Ποια δίαιτα αποδίδει καλύτερα στον διαβήτη: Διαλειμματική νηστεία VS μέτρηση θερμίδων

Τι αποκαλύπτει νέα έρευνα με επικεφαλής Ελληνίδα διαιτολόγο

Η απώλεια βάρους αποτελεί σημαντική πρόκληση για τους περισσότερους ασθενείς με τύπου 2 διαβήτη, καθώς η πάθησή τους συσχετίζεται στενά με τα περιττά κιλά. Τώρα, μία νέα μελέτη αποκαλύπτει ποια είναι η καλύτερη δίαιτα που μπορούν να κάνουν για να αδυνατίσουν.

Στη μελέτη συγκρίθηκε η διαλειμματική διατροφή με μία δίαιτα που βασιζόταν στη μέτρηση των θερμίδων. Μολονότι και οι δύο δίαιτες παρείχαν ανάλογες βελτιώσεις στα επίπεδα γλυκόζης (σακχάρου) των ασθενών, η μία παρείχε αισθητά μεγαλύτερη απώλεια βάρους.

Στη μελέτη συμμετείχαν 75 πάσχοντες παχύσαρκοι εθελοντές με διαβήτη τύπου 2. Η ηλικία τους κυμαινόταν από 18 έως 80 ετών. Οι ερευνητές τους χώρισαν τυχαία σε τρεις ομάδες:

    Η πρώτη μπορούσε να τρώει φαγητό μόνο μεταξύ 12 το μεσημέρι και 8 το βράδυ (διαλειμματική νηστεία)

    Η δεύτερη μπορούσε να τρώει ό,τι ώρα ήθελε, αρκεί συνολικά το 24ωρο να έτρωγε 25% λιγότερες θερμίδες απ’ όσες συνήθιζε

    Οι εθελοντές της τρίτης ομάδας συνέχισαν την καθιερωμένη τους διατροφή (ομάδα ελέγχου)

Έπειτα από έξι μήνες, οι ερευνητές διαπίστωσαν πως οι εθελοντές που έκαναν διαλειμματική νηστεία είχαν χάσει κατά μέσον όρο το 3,55% του αρχικού σωματικού βάρους τους. Όσοι έκαναν την δίαιτα των θερμίδων δεν είχαν χάσει κάποιο ιδιαίτερο βάρος, έναντι της ομάδας ελέγχου. Και οι δύο ομάδες όμως είχαν παραπλήσια βελτίωση στο σάκχαρό τους.

Ακούσια μείωση θερμίδων

 «Πολλοί ασθενείς βρίσκουν τη μέτρηση των θερμίδων δύσκολη στρατηγική για να την συνεχίσουν για μεγάλο χρονικό διάστημα. Η μελέτη μας υποδηλώνει πως ίσως είναι απλούστερο να κοιτάζουν το ρολόι. Με αυτό τον τρόπο μειώνουν τις θερμίδες που καταναλώνουν», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια κυρία Βίκυ Παύλου, διδακτορική φοιτήτρια στο Πανεπιστήμιο του Ιλινόϊ, στο Σικάγο.

Η κυρία Παύλου πρόσθεσε πως η παρούσα μελέτη είναι η πρώτη που εξετάζει τις επιδράσεις της διαλειμματικής νηστείας σε πάσχοντες από τύπου 2 διαβήτη.

Η δίαιτα που βασίζεται στην κατανάλωση τροφής εντός χρονικού περιθωρίου οκτώ ωρών έχει μελετηθεί εκτενώς για τους πάσχοντες από παχυσαρκία. Ωστόσο οι ερευνητές ήθελαν να δουν αν μπορεί να βοηθήσει και τους ασθενείς που έχουν ήδη εκδηλώσει διαβήτη λόγω του περιττού βάρους τους.

Μένει να εξακριβωθεί πόση απώλεια βάρους μπορεί να επιτευχθεί εάν οι ασθενείς ακολουθήσουν μία δίαιτα αδυνατίσματος κατηρτισμένη από τον διαιτολόγο τους, η οποία θα συνδυάζεται με την κατανάλωση όλης της τροφής εντός οκταώρου.

Τα νέα ευρήματα παρουσιάσθηκαν στο πρόσφατο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Διατροφής (ASN 2023) στη Βοστώνη. Τα ευρήματα που παρουσιάζονται σε ιατρικά συνέδρια θεωρούνται προκαταρκτικά έως ότου δημοσιευθούν σε κάποια ιατρική επιθεώρηση.

Πηγή: iatropedia