Περίσσεψε ρύζι; Πώς θα το φάτε χωρίς κίνδυνο την επόμενη ημέρα!

Συμβουλές για τη σωστή συντήρηση του ρυζιού

Εάν καταναλώνετε τακτικά ρύζι, είναι σημαντικό να προσέχετε πώς θα συντηρήσετε την ποσότητα που περισσεύει προκειμένου να μην αρρωστήσετε.

Είναι γνωστό ότι η κατανάλωση ξαναζεσταμένου ρυζιού μπορεί να προκαλέσει τροφική δηλητηρίαση εάν δεν το συντηρήσετε σωστά μετά το μαγείρεμα. Το πρόβλημα δεν αφορά το ξαναζέσταμα του ρυζιού καθαυτού, αλλά το πώς θα το χειριστείτε εξ αρχής.

Τι σημαίνει αυτό; Μετά το μαγείρεμα του ρυζιού, δεν πρέπει να το αφήσετε σε θερμοκρασία περιβάλλοντος για διάστημα μεγαλύτερο της μίας ώρας.

Το μη μαγειρεμένο ρύζι μπορεί να περιέχει βακτήρια Bacillus cereus, τα οποία προκαλούν τροφική δηλητηρίαση. Τα βακτήρια αυτά μπορούν να επιβιώνουν ακόμη και μετά το μαγείρεμα του ρυζιού και όσο περισσότερο παραμένει το ρύζι σε θερμοκρασία δωματίου, τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος πολλαπλασιασμού τους και η πιθανή παραγωγή τοξινών.

Εάν προλάβουν να σχηματιστούν στο συγκεκριμένο χρόνο και φάτε το ρύζι, το πιθανότερο είναι να καταλήξετε με εμετούς και διάρροια. Ευτυχώς, είναι αρκετά απλό να αποφευχθεί ο κίνδυνος.

Πρώτη επιλογή: Μαγειρεύετε την ποσότητα ρυζιού που σκοπεύετε να φάτε και σερβίρετε αμέσως μετά το μαγείρεμα.

Το ρύζι θα πρέπει να καταναλωθεί μέχρι την επόμενη μέρα και όχι να μένει στο ψυγείο για μέρες. Όταν το ξαναζεστάνετε βεβαιωθείτε ότι αυτό γίνεται ομοιόμορφα. Τέλος, μην ξαναζεσταίνετε το ρύζι πάνω από μία φορά.

Πηγή: womenshealthmag.com