Ρωσία: Αύξηση 282% των αμυντικών δαπανών σε ετήσια βάση

Η αυξανόμενη παραγωγή στρατιωτικού εξοπλισμού και οι τεράστιες κρατικές δαπάνες διατηρούν τη ρωσική βιομηχανία σε εγρήγορση, συμβάλλοντας στην άμβλυνση των οικονομικών επιπτώσεων από τις δυτικές κυρώσεις.

Σε 2 τρισεκατομμύρια ρούβλια (26 δισεκ. δολάρια) ανέρχεται το ποσό που δαπάνησε η Ρωσία για την άμυνα μόνο στο διάστημα Ιανουαρίου- Φεβρουαρίου, καταγράφοντας ένα άλμα της τάξεως του 282% σε σχέση με την ίδια περίοδο πριν από ένα χρόνο, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία της πύλης του προϋπολογισμού, τα οποία καταδεικνύουν το αυξανόμενο κόστος που έχει για τη Μόσχα η σύρραξη της στην Ουκρανία.

Η αυξανόμενη παραγωγή στρατιωτικού εξοπλισμού και οι τεράστιες κρατικές δαπάνες διατηρούν τη ρωσική βιομηχανία σε εγρήγορση, συμβάλλοντας στην άμβλυνση των οικονομικών επιπτώσεων από τις δυτικές κυρώσεις.

Κατά τους δύο πρώτους μήνες του 2022, δαπανήθηκαν για την «εθνική άμυνα» 525,4 δισεκατομμύρια ρούβλια δημοσιονομικών πόρων.

Τα στοιχεία, που δημοσιεύονται στην ηλεκτρονική πύλη προϋπολογισμού του Ομοσπονδιακού Υπουργείου Οικονομικών δίνουν συγκεκριμένη εικόνα για τις στρατιωτικές δαπάνες. Το υπουργείο Οικονομικών σταμάτησε να δημοσιεύει επιμέρους μηνιαία στατιστικά στοιχεία για την εκτέλεση του προϋπολογισμού τον περασμένο Μάιο, αλλά τώρα πρόσθεσε στην πύλη στατιστικά στοιχεία για το 2022 και την αρχή του τρέχοντος έτους.

Σύμφωνα με τα νέα στατιστικά στοιχεία, οι αμυντικές δαπάνες ανήλθαν σε 1,18 τρισεκατομμύρια ρούβλια τον Ιανουάριο και 822,4 δισεκατομμύρια ρούβλια τον Φεβρουάριο.

Το σχέδιο κρατικών δαπανών της Ρωσίας για το 2023 προβλέπει δαπάνες ύψους 4,98 τρισεκατομμυρίων ρουβλίων για την άμυνα. Τα στατιστικά στοιχεία δείχνουν ότι η χώρα δαπάνησε λίγο πάνω από το 40% των προγραμματισμένων ετήσιων κονδυλίων της για τον αμυντικό τομέα τον Ιανουάριο-Φεβρουάριο.

Τα στατιστικά στοιχεία που δημοσιεύθηκαν την περασμένη εβδομάδα έδειξαν ότι το έλλειμμα του προϋπολογισμού της Ρωσίας ανήλθε στα 3,4 τρισεκατομμύρια ρούβλια για την περίοδο Ιανουαρίου-Απριλίου, έναντι πλεονάσματος 1,2 τρισεκατομμυρίων ρουβλίων το 2022, καθώς η Μόσχα έχει δαπανήσει πολλά και τα έσοδα από την ενέργεια έχουν μειωθεί.

Πέρυσι, η Ρωσία δαπάνησε 5,51 τρισεκατομμύρια ρούβλια, ή 17,1% των συνολικών της δαπανών για την άμυνα, από 3,57 τρισεκατομμύρια ρούβλια, ή 14,4%, το 2021.

Τον Ιανουάριο-Φεβρουάριο του 2023, οι δαπάνες για την εθνική άμυνα έφθασαν το 36,2% των συνολικών δαπανών του προϋπολογισμού, σχεδόν διπλάσιες από το ποσό που δαπανήθηκε για την κοινωνική πολιτική και σχεδόν τετραπλάσιες από τις δαπάνες για την «εθνική οικονομία».

Πηγές: ΑΜΠΕ, Reuters