Πλεύρης: Τέλος από την 1η Ιουνίου οι μάσκες στους εσωτερικούς χώρους

Ο υπουργός Υγείας υπογράμμισε πως δεν μιλάμε για κατάργηση των μέτρων αλλά για αναστολή – Τι θα γίνει με τις μάσκες στα σχολεία

Η πανδημία βρίσκεται σε ύφεση και όπως δείχνουν οι επιδημιολογικοί δείκτες δεν μπορεί να ανατραπεί, γι’ αυτό και αναμένουμε από την Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων να εισηγηθεί την αναστολή της χρήσης μάσκας σε εσωτερικούς χώρους ωστόσο θα υπάρχουν εξαιρέσεις σε συγκεκριμένους χώρους όπως τα νοσοκομεία, δήλωσε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ και στην εκπομπή «από τις 6». Υπογράμμισε πως δεν μιλάμε για κατάργηση των μέτρων αλλά για αναστολή, καθώς έχουμε μπροστά μας το φθινόπωρο.

Ο κ. Πλεύρης επέκρινε τη στάση της αντιπολίτευσης στις αποφάσεις της κυβέρνησης για την επιστροφή στην κανονικότητα ενόψει καλοκαιριού, σημειώνοντας ότι όταν ανακοίνωσε τη σταδιακή άρση των μέτρων υπήρξε μία φοβερή αντιπολιτευτική επίθεση πως ερχόμαστε και άρουμε τα μέτρα κόντρα στις εισηγήσεις των ειδικών. Τρεις εβδομάδες μετά, καταλαβαίνει η αντιπολίτευση ότι έκανε λάθος, η πανδημία είναι σε ύφεση και δεν μπορεί να ανατραπεί αυτό στη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών, είπε.

Ο υπουργός είπε ότι η Επιτροπή θα συζητήσει σήμερα την αναστολή της υποχρεωτικότητας μάσκας σε εσωτερικούς χώρους αλλά θα υπάρξουν εξαιρέσεις βάσει των εισηγήσεων της επιτροπής σε κάποιους χώρους, όπως στα νοσοκομεία και σε μέσα μαζικής μεταφοράς αστικού τύπου.

«Επειδή θεωρούμε ότι η μάσκα είναι ένα ήπιο μέτρου περιορισμού θέλουμε να ακούσουμε την εισήγηση και να μείνει η μάσκα εκεί που είναι απαραίτητη. Η φιλοσοφία μας είναι να πάμε σε χρήση μάσκας σε εσωτερικούς χώρους μόνο εκεί που είναι απαραίτητη», υπογράμμισε.

Αναφερόμενος για τις μάσκες στα σχολεία, ο κ. Πλεύρης είπε πως βρίσκεται σε άμεση επικοινωνία με την κα Κεραμέως και πως θα υπάρξει πρωτόκολλο ασφαλείας και για τις πανελλαδικές εξετάσεις όχι τόσο για επιδημιολογικούς λόγους όσο για το να μην ασθενήσουν άτομα-υποψήφιοι τις ημέρες που δίνουν εξετάσεις.

Σχετικά με την πορεία των εμβολιασμών, ο κ. Πλεύρης είπε: «Αυτή τη στιγμή είναι αρκετά δύσκολο όταν μια ολόκληρη κοινωνία βλέπει ύφεση στην πανδημία, να χτυπάμε το “καμπανάκι” ότι από τον Σεπτέμβριο πρέπει να είμαστε έτοιμοι» και προσέθεσε ότι «με τα δεδομένα της Όμικρον θα υπάρξει πάλι πίεση στο ΕΣΥ, καθώς η πανδημία βρίσκεται εδώ και είναι σε μία άλλη φάση. Τον Σεπτέμβριο θα χρειαστεί να υπάρξει εμβολιασμός και να πάμε ίσως σε ένα εμβόλιο τύπου γρίπης που θα γίνεται εποχιακά».

Για την επίσκεψη του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ

Ο κ. Πλεύρης εξέφρασε και τις εκτιμήσεις του για την αποτίμηση της επίσκεψης του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ. Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά: «Είναι μία ιστορική στιγμή για τη χώρα μας, γιατί δόθηκε η δυνατότητα σε Έλληνα πρωθυπουργό για πρώτη φορά, να μιλήσει στην Αντιπροσωπεία των ΗΠΑ. Αυτό από μόνο του είναι ένα πολύ σημαντικό γεγονός, όπως πολύ σημαντικό γεγονός είναι ότι ο πρωθυπουργός ανέδειξε τις στενές σχέσεις που υπάρχουν μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ, έκανε συσχέτιση με τη σημερινή κατάσταση που υπάρχει στην Ουκρανία, παράλληλα έθεσε την εικόνα της συμμάχου χώρας των ΗΠΑ και του σεβασμού στο Διεθνές Δίκαιο, κάνοντας αναφορά μέσα στους αντιπροσώπους των ΗΠΑ για την Κύπρο και τον ελληνισμό.

» Θεωρώ ότι από μόνη της αυτή η δυνατότητα που δόθηκε είναι πάρα πολύ σημαντική και αντιστοίχως δεν έμεινε σε ένα επίπεδο συμβολικό, έμεινε σε ένα επίπεδο ουσίας και η αποδοχή που έτυχε από τους εκπροσώπους του αμερικανικού λαού, ήταν αποδοχή που έδειχνε ότι οι ελληνικές θέσεις, η ελληνική αντίληψη, οι ελληνικές αρχές και αξίες, βρίσκουν αναφορά και στην αμερικανική πολιτεία. Οπότε ήταν μία επιτυχημένη παρουσία πρωθυπουργού, που για πρώτη φορά ήταν σε τόσο αναβαθμισμένο επίπεδο.

» Δεν θεωρούμε ότι η άμυνα της χώρας δεν είναι αυτοσκοπός και ο εκνευρισμός που υπάρχει στην Τουρκία, ότι για πρώτη φορά δημιουργούμε συνθήκες ισορροπίας στον εναέριο χώρο μας είναι προφανέστατα κάτι που λειτουργεί προς όφελος των εθνικών δικαίων. Από εκεί και πέρα να αναφέρεται η «Αυγή» σε αφωνία, τη στιγμή που ο πρωθυπουργός βρέθηκε και με τον Μπάιντεν, βρέθηκε και με τους αντιπροσώπους των ΗΠΑ και από την άλλη πλευρά έβλεπε επιτυχία τον Αλέξη Τσίπρα να βρίσκεται μαζί με τον Τραμπ και να μην ξέρει τι να πει, τότε με συγχωρείτε πάρα πολύ. Αυτή τη στιγμή θα έπρεπε τουλάχιστον να υπήρχε μία συστολή ως προς το κομμάτι ότι για πρώτη φορά Έλληνας πρωθυπουργός βρίσκεται και μιλάει σε αντιπροσώπους των ΗΠΑ, για πρώτη φορά στην ιστορία μας.

» Προφανέστατα οι λόγοι που δίνονται εκεί πέρα, πρέπει να είναι λόγοι εμβληματικοί, να είναι λόγοι που δείχνουν έναν παράγοντα και διεθνούς προσέγγισης, τέθηκαν όλα τα θέματα τα ελληνοτουρκικά και της εθνικής κυριαρχίας, το Κυπριακό και προφανέστατα δεν πηγαίνεις μέσα σε αυτά τα επίπεδα, προκειμένου να λειτουργήσεις με όρους χαμηλού επιπέδου διπλωματίας. Η διπλωματία γίνεται σε πολύ υψηλό επίπεδο, μακάρι να υπάρξει και άλλος Έλληνας πρωθυπουργός στην πορεία και να βρεθεί στην ίδια θέση που βρέθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης».

Για την υπόθεση της Novartis

Σε ό,τι έχει να κάνει με την αγωγή στη Novartis για αποζημίωση του ελληνικού δημοσίου, είπε ότι «είναι η πρώτη φορά που βάζουμε την Novartis στα σκοινιά» είπε ο υπουργός Υγείας, ξεκαθαρίζοντας ότι θα ζητηθούν ευθύνες από την φαρμακοβιομηχανία για τις κακές πρακτικές.

«Από το 2017 μέχρι να πέσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν έγινε απολύτως τίποτα που να ενοχλεί την Novartis. Δεν υπάρχει ένα έγγραφο στο υπουργείο Υείας, ένα εξώδικο να διαμαρτυρηθεί κάποιος στην Novartis για τις κακές πρακτικές της. Η κυβέρνηση της ΝΔ με το που ανέλαβε, ειπώθηκε από τον ίδιο τον πρωθυπουργό ότι θα ζητηθούν ευθύνες από την Novartis για το πραγματικό σκάνδαλο, δηλαδή τις κακές πρακτικές που αποδείχτηκαν και από την αμερικανική δικαιοσύνη και δεν είναι η σκευωρία που στήθηκε προκειμένου να στοχοποιηθούν συγκεκριμένα πολιτικά πρόσωπα» είπε.

Ο κ. Πλεύρης ξεκαθαρίζει ότι το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, και όχι ο Πλεύρης, έχει εισηγηθεί μία σειρά από ενέργειες, όπως να γίνει μία αγωγή κατά της Novartis για την προσβολή του ελληνικού δημοσίου.

Όπως εξηγεί η αγωγή για την οποία αποζημιώθηκε το αμερικανικό Δημόσιο έχει να κάνει με μία σειρά από προγράμματα κλινικών δοκιμών που υπήρχε στοχευμένη συνταγογράφηση χρησιμοποιώντας γιατρούς. Η αγωγή που είναι έτοιμη έχει να κάνει με την αποζημίωση του ελληνικού δημοσίου για τον ίδιο λόγο.

Επιπλέον, συνεχίζει, έχει ζητήσει το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους αν αποτυπωθεί και ζημία ότι λόγω αυτών των πρακτικών πληρώθηκαν και παραπάνω χρήματα από το ελληνικό δημόσιο θα υπάρξει και δεύτερη αγωγή.

«Η Novartis είναι και σκάνδαλο και σκευωρία» καταλήγει ο κ. Πλεύρης τονίζοντας ότι η δικαιοσύνη κάνει την δουλειά της και θα δει αν και ποιος ευθύνεται.

Πηγή: ertnews.gr