Πέθανε ο Μίμης Πλέσσας – Μια εβδομάδα πριν τα 100α γενέθλιά του

Στις 12 Οκτωβρίου θα γιόρταζε τα 100ά του γενέθλια
Έφυγε από τη ζωή ο σπουδαίος συνθέτης Μίμης Πλέσσας. Στις 12 Οκτωβρίου θα γιόρταζε τα 100ά του γενέθλια.
Έχει γράψει μουσική για 104 ταινίες και 70 θεατρικές παραστάσεις, για τις οποίες έλαβε πολυάριθμες ελληνικές και διεθνείς διακρίσεις. Έχει διευθύνει με έργα του τις μεγαλύτερες ορχήστρες σε όλο τον κόσμο, ενώ συνθέσεις
του έχουν ηχογραφηθεί στις ΗΠΑ, τη Μ. Βρετανία, τη Γαλλία, την Ολλανδία και την Ισπανία.
Ήταν παντρεμένος με την Λουκίλα Καρρέρ, με την οποία απέκτησε μια κόρη το 1998. Γιος του από προηγούμενο γάμο, είναι ο μουσικοσυνθέτης Αντώνης Πλέσσας.
«Κι εσύ δεν θα’σαι πλαι μου Αστέρι της Ζωής μου……» ….θά εισαι πάντα μέσα μου και θα με προστατεύεις μέχρι να ανταμώσουμε και παλι Ψυχή μου. Το κοινό ταξίδι ΖΩΗΣ έφτασε στο τέλος του μέχρι να ανταμώσουμε.Ευγνώμων για όλα…. Σε ευχαριστώ για όλα…. Σε λατρεύω για πάντα…..», έγραψε στο Χ η σύζυγός του Λουκίλα Καρρέρ.
Aπό τις 10 Οκτωβρίου είχε ετοιμαστεί στο «Παλλάς» ένα μεγάλο αφιέρωμα για τον Μίμη Πλέσσα, με αφορμή τη συμπλήρωση των εκατό χρόνων ζωής του.
Τον Ιούνιο σε μία ειδική τελετή στο Προεδρικό Μέγαρο η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου είχε απονείμει το παράσημο του Ανώτερου Ταξιάρχη του Τάγματος της Τιμής μετά θάνατον στον συνθέτη Γιάννη Μαρκόπουλο, στον στιχουργό και συγγραφέα Λευτέρη Παπαδόπουλο αλλά και στον συνθέτη Μίμη Πλέσσα, οι οποίοι είχαν δώσει το παρών στην τελετή.
Ο Μίμης Πλέσσας γεννήθηκε στην Αθήνα στις 12 Οκτωβρίου του 1924. Φοίτησε στο Λεόντειο Λύκειο και στη συνέχεια σπούδασε Χημεία στη Φυσικομαθηματική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Πήγε στις ΗΠΑ για συνέχιση των σπουδών του. Σε μικρή ηλικία έγινε ο πρώτος σολίστ πιάνου στο Εθνικό Ίδρυμα Ραδιοφωνίας. Το 1952, σε ηλικία 28 ετών, τιμήθηκε με το πρώτο βραβείο μουσικής του Πανεπιστημίου της Μινεσότα και την επόμενη χρονιά κατετάγη πέμπτος πιανίστας στις ΗΠΑ. Το 1952 άρχισε την ενασχόληση του με τη σύνθεση και από το 1956 ως μαέστρος και συνθέτης.
Έγραψε επίσης τη μουσική και τα τραγούδια για την τηλεοπτική σειρά Τα παιδιά της Νιόβης. Έχει διευθύνει πολλές από τις μεγαλύτερες ορχήστρες στον κόσμο, σε έργα του και διακρίθηκε αφενός για τη θεατρική του προσφορά στο Παρίσι το 1958, και για την κινηματογραφική του στο Εδιμβούργο και τις ΗΠΑ το 1964 και 1965 αντίστοιχα. Αυτών ακολούθησαν πάμπολλες διακρίσεις ελληνικές και ξένες.
Το 2010 αναγορεύθηκε επίτιμος διδάκτωρ του Τμήματος Χημείας του Πανεπιστημίου Πατρών ενώ είναι διδάκτωρ Χημείας του Πανεπιστημίου Κορνέλ των ΗΠΑ.
Το 2016 ο Μίμης Πλέσσας, με αφορμή την επέτειο 50 χρόνων από την εμφάνισή του στην δισκογραφία με τον δίσκο Ραντεβού στον αέρα για την ομώνυμη ταινία του Γιάννη Δαλιανίδη, παρουσίασε το τελευταίο πλήρες έργο του Διάφανος σταυρός με ερμηνευτή τον Θάνο Ολύμπιο. Ο δίσκος τους έγινε πλατινένιος.
Σπουδαίες διακρίσεις
Ο Μίμης Πλέσσας έχει τιμηθεί τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό. Συνολικά έχει λάβει έξι διακρίσεις στην Ελλάδα (Αθήνα και Θεσσαλονίκη 1959, 1963, 1964 και 1967) και επτά διεθνείς διακρίσεις (Βαρκελώνη το 1960, Βαρσοβία το 1962, Βέλγιο το 1963, Ιταλία (Άλτο Μόντε) 1964, ΗΠΑ το 1965, Παρίσι το 1968 και Τόκιο το 1970). Έχει λάβει, επίσης, τόσο χρυσούς όσο και πλατινένιους δίσκους.
Ενδεικτικά αναφέρονται:
1951: Λαμβάνει το πρώτο βραβείο μουσικής του πανεπιστημίου της Μινεσότα.
1952: Ανακηρύσσεται πέμπτος πιανίστας στις ΗΠΑ.
2000: Τιμάται για την πενηντάχρονη προσφορά του στην ελληνική μουσική και τον πολιτισμό από το Δήμο της Αθήνας με την απονομή του “Χρυσού Μεταλλίου της πόλης” σε μια μεγάλη συμφωνική συναυλία στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.
2001: Απονομή του Χρυσού Σταυρού του Τάγματος του Φοίνικος για την προσφορά του στον πολιτισμό, από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
2002: Τιμάται για τα 50 χρόνια του στην ελληνική μουσική σκηνή στο Ωδείο Ηρώδου του Αττικού από το Υπουργείου Πολιτισμού.
2004: Τιμάται ως ο «Άνθρωπος της Χρονιάς» από τον υπουργό πολιτισμού στην τελετή των προσωπικοτήτων για την προσφορά του στον παγκόσμιο πολιτισμό.
2006: Βραβεύεται από την Ακαδημία Προσωπικοτήτων για τη συνολική προσφορά του στον πολιτισμό.
2024: Απονομή του Ανώτερου Ταξιάρχη του Τάγματος της Τιμής για την προσφορά του στον πολιτισμό, από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Ο Μίμης Πλέσσας στη μακρόχρονη διαδρομή του ανακάλυψε ή καθιέρωσε με τα τραγούδια του πολλούς γνωστούς τραγουδιστές και ηθοποιούς, όπως τη Ζωή Κουρούκλη, τη Νανά Μούσχουρη, την Τζένη Βάνου, τη Γιοβάννα, τη Μαρινέλλα, τη Ρένα Κουμιώτη, τον Γιάννη Βογιατζή, τον Φώτη Δήμα, τον Γιάννη Πουλόπουλο, τον Τόλη Βοσκόπουλο, τον Στράτο Διονυσίου κ.ά.
Δέκα τραγούδια που έγραψαν ιστορία στον ελληνικό κινηματογράφο
Μερικά από τα τραγούδια του, που άφησαν εποχή είναι τα «Τι σου ‘κανα και πίνεις», το οποίο πρωτοακούστηκε από την Πόλυ Πάνου, το «Θα πιω απόψε το φεγγάρι», του Γιάννη Πουλόπουλου, «Οι χάντρες» που τραγουδά ο Χορν στην ταινία «Η Αθήνα τη Νύχτα», το διάσημο κομμάτι «Του αγοριού απέναντι», που τραγούδησε η Μαίρη Χρονοπούλου στην ταινία «Μία κυρία στα μπουζούκια» και το «Άνοιξε Πέτρα», με την εμβληματική ερμηνεία της Μαρινέλλας.
Επιπλέον, έχουν μείνει στην ιστορία της μουσικής, τα εξής: «Βρέχει φωτιά στη στράτα μου», που ερμήνευσε ο Στράτος Διονυσίου, «Έκλαψα χθες», όπου η Μαίρη Χρονοπούλου συνεργάστηκε με τον Γιάννη Πουλόπουλο, το «Ποια νύχτα σε έκλεψε» επίσης του Γιάννη Πουλόπουλου, «Η πρώτη μας νύχτα» που ερμηνεύει ο Γιάννης Βογιατζής και το «Όλα δικά σου μάτια μου» από την ταινία «Αγάπη που δεν σβήνει ο χρόνος».
Συλλυπητήρια Μενδώνη για τον θάνατο του Μίμη Πλέσσα – «Του χρωστάμε»
Ο Μίμης Πλέσσας, που μας άφησε σήμερα, λίγες μόνον ημέρες πριν συμπληρώσει τα 100 του χρόνια, υπήρξε ένας πολυδιάστατος μουσικός: συνθέτης, μαέστρος, πιανίστας. Η συμβολή του στη μουσική και το ελληνικό τραγούδι, η οποία ξεδιπλώθηκε σε πολλές δεκαετίες, υπήρξε πραγματικά σπάνια, αν όχι μοναδική, σε εύρος και επίδραση. Τα τραγούδια που υπέγραψε όχι μόνο είναι διαχρονικά, αλλά εξακολουθούν να συγκαταλέγονται στα δημοφιλέστερα του κοινού κάθε ηλικίας.
Ο Μίμης Πλέσσας έντυσε μουσικά τα πιο αγαπημένα μιούζικαλ του ελληνικού κινηματογράφου, αλλά και πολλές θεατρικές παραστάσεις. Συνεργάστηκε με τους εμβληματικότερους στιχουργούς και ερμηνευτές της εποχής του. Διηύθυνε ορισμένες από τις μεγαλύτερες ορχήστρες και διέπρεψε ως σολίστ. Υπηρέτησε τη μουσική μέσα από το ραδιόφωνο και την τηλεόραση. Ανέδειξε και στήριξε πλείστους νέους καλλιτέχνες. Συνέβαλε καθοριστικά στην εισαγωγή της τζαζ στη χώρα μας και την εξοικείωση του εγχώριου ακροατηρίου με αυτή. Ευτύχησε, απόλυτα δίκαια, να κατακτήσει τόσο την επίσημη αναγνώριση της προσφοράς του, με πολλές τιμητικές διακρίσεις και βραβεία, όσο και την αδιάπτωτη αγάπη του κοινού.
Όλα αυτά αποτελούν μεμονωμένες και ενδεικτικές ψηφίδες του εντυπωσιακού, σε βάθος και έκταση, αποτυπώματος που αφήνει ο Μίμης Πλέσσας στη μουσική. Του χρωστάμε, όμως, και κάτι ακόμη. Κατέδειξε πόσο βαρύ είναι, εν τέλει, το ελαφρό τραγούδι.
«Ο Δρόμος», ο δίσκος που δημιούργησε σε συνεργασία με τον Λευτέρη Παπαδόπουλο, τον Γιάννη Πουλόπουλο, την Πόπη Αστεριάδη και τη Ρένα Κουμιώτη κι έμελλε να αναδειχθεί στον εμπορικότερο όλων των εποχών, αποτελεί έκτυπο παράδειγμα του πώς η μαζική απήχηση μπορεί, αν όχι να επιβάλλεται, να συμβαδίζει με την ποιότητα. Με την δισκογραφία του, σφράγισε την εδραίωση του ελαφρού τραγουδιού ως ισότιμου είδους της μουσικής μας.
Στη σύζυγό του Λουκίλα, την κόρη τους Ελεάννα, τον γιο του μουσικοσυνθέτη Αντώνη, τους πολλούς φίλους και συνεργάτες του απευθύνω ειλικρινέστατα συλλυπητήρια.
Καλλιτέχνες αποχαιρετούν τον Μίμη Πλέσσα – «Σταμάτησαν του ρολογιού οι δείκτες»
Δηλώσεις καλλιτεχνών που αποχαιρετούν με συγκίνηση τον μεγάλο μαέστρο
“Μαέστρο, σε ευχαριστούμε για τα πολύτιμα δώρα σου”, γράφει ο Γιώργος Νταλάρας στο Facebook για τον μεγάλο μουσικοσυνθέτη που έφυγε σήμερα πλήρης ημερών. Λίγες μέρες πριν κλείσει τα 100 του χρόνια, ο Μίμης Πλέσσας αφήνει πίσω του τεράστια παρακαταθήκη.
“Βρείτε τα χιλιάδες διαμάντια που έθαψε στον κήπο της υπερπαραγωγικότητάς του”, γράφει στο ίδιο κοινωνικό δίκτυο ο Φοίβος Δεληβοριάς, ενώ η ερμηνεύτρια Κλαούντια Ντέλμερ δηλώνει πως για εκείνη “υπήρξε από τους σημαντικότερους ανθρώπους” στη ζωή της.
“Θαύμα της φύσης και της δημιουργίας”, γράφει με συγκίνηση στο Facebook η Γλυκερία, ενώ η ‘Αντζελα Γκερέκου, ηθοποιός και πρόεδρος του ΕΟΤ, θυμάται τις “σχέσεις αγάπης και πραγματικής φιλίας με τον Τόλη μας”, που “πέρα από τα μαγικά τραγούδια σας … έγιναν πολύτιμοι δεσμοί με τις οικογένειες μας”.
Ακολουθούν οι δηλώσεις των καλλιτεχνών που αποχαιρετούν με συγκίνηση τον μεγάλο μαέστρο:
Γιώργος Νταλάρας: “Αποχαιρετούμε με συγκίνηση κι ευγνωμοσύνη τον Μίμη Πλέσσα. Έναν σπουδαίο συνθέτη και ιδιοφυή μουσικό, πολυσχιδή και δραστήριο πάντα, έναν πραγματικό ευπατρίδη. Μας αφήνει πλούσια και σπάνια κληρονομιά τη μουσική και τα τραγούδια του. Ο Μίμης Πλέσσας, στα πρώιμα χρόνια του, ήταν από τους πρωτοπόρους συνθέτες της σύγχρονης μουσικής και ιδιαίτερα της τζαζ. Όμως, τα εμβληματικά τραγούδια του ‘Δρόμου’ που έγραψε με τον Λευτέρη Παπαδόπουλο θα είναι πάντα στη ζωή όλων μας και θα τροφοδοτούν και θα εμπνέουν γενιές και γενιές νέων συνθετών, μουσικών και τραγουδιστών. Μαέστρο, σε ευχαριστούμε για τα πολύτιμα δώρα σου”.
Φοίβος Δεληβοριάς: “Ο Μίμης Πλέσσας είναι τόσο μέσα μας, που είναι εύκολο να τον πάρουμε ως δεδομένο: τόσες ταινίες με ανοιχτά αμάξια στις παραλίες, τόσα μεγάλα τραγούδια που μας πετυχαίνουν παντού και πάντα, τόσα μικρά τελετουργικά του βαθειά καταπιεσμένου λαϊκού ερωτισμού μας, τόσα μοτίβα σαν όνειρα που βλέπουμε στον ξύπνιο μας -που ξεχνάμε πόσο μεγάλος μουσικός βρίσκεται από πίσω τους. Τεράστιος πιανίστας -ο Gillespie, ο Coleman Hawkins και ο Lester Young κάτι ήξεραν επ’ αυτού-, εξαιρετικά ευρηματικός μαέστρος κι ενορχηστρωτής, μέγας μελωδός και εναρμονιστής, μουσικός δραματουργός από τους λίγους. Αν κάτι ουσιαστικό είχε να απαντήσει η Ελλάδα στον Μancini, στον Elmer Bernstein, στον Burt Bacharach ήταν αυτός. Ακούστε λίγο πώς διασκεύασε και πώς έπαιξε τον Αττίκ για τη Δανάη στον υπέροχο δίσκο του ‘67. Ακούστε προσεκτικά τα σάουντρακ του «Έγκλημα στα Παρασκήνια» ή του «Πεθαίνω κάθε ξημέρωμα». Ανακαλύψτε τους πιο υποτιμημένους κύκλους τραγουδιών του, όπως το «Μίλα μου για τη λευτεριά» ή «Τα χαμένα χρόνια». Προσέξτε πώς σεβάστηκε τους λαϊκούς ποιητές που του εμπιστεύτηκαν τον λόγο τους -προεξάρχων, φυσικά, ο Λευτέρης Παπαδόπουλος. Βρείτε τα χιλιάδες διαμάντια που έθαψε στον κήπο της υπερπαραγωγικότητάς του. Και δώστε του μια πρώτη χειραψία γνωριμίας. Γιατί είναι επιτέλους η ώρα να τον γνωρίσουμε. Τα θερμά μου συλλυπητήρια στους αγαπημένους μου ανθρώπους της οικογένειάς του, χαίρομαι πολύ που στην «Ταράτσα» πριν ένα μήνα φτιάξαμε ένα πολύ προσωπικό αφιέρωμα προς τιμήν του, αγγίξαμε για λίγο κι εμείς την «ψυχή του πιάνου» του”.
Κλαούντια Ντέλμερ: “Ο Μίμης, ο Μαέστρος, ο Πλέσσας άγγιζε και άγγιξε τόσες ζωές με την πηγαία και θαυμάσια μουσική του και το ίδιο και πέρα από αυτό ξεχώριζε τόσο μοναδικός στο πόσο δινόταν στους ανθρώπους, με τέτοια στοργή και ευγένεια … Αυτοί οι καλοί του τρόποι μου έδωσαν κουράγιο να προσπεράσω δύσκολες καταστάσεις. Σε μένα υπήρξε από τους σημαντικότερους ανθρώπους στη ζωή μου … Αρχικά μου χάρισε υπέροχα τραγούδια στο κοινό μας άλμπουμ και τόσες ζωντανές μουσικές συγκινήσεις, ύστερα ως νύφη με συνόδεψε στην εκκλησία στη θέση του πατέρα μου, τα πρώτα πρόσωπα που βλέπανε τα νεογέννητα παιδιά μου (4) στο μαιευτήριο ήταν το δικό του και της συζύγου του της Λουκίλας … και πάντα ήταν παρόν, διαθέσιμος, λαμπερός και γεμάτος αγάπη. Ήταν ευλογία στη ζωή μου… Στα τραγούδια του θα βρείτε όλα αυτά που μπορεί κανείς να εκτιμήσει και να αγαπήσει στη ζωή αλλά και σε αυτόν τον τόπο που τον γέννησε. Αιώνια η μνήμη σου. Σ’ ευχαριστώ για τα ανεκτίμητα δώρα που μου χάρισες”.
Γλυκερία: “Θαύμα της φύσης και της δημιουργίας”!! Ένας οξυδερκής άνθρωπος, πανέξυπνος. Πέρα απ’ το ταλέντο ήταν ένας συνδυασμός πραγμάτων…Ο Μίμης Πλέσσας ήταν ένας τέλειος άνθρωπος. Η μουσική του γνώση και η άρτια δομή των τραγουδιών του καθιστά την τέχνη του διαχρονική και αιώνια! Καλό ταξίδι στο φως σπουδαίε μας!”
‘Αντζελα Γκερέκου: “Πριν λίγες ώρες … σταμάτησαν του ρολογιού οι δείκτες … για τον Μίμη μας… Ένα τεράστιο κεφάλαιο στη μουσική ιστορία της Ελλάδας… ο Σπουδαίος συνθέτης μας Μίμης Πλέσσας -στις 12 Οκτωβρίου θα γιόρταζε τα 100ά του γενέθλια … Οι σχέσεις αγάπης και πραγματικής φιλίας με τον Τόλη μας … πέρα από τα μαγικά τραγούδια σας … έγιναν πολύτιμοι δεσμοί με τις οικογένειες μας. Πέρα από τα μουσικά σου σπάνια δώρα που έδωσες σε όλους απλόχερα θα θυμάμαι πάντα την απαράμιλλη ευγένεια σου το ήθος τη γλυκύτητα σου… Σπάνια χαρίσματα. Η σκέψη μας δίπλα στην λατρεμένη σου Λουκίλα και στην κόρη σου αυτές τις δύσκολες ώρες του αποχωρισμού. Τίποτα όμως δεν τελειώνει εδώ … Το ταξίδι συνεχίζεται … Καλό κι Ευλογημένο ταξίδι στο φως αγαπημένε μας Μιμή!!! Αθάνατος….”.
Ο Μιχάλης Χατζηγιάννης αποχαιρέτησε τον σπουδαίο συνθέτη με ένα βίντεο στον προσωπικό του λογαριασμό στο Instagram, όπου φαίνονται μαζί στη σκηνή.
Στη λεζάντα έγραψε: «Μίμης Πλέσσας… Ένας κορυφαίος συνθέτης, που με τη μουσική του κατάφερε να ομορφύνει τη ζωή μας και να συντροφεύει για πάντα γενιές και γενιές. Ένας μεγάλος δημιουργός, που “σφράγισε” το ελληνικό πεντάγραμμο κι αφήνει πίσω του μια παρακαταθήκη ανεκτίμητη. Ένας σπουδαίος άνθρωπος, που ξεχώρισε για την ευγένεια, τη ζεστασιά και τη γλυκύτητά του. Καλό ταξίδι μεγάλε μας μαέστρο».
Η Μελίνα Ασλανίδου έκανε και εκείνη μια ανάρτηση στο Instagram για τον Μίμη Πλέσσα. Δημοσίευσε δύο κοινά τους στιγμιότυπα και κάτω από αυτά έγραψε: «Αντίο μεγάλε δάσκαλε,, αντίο αιώνιε καλλιτέχνη που μας χάρισες αμέτρητες συγκινήσεις με τη μουσική σου.Ο Μίμης Πλέσσας ήταν ένα φως στον πολιτισμό μας, και το έργο του θα συνεχίσει να μας εμπνέει. Οι νότες του θα αντηχούν για πάντα στις καρδιές μας. Καλό σου ταξίδι, Μίμη, θα βρεις τους φίλους σου, σ’ ευχαριστώ προσωπικά για την μοναδική καλοσύνη που μ αγκάλιασες και ευγένεια ψυχής… Σ ευχαριστούμε για όλα».
Ο ανιψιός του, Στέφανος Κορκολής αποχαιρέτησε τον θείο του με ένα βίντεο, όπου παίζουν μαζί πιάνο. «Καλό σου ταξίδι αγαπημένε μου θείε. Καλό σου ταξίδι τεράστιε Μίμη Πλέσσα», έγραψε.
Η Φωτεινή Βελεσιώτου δημοσίευσε στο Instagram ένα βίντεο, όπου φαίνεται να ερμηνεύει στη σκηνή το τραγούδι «Θα πιω απόψε το φεγγάρι», του οποίου τη μουσική έχει γράψει ο Μίμης Πλέσσας.
«Πάντα το ερμηνεύω με όλη μου την ψυχή μαέστρο μας. Το αποτυπωμά σου ανεκτίμητης αξίας.. Σ’ ευχαριστούμε για όλα τα δώρα», έγραψε στην ανάρτησή της.
Με τη σειρά του και ο Μάκης Δελαπόρτας αποχαιρέτησε τον Μίμη Πλέσσα με μία δημοσίευση στον προσωπικό του λογαριασμό στο Instagram.
Αφού ανάρτησε μια σειρά από κοινά τους στιγμιότυπα, ο Μάκης Δελαπόρτας έγραψε για τον συνθέτη: «Σήμερα αποχαιρετώ κι εγώ έναν σπουδαίο άνθρωπο…. που είχα τη τιμή να τον ζήσω και να τον βιογραφήσω…. Ο Μίδας της ελληνικής μουσικής που ότι έγραφε γινόταν χρυσό…. Καλό ταξίδι αγαπημένε μας….».
Ο Ηλίας Βρεττός ανάρτησε κάποια βίντεο, όπου τραγουδά, ενώ ο Μίμης Πλέσσας τον συνοδεύει στο πιάνο. «Αντίο στον τεράστιο δάσκαλο όλων μας, Μίμη Πλέσσα. Θα έχω αυτή τη βραδιά που περάσαμε μαζί φυλαχτό στην καρδιά μου για πάντα. Καλό ταξίδι στο φως. Δεν θα ξεχαστείς ποτέ», έγραψε για τον συνθέτη.