Πορτοκαλί συναγερμός στο μεταναστευτικό

Σε δύο κατευθύνσεις, την ενεργοποίηση των Ευρωπαίων εταίρων για την αντιμετώπιση των αυξανόμενων μεταναστευτικών ροών, αλλά την αναζήτηση διαύλων επικοινωνίας με την Άγκυρα για την αποτελεσματικότερη εφαρμογή της συμφωνίας με Ε.Ε. – Τουρκίας, στρέφονται οι προσπάθειες της κυβέρνησης στο μέτωπο του προσφυγικού-μεταναστευτικού ζητήματος.

Στο πλαίσιο αυτό, ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, με αρμοδιότητα σε θέματα μεταναστευτικής πολιτικής, Γιώργος Κουμουτσάκος, επισκέπτεται σήμερα την Άγκυρα, όπου θα συναντηθεί με τον Τούρκο υπουργό Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού. Επί τάπητος θα τεθούν οι τελευταίες εξελίξεις στο μεταναστευτικό, αλλά και η πορεία εφαρμογής της Κοινής Δήλωσης Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας του 2016.

Αύξηση των μεταναστευτικών ροών κατά 200% το πεντάμηνο Μαΐου – Σεπτεμβρίου

Ενημερώνοντας τα μέλη της Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής για τις εξελίξεις, ο κ. Κουμουτσάκος ανέφερε πως μόνο το πεντάμηνο Μαΐου – Σεπτεμβρίου σημειώθηκε αύξηση των μεταναστευτικών ροών κατά 200% και κατέστησε σαφές ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να εφαρμόσει πολιτικές αποτροπής, με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο και τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Για την επίσκεψή του στην Τουρκία ο κ. Κουμουτσάκος παρατήρησε πως «δεν πάμε ως αιτούντες, πάμε ως μια χώρα, που μπορεί και τελικά να έχει ακόμη και δυνατότητες να πείσει την Τουρκία, ότι πρέπει να υπάρξει μια συναντίληψη».

Όπως τόνισε, «αν ελεγχθούν καλά οι ροές, αποτελεσματικά, όλοι μπορεί να κερδίσουμε». «Όμως είναι θέμα βούλησης της ίδιας της Άγκυρας. Αυτή θα επιχειρήσουμε να διερευνήσουμε, διαύλους επικοινωνίας να διασφαλίσουμε, σύστημα συνεργασίας να διαμορφώσουμε, στο πλαίσιο της ευρωτουρκικής συμφωνίας. Δεν είναι διμερές το πρόβλημα, είναι η διμερής διάσταση μιας ευρωτουρκικής συμφωνίας» υπογράμμισε.

Σημείωσε ακόμη ότι η Ελλάδα θα κινηθεί μαζί «με τις χώρες της πρώτης γραμμής στην Ανατολική Μεσόγειο», για τη διεθνοποίηση του μεγέθους του προβλήματος.

Κοινή πρωτοβουλία Ελλάδας, Κύπρου και Βουλγαρίας

Στην κατεύθυνση αυτή, όπως ανακοινώθηκε, δρομολογείται κοινή πρωτοβουλία της Ελλάδας, με την Κύπρο και τη Βουλγαρία. Στόχος της παρέμβασης των τριών χωρών, που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή στο μεταναστευτικό μέτωπο της Ανατολικής Μεσογείου είναι:

    Να αναδειχθεί στην ευρωπαϊκή της διάσταση του ζητήματος.

    Να ευαισθητοποιηθούν και να ενεργοποιηθούν οι Ευρωπαίοι εταίροι, η Επιτροπή και οι άλλοι ευρωπαϊκοί θεσμοί για τις αυξανόμενες μεταναστευτικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι τρεις χώρες

    Να ληφθούν συγκεκριμένα μέτρα από την Ένωση, στο πλαίσιο της κοινοτικής αλληλεγγύης και της υπευθυνότητας, με δίκαιη κατανομή των βαρών.

Επιπλέον, οι τρεις χώρες συνηγορούν στην αποτελεσματική εφαρμογή της Κοινής Δήλωσης Ε.Ε.-Τουρκίας 2016 μέσω της εκρίζωσης των δικτύων που διακινούν μετανάστες προς την Ε.Ε., της αποτροπής της εκτροπής των ροών και της εγκαθίδρυσης νέων παράνομων μεταναστευτικών οδών από θάλασσα, στεριά και αέρα, προς όλη την Ευρώπη και τα κράτη-μέλη της, της διασφάλισης αποτελεσματικών επιστροφών.

Επίσκεψη των ΥΠΕΣ της Γερμανίας και Γαλλίας σε Άγκυρα και Αθήνα

Την ίδια ώρα, σε εξέλιξη βρίσκεται και μία γαλλο-γερμανική πρωτοβουλία, σε μία προσπάθεια να διευρευνηθούν οι δυνατότητες συνδρομής προς τις ελληνικές και τις τουρκικές αρχές για την διαχείριση του ζητήματος. Αντιπροσωπεία αποτελούμενη από τον υπουργό Εσωτερικών της Γερμανίας Χορστ Ζεεχόφερ, τον Γάλλο ομόλογό του Κριστόφ Καστανέρ και τον Ευρωπαίο Επίτροπο αρμόδιο για θέματα Μετανάστευσης Δημήτρη Αβραμόπουλο, θα επισκεφθούν διαδοχικά σήμερα και αύριο την Άγκυρα και την Αθήνα.

Όπως ανακοίνωσε χθες ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εσωτερικών Στιβ Άλτερ, αντικείμενο των συνομιλιών στην Άγκυρα, όπου η αντιπροσωπεία θα συναντηθεί απόψε το βράδυ με τον υπουργό Εσωτερικών Υποθέσεων Σουλεϊμάν Σοϊλού και αύριο το πρωί με τον υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, θα είναι η συνεργασία στο πλαίσιο της Κοινής Δήλωσης Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας, καθώς και η κατάσταση στην Τουρκία και στο Αιγαίο.

Στην Αθήνα, αύριο το απόγευμα θα πραγματοποιηθούν συναντήσεις με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και τον αναπληρωτή υπουργό αρμόδιο για θέματα Μετανάστευσης Γιώργο Κουμουτσάκο, ενώ οι τρεις αξιωματούχοι θα γίνουν δεκτοί και από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ο κ. Άλτερ επισήμανε ότι με τις ελληνικές αρχές θα εξεταστεί «με ποιον τρόπο μπορούμε να προσφέρουμε βοήθεια και πώς μπορεί να εξελιχθεί η διοικητική διαδικασία με τη δική μας στήριξη».

Ερωτηθείς αν θα ήταν περισσότερο χρήσιμο ο κ. Ζεεχόφερ να μεταβεί σε κάποιο κέντρο υποδοχής προσφύγων στην Ελλάδα προκειμένου να ενημερωθεί επιτόπου για την κατάσταση, ο εκπρόσωπος τόνισε ότι ο υπουργός Εσωτερικών είναι ενήμερος σχετικά με την κατάσταση στην Ελλάδα και ότι το τελευταίο διάστημα υπήρξαν πολλές αναφορές, μεταξύ άλλων και για την περίπτωση της φωτιάς στην Μόρια. «Δεν υπάρχει λοιπόν κανένα έλλειμμα ενημέρωσης για τον υπουργό», δήλωσε ο κ. Άλτερ και πρόσθεσε ότι το κεντρικό θέμα των συνομιλιών θα αφορά ζητήματα δομής και το πώς μπορεί να δοθεί βοήθεια στην ελληνική πλευρά. «Προκειμένου να διευκρινιστούν αυτά τα ζητήματα, δεν είναι επί της ουσίας απαραίτητο να βρεθεί κανείς σε μια τέτοια εγκατάσταση. Αυτό είναι ουσιαστικά γνωστό», είπε ο κ. Άλτερ.

Ζεεχόφερ: Δεν πρέπει να επαναληφθεί το 2015

«Οι εξελίξεις γύρω από την μετανάστευση στο Αιγαίο αξίζουν την μέγιστη προσοχή μας. Το λαμβάνω σοβαρά υπ’ όψιν και ενεργώ νωρίς. Δεν πρέπει να επαναληφθεί το 2015», αναφέρει ο κ. Ζεεχόφερ σε δήλωσή του η οποία αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του υπουργείου Εσωτερικών και επισημαίνει ότι η Τουρκία και η Ελλάδα είναι χώρες μεγάλης σημασίας για την μετανάστευση κατά μήκος της Βαλκανικής Οδού.

 «Με την Κοινή Δήλωση ΕΕ – Τουρκίας το 2016 κατέστη εφικτό να ελεγχθεί η μετανάστευση από την Τουρκία προς την Ε.Ε.. Αυτή την συνεργασία θέλω να ενισχύσω. Οι τουρκικές και οι ελληνικές αρχές αντιμετωπίζουν εδώ και χρόνια ένα τρομερό έργο. Πηγαίνω με τον ομόλογό μου Κριστόφ Καστανέρ και τον Ευρωπαίο Επίτροπο Δημήτρη Αβραμόπουλο στην Άγκυρα και στην Αθήνα για συνομιλίες σε κυβερνητικό επίπεδο. Θέλουμε να δούμε πού είναι εφικτή η βοήθειά μας, προκειμένου να βελτιώσουμε την καλή συνεργασία μας», καταλήγει ο κ. Ζεεχόφερ.

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται η εφημερίδα Die Welt, στην Αθήνα θα μεταβεί επίσης εκπρόσωπος της γερμανικής Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας για την Μετανάστευση και τους Πρόσφυγες (BaMF), με στόχο να προτείνει διοικητικές βελτιώσεις του συστήματος ασύλου. Όπως επισημαίνει η εφημερίδα, οι σημαντικότερες ελλείψεις σχετίζονται με το γεγονός ότι τις απορρίψεις αιτήσεων ασύλου σε πρώτο βαθμό δεν ακολουθεί οριστική απόρριψη, η οποία και μόνο μπορεί να καταστήσει δυνατή την απέλαση των μεταναστών που φθάνουν στα νησιά παράνομα από την Τουρκία.

Εκτενή αναφορά στο θέμα δημοσιεύει και η οικονομική εφημερίδα Handelsblatt, η οποία επισημαίνει ότι στο παρασκήνιο διεξάγονται ήδη συνομιλίες για νέα οικονομική βοήθεια προς την Τουρκία και ότι το θέμα θα συζητηθεί στην προσεχή Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

naftemporiki.gr