Ποιες θερμίδες είναι οι «χειρότερες» για την υγεία μας;

Ενώ οι θερμίδες από κάθε τροφή έχουν τη δυνατότητα να αυξήσουν τον κίνδυνο της παχυσαρκίας και άλλων καρδιομεταβολικών παθήσεων, 22 ερευνητές συμφωνούν ότι τα αναψυκτικά με ζάχαρη παίζουν καθοριστικό ρόλο στα χρόνια προβλήματα υγείας.

Ο κίνδυνος νοσηρότητας αυξάνεται ακόμα και όταν τα αναψυκτικά αυτά καταναλώνονται στο πλαίσιο μιας δίαιτας που δεν συντελεί σε αύξηση του σωματικού βάρους. Αυτό είναι ένα εκ των συμπερασμάτων στο οποίο κατέληξαν οι ειδικοί και δημοσιεύουν στο επιστημονικό έντυπο Obesity Reviews. Στόχος της επιστημονικής ομάδας ήταν να απαντήσει στο ερώτημα «Είναι όλες οι θερμίδες ίσες ως προς τη επίδραση τους στην καρδιομεταβολική νοσηρότητα και παχυσαρκία;».

Οι ειδικοί έκαναν λοιπόν μια εκτεταμένη ανασκόπηση της υπάρχουσας σχετικής βιβλιογραφίας για τα διατροφικά σχήματα που συντελούν στην παχυσαρκία, την καρδιαγγειακή νοσηρότητα και τον διαβήτη τύπου 2.

Εκτός από την επιστημονική ομοφωνία για τα αναψυκτικά με ζάχαρη, ενδιαφέρουσα είναι και η συναίνεση ως προς τον ρόλο της ασπαρτάμης. Οι ειδικοί συμφωνούν ότι δεν προάγει την αύξηση του σωματικού βάρους στους ενήλικες, γεγονός που ενδεχομένως να εκπλήσσει το κοινό.

Οι ερευνητές συμφωνούν ακόμα ότι η κατανάλωση πολυακόρεστων λιπαρών, όπως αυτά που εμπεριέχονται στα φυτικά έλαια και τους ξηρούς καρπούς, μειώνει τον κίνδυνο, συγκριτικά με την κατανάλωση κορεσμένων λιπαρών.

Πάντως, θα πρέπει να σημειωθεί ότι, τα γαλακτοκομικά προϊόντα που μπορεί να εμπεριέχουν κορεσμένα λιπαρά, έχουν σχετιστεί με μειωμένο καρδιομεταβολικό κίνδυνο.