΙΑΚΩΝ ΜΗΧΑΝΩΝ – ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΣΧΕΤΙΚΗΣ ΠΡΟΘΕΣΜΙΑΣ

Αξιότιμοι Κύριοι,

Το τελευταίο χρονικό διάστημα υπήρξαν ραγδαίες εξελίξεις σχετικά με την πορεία της πανδημίας του κορωνοϊού COVID – 19. Τόσο η παγκόσμια οικονομία όσο και η ελληνική βιώνουν μια μεγάλη δοκιμασία και πρωτόγνωρες καταστάσεις.

Επιτεύτηκαν επιτυχώς, μέσω των μέτρων που λαμβάνονται

από την Κεντρική Διοίκηση, να πραγματοποιούνται σταδιακά τα πρώτα βήματα για την επανεκκίνηση της Ελληνικής οικονομίας και να επανέρχονται σταδιακά στην νέα καθημερινότητα τους, οι επιχειρήσεις και η κοινωνίας μας.

Μέσα σε αυτές τις πρωτόγνωρες συνθήκες οι επιχειρήσεις , μεταξύ άλλων, καλούνται δυνάμει της υπ’ αριθμ. Α 1100/2020 (ΦΕΚ 1751Β/07.05.2020), όπως αντικατέστησε και τροποποίησε την υπ΄αριθμ Α 1011/2020 «Απόσυρση από τη χρήση μοντέλων Φορολογικών Ηλεκτρονικών Μηχανισμών (ΦΗΜ), που έλαβαν άδεια καταλληλότητας με βάση τις Α.Υ.Ο.Ο. ΠΟΛ. 1234/9.10.2002 (1362Β’) και ΠΟΛ 1135/26-10-2005 (1592Β’), εκτός των Ε.Α.Φ.Δ.Σ.Σ. και των ΑΔΗΜΕ Ταξιμέτρων», απόφαση του Διοικητή της ΑΑΔΕ, να προχωρήσουν σε αντικατάσταση του παλαιού τύπου ταμειακών μηχανών τους με τις νέες, έως την 31η Ιουλίου 2020 , όπου οι νέες ΦΗΜ θα έχουν την δυνατότητα διασύνδεσης on line με την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) για την αποστολή δεδομένων.

Κύριοι,

Με το μέτρο αυτό είμαστε καθόλα σύμφωνοι, θεωρούμε ωστόσο, λόγω των δυσμενών οικονομικών συνθηκών που επικρατούν στην αγορά, ότι θα πρέπει να υπάρξει και νέα απόφαση μετάθεσης της προθεσμίας, τουλάχιστον έως 31.12.2020.

Και αυτό γιατί θα πρέπει να λάβετε σοβαρά υπόψη σας, ότι βρισκόμαστε ακόμα στα αρχικά στάδια επανεκκίνησης της Ελληνικής οικονομίας, όπου αρκετές επιχειρήσεις είτε βρίσκονται ακόμα σε παύση εργασιών , είτε υπολειτουργούν με μειωμένους κύκλους εργασιών, αντιμετωπίζοντας σημαντικά προβλήματα ταμειακής ρευστότητας και δεν είναι σε θέση να επιβαρυνθούν ένα επιπλέον κόστος, όπως αυτό της αντικατάστασης και απόκτησης του νέου Φορολογικού Ταμειακού Μηχανισμού, σε μια περίοδο που δεν είναι ακόμα διασφαλισμένη η ομαλή λειτουργία των επιχειρήσεων.

Αναγνωρίζοντας την έμπρακτη δέσμευση της κυβέρνησης για την διάσωση της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας, ευελπιστούμε να αναγνωρίσετε την σπουδαιότητα του θέματος και αναμένουμε την άμεση και θετική σας ανταπόκριση.

Με εκτίμηση

Ο πρόεδρος

Κουφίδης Ιωάννης

Πολύγυρος, 04 Ιουνίου 2020

ΠΡΟΣ : 1) Υπουργό Οικονομικών

κο Χρήστο Σταϊκούρα

2) Υπουργό Ανάπτυξης & Επενδύσεων

κο Άδωνι Γεωργιάδη

3) Υφυπουργό Ανάπτυξης & Επενδύσεων

κο Νικόλαο Παπαθανάση

4) Διοικητή ΑΑΔΕ

κο Γιώργο Πιτσιλή

ΚΟΙΝ.: 1) KEEE

2) Επιμελητήρια Χώρας

3) Βουλευτές Χαλκιδικής

4) ΜΜΕ

Επιμελητήριο Χαλκιδικής