Πότε η εφορία δεν μπορεί να βάλει «χέρι» στις καταθέσεις

«Ντου» στις καταθέσεις των φορολογουμένων που χρωστάνε κάνει η εφορία σε μια προσπάθεια να εισρεύσει «ζεστό» χρήμα στα ταμεία. Οι πολίτες, όμως μπορούν να προστατευθούν πριν η εφορία φτάσει ένα βήμα πριν την κατάσχεση των χρημάτων στους τραπεζικούς λογαριασμούς.

Σύμφωνα με τους σχεδιασμούς της εφορίας, περισσότερες από 730.000 κατασχέσεις σε τραπεζικούς λογαριασμούς οφειλετών πρόκειται να γίνουν τους επόμενους 36 μήνες, προκειμένου να εισπραχθεί ένα μικρό έστω μέρος των τεράστιων χρεών (έχουν ανέλθει σε 98 δισ. ευρώ) από οφειλές επιχειρήσεων και νοικοκυριών προς αυτή.

Βέβαια, για να εισπράξει κανείς χρήματα, όπως αναφέρει το ΒΗΜΑ, οι επιχειρήσεις θα πρέπει να είναι «ζωντανές» και τα νοικοκυριά να έχουν καταθέσεις στους λογαριασμούς τους. Ομως, από τη στιγμή που κατάσχονται ακόμη και τα οικογενειακά επιδόματα και οι αγροτικές επιδοτήσεις, το Δημόσιο καταφέρνει να συγκεντρώνει έσοδα από αυτά τα παλαιά βεβαιωμένα χρέη.

Τα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων είναι αποκαλυπτικά. Ληξιπρόθεσμα χρέη προς την Εφορία έχουν 4.267.408 φυσικά πρόσωπα, ενώ σε 991.392 οφειλέτες έχουν επιβληθεί μέτρα αναγκαστικής είσπραξης. Ειδικά σε όσους χρωστούν πάνω από 500 ευρώ, η Εφορία μπαίνει απροειδοποίητα στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς και εισπράττει ό,τι βρει – και μάλιστα πολλές φορές αυτό συμβαίνει σε λογαριασμό που έχει δηλωθεί ως ακατάσχετος και δεν ξεπερνά το συνολικό ύψος κατάθεσης το όριο ασφάλειας των 1.250 ευρώ.

 

Πώς να γλιτώσετε τις καταθέσεις σας

Ωστόσο, δεν μπορεί να γίνει κατάσχεση σε λογαριασμό που έχει δηλωθεί ως ακατάσχετος και δεν ξεπερνά τα 1.250 ευρώ για έναν ατομικό ή κοινό λογαριασμό σε μία μόνο τράπεζα για κάθε πρόσωπο. Προϋπόθεση, να έχει γίνει ηλεκτρονική αίτηση στην ιστοσελίδα www.aade.gr.

Αξίζει ωστόσο να τονιστεί ότι συνδικαιούχοι λογαριασμού πρέπει να δηλώσουν όλοι τον λογαριασμό ως ακατάσχετο. Η νομοθεσία επιτρέπει κατάσχεση σε κοινούς λογαριασμούς ποσών που αντιστοιχούν στα ποσοστά κυριότητας που έχει ο οφειλέτης του Δημοσίου στον λογαριασμό (π.χ. 50%). Μόνο εφόσον και οι οφειλέτες συνδικαιούχοι έχουν δηλώσει και αυτοί τους ίδιους λογαριασμούς ως ακατάσχετους, γλιτώνουν οι μη οφειλέτες τις κατασχέσεις.

in.gr

error: Content is protected !!