ΠΚΜ και Αγία Πετρούπολη ενώνουν τις δυνάμεις τους

Τριήμερο διεθνές συνέδριο, στο πλαίσιο της συνεργασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας με την Κυβέρνηση της Αγίας Πετρούπολης, πραγματοποιήθηκε στη ρωσική πόλη, με θέμα «Αγία Πετρούπολη – Ελλάδα: Ενώνοντας της Δυνάμεις».

Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας εκπροσωπήθηκε από αποστολή, με επικεφαλής τον Αναπληρωτή Περιφερειάρχη και Αντιπεριφερειάρχη Χαλκιδικής Γιάννη Γιώργο, έπειτα από επίσημη πρόσκληση του Κυβερνήτη της Αγίας Πετρούπολης Γκεόργκι Πολτάβτσενκο.

Το συνέδριο πραγματοποιήθηκε το διάστημα 21-23 Σεπτεμβρίου 2017, με συμμετέχοντες κορυφαία στελέχη της Αυτοδιοίκησης αλλά και οικονομικούς παράγοντες κι από τις δύο χώρες, με σκοπό να επισφραγιστούν αλλά και να εξειδικευτούν θέματα που συμφωνήθηκαν τον Οκτώβριο του 2016 στο πρωτόκολλο συνεργασίας των δύο πλευρών, που υπέγραψαν ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας και ο κ. Πολτάβτσενκο.

Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου συζητήθηκε ο «Οδικός Χάρτης», που θα οδηγήσει σε νέα σχέδια και εμβάθυνση της συνεργασίας σε όλα τα επίπεδα, με σκοπό την ενίσχυση του οικονομικού περιβάλλοντος και την οικοδόμηση διαρκών εμπορικών και κοινωνικών σχέσεων.

Στην αποστολή της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, εκτός του κ. Γιώργου συμμετείχαν: ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Κεντρικής Μακεδονίας Παναγιώτης Σπυρόπουλος, η Αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης Βούλα Πατουλίδου, ο Γενικός Γραμματέας του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Χαντζαρίδης, ο Πρόεδρος της Αναπτυξιακής Εταιρείας Χαλκιδικής Γεώργιος Πασαλής, Δήμαρχοι και υπηρεσιακοί παράγοντες της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Ο Κυβερνήτης της Αγίας Πετρούπολης στο χαιρετισμό του τόνισε: «Με ιδιαίτερη χαρά υποδεχόμαστε τους Έλληνες φίλους μας στον τόπο μας, κάνοντας ένα ακόμη βήμα μετά την υπογραφή του πρωτοκόλλου συνεργασίας του 2016. Η συνεργασία μας αναπτύσσεται με σταθερά βήματα, με σκοπό τη σύσφιξη των σχέσεων των δύο λαών και τη συνεργασία σε σημαντικούς τομείς δραστηριοτήτων. Είμαι βέβαιος για την επιτυχία του συγκεκριμένου εγχειρήματος και για τα σημαντικά οφέλη που θα αποκομίσουμε αμφότεροι».

Στην αντιφώνησή του ο κ. Γιώργος μετέφερε τους εγκάρδιους χαιρετισμούς του κ. Τζιτζικώστα, ο οποίος δεν παρέστη λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων ως Αντιπρόεδρος της Επιτροπής των Περιφερειών της ΕΕ και επισήμανε: «Οι σχέσεις των δύο χωρών έχουν σφυρηλατηθεί στο αμόνι του χρόνου εκατονταετίες πριν, με σεβασμό ειλικρίνεια και εμπιστοσύνη και από τις δύο πλευρές. Είναι λογικό να υπάρχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον από την πλευρά μας για την ανάπτυξη των εταιρικών σχέσεων μεταξύ της Αγίας Πετρούπολης και της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Η παρουσία μας στο συνέδριο εντάσσεται στο πλαίσιο των εκατέρωθεν πρωτοβουλιών για τη βελτίωση των διμερών σχέσεων και αποτελεί την απαρχή δημιουργίας καινούργιων επαφών και εντατικοποίησης του διαλόγου, αφού η υπογραφή μεταξύ μας του οδικού χάρτη θα μας οδηγήσει σε νέα σχέδια συνεργασίας σε όλα τα επίπεδα όπως αυτά αναφέρονται στην προς υπογραφή συμφωνία».

Ο κ. Γιώργος μάλιστα απηύθυνε πρόσκληση του κ. Τζιτζικώστα προς τον κ. Πολτάβτσενκο, για συνάντηση την άνοιξη του 2018, στη Θεσσαλονίκη, ώστε να ενισχυθούν περαιτέρω οι διμερείς σχέσεις.

Η υπογραφή σειράς συμφωνιών μεταξύ των περιοχών της Αγίας Πετρούπολης, της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και των συμμετεχόντων Δήμων, σημειολογικά δίνουν και το στίγμα του τεράστιου ενδιαφέροντος των ανθρώπων της Αυτοδιοίκησης της Ελλάδας για τη συνέχεια των επαφών και την εξέλιξη των δραστηριοτήτων σε κάθε τομέα του οικονομικού περιβάλλοντος που διέπει τις εμπορικές και κοινωνικές σχέσεις των δύο χωρών. Ο κ. Γιώργος ευχήθηκε να αποκατασταθούν γρήγορα οι σχέσεις Ρωσίας – ΕΕ, ώστε να αρθούν τα περιοριστικά μέτρα, κάτι που θα δώσει ώθηση στις δράσεις και ενέργειες που έχουν συμφωνήσει η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και η Κυβέρνηση της Αγίας Πετρούπολης.

Τις εργασίες του συνεδρίου χαιρέτισε και ο Υπεύθυνος Εξωτερικών Υποθέσεων της Κυβέρνησης της Αγίας Πετρούπολης Σεργκέι Μαρκόφ, όπως και ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στην Αγία Πετρούπολη Παναγιώτης Μπεγλίτης. Κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου υπογράφηκε ξεχωριστή συμφωνία συνεργασίας από τον Αντιπεριφερειάρχη Χαλκιδικής και τον Διοικητή της αδελφοποιημένης με τη Χαλκιδική, περιοχής Κουρόρτνι Αγίας Πετρούπολης Αλεξέι Κουίμοφ, που αφορά στις δράσεις ανάμεσα στις δύο πλευρές για τη διετία 2017 – 2018. Διμερείς συμφωνίες υπογράφηκαν κι από Δημάρχους των δυο πλευρών.

Η ελληνική αποστολή κατέθεσε στεφάνια στο μνημείο πεσόντων του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και στο μνημείο του πρώτου Κυβερνήτη της Ελλάδας και Υπουργού Εξωτερικών της Ρωσικής Αυτοκρατορίας Ιωάννη Καποδίστρια. Στο τέλος των εργασιών του συνέδριου δόθηκε συνέντευξη τύπου στο πρακτορείο ειδήσεων TACC. Το επόμενο συνέδριο, στο πλαίσιο της διμερούς συνεργασίας, προγραμματίζεται για το φθινόπωρο του 2018 στην Αλεξανδρούπολη.