ΠΟΥ: Τον Μάϊο αποφασίζει αν θα διατηρηθεί η μέγιστη επιφυλακή για την covid-19

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κήρυξε αυτήν τη μέγιστη επιφυλακή στις 30 Ιανουαρίου του 2020

Έκκληση να χρησιμοποιούνται με προσοχή οι όροι που προσδιορίζουν την εξέλιξη του ιού απηύθυνε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Κατά τη διάρκεια της πρώτης εβδομάδας του Μαΐου, η επιτροπή εκτάκτων καταστάσεων του ΠΟΥ για την Covid, η οποία συνεδριάζει κάθε τρίμηνο, πρόκειται να αποφανθεί αν πρέπει να διατηρηθεί η μέγιστη επιφυλακή, δήλωσε ο Μάικλ Ράιαν, επικεφαλής του Προγράμματος διαχείρισης καταστάσεων έκτακτης υγειονομικής ανάγκης του ΠΟΥ, σε συνέντευξη Τύπου στη Γενεύη.

Ο αξιωματούχος δηλώνει ότι ελπίζει πως με την ευκαιρία αυτή η επιτροπή θα έχει να δώσει «θετικές συμβουλές» στον επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους (στον οποίο ανήκει η τελική απόφαση), «όσον αφορά την αξιολόγησή τους για την πορεία της πανδημίας και την ύπαρξη ή όχι μιας έκτακτης κατάστασης δημόσιας υγείας διεθνούς εμβέλειας».

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κήρυξε αυτήν τη μέγιστη επιφυλακή στις 30 Ιανουαρίου του 2020 – όταν ο κόσμος είχε λιγότερα από 100 κρούσματα και κανέναν θάνατο εκτός Κίνας. Και όταν τον Μάρτιο του 2020 ο Δρ Τέντρος χαρακτήρισε την κατάσταση πανδημία, ο κόσμος είχε αντιληφθεί πλήρως τη σοβαρότητα της υγειονομικής απειλής.

Σήμερα, ο Δρ Ράιαν υπογράμμισε ότι «δεν σβήνουμε έναν διακόπτη για να περάσουμε αυτόματα σε μια ενδημική κατάσταση. Είναι πολύ πιο πιθανό ότι θα περάσουμε από έναν κακοτράχαλο δρόμο προς ένα πιο προβλέψιμο μοντέλο».

Ζήτησε επίσης να δίνεται προσοχή στην επιλογή των λέξεων. «Νομίζω ότι υπάρχει μια παρεξήγηση. Πολύ συχνά οι αναπνευστικοί ιοί, για παράδειγμα – όπως η γρίπη – δεν περνούν από ενδημική φάση», δήλωσε. «Περνούν από μια πανδημία σε πολύ αδύναμα επίπεδα δραστηριότητας, με εποχικές ενδεχομένως επιδημίες ή επιδημίες που εμφανίζονται σε ετήσια ή εξαμηνιαία βάση», εξήγησε.

Όσον αφορά την Covid, που προκαλείται από έναν αναπνευστικό ιό, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αναμένει συνεπώς να περάσει «σε μια φάση χαμηλής συχνότητας με ενδεχόμενες εξάρσεις, κυρίως όταν σε ορισμένες εποχές οι άνθρωποι συναθροίζονται στο εσωτερικό» σπιτιών και κτιρίων λόγω του κρύου, πρόσθεσε ο Μάικλ Ράιαν.

Ωστόσο επέμεινε στο γεγονός ότι ο ίδιος ο ιός δεν θα εξαφανιστεί: «Δεν θα τον εξαλείψουμε και ο ιός SARS-CoV-2 θα ενταχθεί στη λίστα των αναπνευστικών ιών, όπως της γρίπης» και «θα συνεχίσει να προκαλεί σοβαρές αναπνευστικές ασθένειες».

Πηγές: ΑΜΠΕ, AFP