Ποιο εμβόλιο αποτελεί «διαβατήριο» για τις περισσότερες χώρες του κόσμου

Ποιο εμβόλιο αναγνωρίζουν 119 κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο

Έχετε εμβολιαστεί και νιώθετε πια έτοιμοι να ξεκινήσετε και πάλι τα ταξίδια στο εξωτερικό; Θα πρέπει πρώτα να ελέγξετε κάτι. Αν το εμβόλιο κατά της Covid-19 που έχετε κάνει μπορεί να λειτουργήσει ως «διαβατήριο» για τον προορισμό που ονειρεύεστε.

Στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης βέβαια δεν υπάρχει κάποιο θέμα. Αναγνωρίζονται και τα 4 εμβόλια που έχουμε στη διάθεσή μας όλοι οι πολίτες της κοινότητας. Εκτός Ένωσης όμως τα πράγματα είναι πιο πολύπλοκα, αφού οι περισσότερες κυβερνήσεις αναγνωρίζουν μόνο εμβόλια που έχουν εγκριθεί από τις εθνικές ρυθμιστικές αρχές.

 «Νικητής» σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάζει ο Economist είναι το εμβόλιο της AstraZeneca, το πλέον πολυσυζητημένο στη χώρα μας και στην Ε.Ε. Το συγκεκριμένο εμβόλιο αναγνωρίζουν 119 κυβερνήσεις. Είναι ένα από τα πιο φθηνά εμβόλια κατά της Covid, με εύκολες συνθήκες μεταφοράς, και έτσι έχει φτάσει στα περισσότερα σημεία του πλανήτη. Στη δεύτερη θέση έρχεται το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech, που αναγνωρίζεται από 90 χώρες.

Στον αντίποδα ελάχιστες χώρες αναγνωρίζουν το εμβόλιο της κινεζικής CanSinoBio. Η Ε.Ε. πριν από λίγο καιρό γνωστοποίησε ότι δεν θα δέχεται ταξιδιώτες που έχουν κάνει το Covishield της Ινδίας. Η τουριστική βιομηχανία, όπως επισημαίνει ο Economist, ανησυχεί ότι τέτοιου είδους περιορισμοί θα αποθαρρύνουν τα ταξίδια στο εξωτερικό.

Υπενθυμίζεται ότι το 2020 η διεθνή τουριστική κίνηση βυθίστηκε 74% σε σχέση με το 2019.

Πηγή: moneyreview.gr