Σουδάν: Συνεχίζονται οι βομβαρδισμοί ένα μήνα μετά την έναρξη των συγκρούσεων

Περισσότεροι από 600 άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένων αμάχων, έχουν σκοτωθεί και περισσότεροι από 5.000 έχουν τραυματιστεί από τις 15 Απριλίου.

Πριν από ένα μήνα, ξεκίνησαν οι μάχες στο Σουδάν, οι οποίες συνεχίζονται μέχρι σήμερα.

Νωρίς το πρωί μάλιστα εντάθηκαν σημαντικά σε όλη την πρωτεύουσα του Σουδάν οι αεροπορικές επιδρομές και τα πυρά πυροβολικού, όπως έκαναν γνωστό κάτοικοι της πόλης.

Οι αεροπορικές επιδρομές και οι κρότοι από τις συγκρούσεις και τις εκρήξεις ακούγονταν στο νότιο Χαρτούμ ενώ στη διάρκεια της νύχτας σημειώθηκαν σφοδροί βομβαρισμοί σε τμήματα των γειτονικών πόλεων Μπάχρι και Ομντουρμάν, δήλωσαν αυτόπτες μάρτυρες.

Για ορισμένους παρατηρητές, δεν ήταν έκπληξη όταν ξεκίνησαν οι συγκρούσεις στις 15 Απριλίου, δεδομένης της έντασης που είχε δημιουργηθεί τις προηγούμενες εβδομάδες μεταξύ των δύο ένοπλων ομάδων της χώρας,το στρατό και τις παραστρατιωτικές Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης (RSF).

Περισσότεροι από 600 άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένων αμάχων, έχουν σκοτωθεί και περισσότεροι από 5.000 έχουν τραυματιστεί από τις 15 Απριλίου. Επίσης, οι μάχες έχουν αναγκάσει περίπου 200.000 ανθρώπους να διαφύγουν σε γειτονικές χώρες ενώ περισσότεροι από 700.000 έχουν εκτοπιστεί μέσα στο Σουδάν, προκαλώντας μια ανθρωπιστική κρίση που απειλεί να αποσταθεροποιήσει την περιοχή.

Μόλις το 16% των νοσοκομείων στο Χαρτούμ λειτουργούν με πλήρη δυναμικότητα, με αξιωματούχους υγείας να αναφέρουν ότι ορισμένα κέντρα καταλαμβάνονται από δυνάμεις των RSF, οι οποίες ελέγχουν σχεδόν το 90% της πρωτεύουσας. Ο ΟΗΕ έχει αναφέρει επίσης ότι οι πόροι έχουν «περιοριστεί σοβαρά» στο Χαρτούμ και στο μεγαλύτερο μέρος του Νταρφούρ.

Παρά το γεγονός ότι οι δύο πλευρές συμφώνησαν την Πέμπτη να προστατεύσουν τους αμάχους για να επιτρέψουν την παράδοση ανθρωπιστικών προμηθειών, οι σφοδρές μάχες και οι αεροπορικές επιδρομές συνεχίστηκαν το Σαββατοκύριακο σε όλο το Χαρτούμ και στο Ελ Τζενέινα στο δυτικό Νταρφούρ. Οι ειρηνευτικές συνομιλίες μεταξύ των δύο πλευρών προγραμματίζονται για αυτήν την εβδομάδα.

naftemporiki.gr