ΠτΔ: Η δημοκρατία δεν είναι μόνο καθεστώς ελευθερίας, αλλά και ευθύνης

Μέσα σε κλίμα πόλωσης και έπειτα από πολλές αντιδράσεις και διαφωνίες εορτάστηκε η επέτειος από τα 47 χρόνια της εξέγερσης του Πολυτεχνείου.

Αφορμή για τις εντάσεις μεταξύ των κομμάτων της αντιπολίτευσης και της κυβέρνησης στάθηκε η απόφαση της Ελληνικής Αστυνομίας να απαγορεύσει γενικώς τις συναθροίσεις άνω των τεσσάρων ατόμων σε όλη τη χώρα επί τέσσερις ημέρες με αφορμή την επέτειο του Πολυτεχνείου, δεδομένου μάλιστα ότι η χώρα βρίσκεται υπό καθεστώς lockdown.

Οι εορτασμοί έγιναν να γίνουν υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας με το σχέδιο της αστυνομίας να θέλει περισσότερους από 5.000 αστυνομικούς στους δρόμους.

Πιο συγκεκριμένα, στα μέτρα ασφαλείας συμμετείχαν περισσότεροι από 5.000 αστυνομικοί, τα ειδικά θωρακισμένα οχήματα ρίψης νερού, οι γνωστοί «Αίαντες», ελικόπτερα και drones, που θα δίνουν συνεχώς εικόνα για όσα συμβαίνουν στο Πολυτεχνείο, στο Κέντρο Επιχειρήσεων της ΕΛΑΣ.

Αυξημένη αστυνομική παρουσία θα υπάρχει ειδικά στα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα, σε πρεσβείες, σε δημόσια κτίρια, καθώς και στην ευρύτερη περιοχή των Εξαρχείων.

 «Η ΕΛΑΣ θα καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια μέσα σε απολύτως νόμιμο πλαίσιο, ώστε να μην πραγματοποιηθούν οι οποιεσδήποτε συγκεντρώσεις άνω των τεσσάρων ατόμων στο Πολυτεχνείο, με στόχο την αποτροπή διάδοσης του κορωνοϊοϋ», τόνισαν στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων αστυνομικές πηγές.

 «Η υπέρβαση της ατομικότητάς μας  για το κοινό καλό είναι σήμερα ο δικός μας αγώνας»

Στις 09:00 το πρωί κατέθεσε στεφάνι στον χώρο του Πολυτεχνίου η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου χαρακτηρίζοντας την εξέγερση του Πολυτεχνείου ως «αφετηρία της μεταπολιτευτικής μας δημοκρατίας».

Η εξέγερση αποτέλεσε «μία κορυφαία πράξη αντίστασης, ένα σύμβολο πολιτικής ελευθερίας και αυτοκαθορισμού, που δεν καθόρισε μόνο μία γενιά και τους αγωνιστές της, στους οποίους σήμερα οφείλουμε την πιο υψηλή τιμή, αλλά την πιο προοδευτική περίοδο της σύγχρονης ιστορίας μας», ανέφερε η  Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

 «Το Πολυτεχνείο μας διδάσκει ότι η δημοκρατία απαιτεί αρετή και θυσίες. Μας υπενθυμίζει ότι οι νέοι είναι το πιο ζωντανό κύτταρο της κοινωνίας μας», συνέχισε για να τονίσει έπειτα τις ιδιαίτερες συνθήκες υπό τις οποίες γιορτάζεται η φετινή επέτειος και τις οποίες επιβάλλει η υγειονομική κρίση.  «Η φετινή επέτειος γιορτάζεται σε πρωτόγνωρες συνθήκες, λόγω της πανδημίας. Το μήνυμα που εκπέμπει, όμως, σε αυτές τις κρίσιμες στιγμές, είναι καθολικό: η δημοκρατία δεν είναι μόνο καθεστώς ελευθερίας, αλλά και ευθύνης». υποστήριξε.

 «Η υπέρβαση της ατομικότητάς μας  για το κοινό καλό, τη δημόσια υγεία και την αλληλεγγύη, είναι, σήμερα, ο δικός μας αγώνας», κατέληξε.