ΠΟΥ: Η ιλαρά σκοτώνει ξανά, χάρη στο αντιεμβολιαστικό κίνημα

Βαρύ είναι το τίμημα του αντιεμβολιαστικού κινήματος στην Ευρώπη, όπου ολοένα περισσότεροι άνθρωποι αρρωσταίνουν βαριά και πεθαίνουν από νοσήματα που θα έπρεπε ήδη να έχουν εκριζωθεί.

Όπως ανακοίνωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, τους τελευταίους 12 μήνες 35 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από ιλαρά, σε μία «απαράδεκτη τραγωδία» που θα μπορούσε να έχει αποφευχθεί. Το τελευταίο θύμα της νόσου ήταν ένας εξάχρονο αγόρι στην Ιταλία, που μολύνθηκε από τον (επίσης ανεμβολίαστο) αδελφό του.

Συνολικά στη γείτονα χώρα καταγράφηκαν τον τελευταίο χρόνο πάνω από 3.300 κρούσματα ιλαράς και 2 θάνατοι. Η πρώτη νεκρή ήταν μια 33χρονη μητέρα τριών παιδιών. Οι περισσότεροι θάνατοι (συνολικά 31) καταγράφηκαν στην Ρουμανία, ενώ από ένα θύμα μετρούν η Γερμανία και η Πορτογαλία.

«Κάθε θάνατος ή αναπηρία που προκαλείται από αυτή την αποτρέψιμη ασθένεια, αποτελεί μία απαράδεκτη τραγωδία», δήλωσε η δρ Zsuzsanna Jakab, περιφερειακή διευθύντρια του ΠΟΥ για την Ευρώπη.

«Μας ανησυχεί πολύ το γεγονός ότι, ενώ υπάρχει ασφαλές, αποτελεσματικό και οικονομικώς προσιτό εμβόλιο, η ιλαρά παραμένει παγκοσμίως μία από τις κύριες αιτίες θανάτου των παιδιών και δυστυχώς η Ευρώπη δεν αποτελεί εξαίρεση σε αυτό τον κανόνα. Καλώ όλες τις χώρες με ενδημική ιλαρά να λάβουν επειγόντων μέτρα για να σταματήσουν την μετάδοσή της εντός των συνόρων τους και καλώ όλες τις χώρες που το έχουν ήδη επιτύχει αυτό, να εξακολουθήσουν να βρίσκονται σε επιφυλακή και να διατηρούν το υψηλό επίπεδο εμβολιαστικής κάλυψης του πληθυσμού τους».

Η ιλαρά είναι ιδιαίτερα μεταδοτική, αλλά ο εμβολιασμός του 95% του πληθυσμού εναντίον της μπορεί να αποτρέψει την εμφάνισή της. Δυστυχώς, πολλοί άνθρωποι, ακόμα και γιατροί, αμφισβητούν αστήρικτα, χωρίς να διαθέτουν επιστημονικά δεδομένα, την ασφάλεια των εμβολίων και κάποιοι γονείς τούς ακούν και αφήνουν ανεμβολίαστα τα παιδιά τους, θέτοντας καθημερινά τη ζωή τους σε κίνδυνο.

Για να αντιμετωπίσουν αυτή την απειλή, οι ευρωπαϊκές χώρες αρχίζουν σταδιακά να θεσπίζουν αυστηρούς νόμους για τον εμβολιασμό. Έτσι, η Γερμανία ψήφισε νόμο που καθιστά υποχρεωτική την αναφορά των γονέων που πάνε ανεμβολίαστα τα παιδιά τους στα νηπιαγωγεία και προβλέπει πρόστιμο έως 2.500 ευρώ για τους γονείς, ενώ η Ιταλία κατέστησε υποχρεωτικούς 12 εμβολιασμούς.