Πρησμένα πόδια: 5 πιθανές αιτίες που πρέπει να γνωρίζετε

Τι θα πρέπει να προσέχετε στα πόδια σας

Παρατηρείτε ότι τα πόδια σας είναι πρησμένα; Το ήπιο πρήξιμο συνήθως δεν αποτελεί λόγο ανησυχίας, αυτό δεν σημαίνει όμως ότι πρέπει να κάνετε διάγνωση μόνοι σας.

Είναι σημαντικό να αναφέρετε τα συμπτώματα στον γιατρό σας εάν πιέζετε με το δάχτυλό σας το δέρμα και δεν επανέρχεται ή αν το πρήξιμο εκδηλώθηκε ξαφνικά, διαρκεί πολλές μέρες, επηρεάζει μόνο το ένα πόδι ή συνοδεύεται από πόνο ή αποχρωματισμό του δέρματος.

Δείτε πέντε κοινές πιθανές αιτίες για το πρήξιμο των ποδιών.

Ακινησία / ορθοστασία: Οι πρόσφατες αμερικανικές κατευθυντήριες οδηγίες υπογραμμίζουν τη σημασία της κίνησης. Η καθιστική ζωή μειώνει το ροή του αίματος στα πόδια και προκαλεί οίδημα, Αντίστοιχα, η πολύωρη ορθοστασία μειώνει τις συσπάσεις των μυών στα πόδια, γεγονός που επίσης επιβραδύνει την κυκλοφορία του αίματος.

Εγκυμοσύνη: Υπολογίζεται ότι το γυναικείο σώμα παράγει 50% περισσότερα υγρά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Μέχρι το τρίτο τρίμηνο, το βάρος της μήτρας αυξάνει την πίεση και επιτείνει την κατακράτηση υγρών στα χέρια και στα πόδια. Το οίδημα που οφείλεται στην εγκυμοσύνη είναι φυσιολογικό και συνήθως υποχωρεί μετά τον τοκετό.

Θρόμβωση: Εάν το πρήξιμο εκδηλώνεται μόνο στο ένα πόδι, είναι πιθανό να οφείλεται σε θρόμβο αίματος. Άλλα συμπτώματα είναι επίσης η θερμότητα και το κοκκίνισμα του ποδιού. Όταν σχηματίζεται θρόμβος στις φλέβες, είναι πιθανό να αποκολληθεί και να φτάσει μέσω τους αίματος στην καρδιά ή τους πνεύμονες.Φάρμακα: Το πρήξιμο των αστραγάλων ή των ποδιών μπορεί να είναι παρενέργεια φαρμάκων, όπως τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη, τα αντισυλληπτικά, τα αντιυπερτασικά, τα αντικαταθλιπτικά, καθώς και κάποια φάρμακα για την αντιμετώπιση του διαβήτη. Περιγράψτε τα συμπτώματα στον γιατρό σας, ο οποίος μπορεί να σας συστήσει άλλα φάρμακα, να αλλάξει τη δοσολογία ή να σας συστήσει κάποιο διουρητικό.

Πρόβλημα σε κάποιο όργανο: Τα προβλήματα στη λειτουργία βασικών οργάνων, προκαλούν συσσώρευση αίματος και άλλων υγρών στα αγγεία και τους ιστούς. Σε σοβαρές περιπτώσεις, αυτό μπορεί να είναι πιθανό σύμπτωμα καρδιακής ανεπάρκειας, νεφροπάθειας ή ηπατικής νόσου. Το οίδημα δεν περιορίζεται μόνο στα πόδια αλλά παρατηρείται και σε άλλα σημεία, όπως στα χέρια ή το πρόσωπο.

Πηγή: Medical Daily