Ρώσος πρέσβης στην Αθήνα: Δεν βλέπω θερμό επεισόδιο Ελλάδας-Τουρκίας

Παρά την ένταση που επικρατεί τελευταία στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ο Ρώσος πρέσβης στην Αθήνα δεν βλέπει  την πιθανότητα ενός θερμού επεισοδίου μεταξύ δύο χωρών που ανήκουν στο ΝΑΤΟ, προτάσσοντας την ειρηνική επίλυση των διαφορών τους, πάντα στη βάση σεβασμού του διεθνούς δικαίου και της Συνθήκης της Λωζάνης.

Ο Ρώσος πρέσβης Αντρέι Μάσλοβ μιλώντας στην ΕΡΤ αναφέρθηκε στις ελληνορωσικές σχέσεις, στα ελληνοτουρκικά, στο θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, στον πόλεμο στη Συρία αλλά και στην επόμενη φάση της χώρας μας μετά την έξοδο από τα μνημόνια.

Για τις ελληνορωσικές σχέσεις ιδιαίτερη αναφορά στον τομέα της οικονομίας, του εμπορίου και του τουρισμού, ειδικά τώρα που, όπως είπε, «διανύουμε το κοινό έτος τουρισμού που εγκαινιάστηκε πέρυσι στη Μόσχα και θα λήξει στην Αθήνα τον ερχόμενο Νοέμβριο». Οσον αφορά την επίσκεψη του πρωθυπουργού στη Μόσχα την τοποθέτησε χρονικά το δεύτερο εξάμηνο του έτους.

Ερωτηθείς «ποια είναι η επόμενη φάση για την έξοδο από τα μνημόνια», ο Ρώσος πρέσβης δήλωσε: «Η ελληνική οικονομία αναπτύσσεται καλά. Διαπιστώνουμε σημαντική βελτίωση της οικονομικής κατάστασης στην Ελλάδα, εφόσον πέρυσι καταφέραμε να βελτιώσουμε τα οικονομικά στοιχεία της διμερούς μας σχέσης σε όλους τους τομείς».

Ο κ. Μάσλοβ αναφέρθηκε συγκεκριμένα στον τομέα του εμπορίου δηλώνοντας ότι το εμπόριο επανήλθε στα 3,7 δισ. δολάρια, αύξηση κατά 27%, συγκρίνοντας με το προηγούμενο έτος, ενώ έκανε εκτενή αναφορά και στον τομέα του τουρισμού λέγοντας ότι την προηγούμενη χρονιά ήλθαν στη χώρα μας 900.000 Ρώσοι ενώ φέτος αναμένεται να ξεπεράσουν το ένα εκατομμύριο.

Για τις διπλωματικές προσπάθειες της χώρας μας με την πΓΔΜ για το ονοματολογικό ο κ. Μάσλοβ δεσμεύτηκε ότι «εάν οι δύο πλευρές βρουν κάποια λύση, όποια ονομασία και αν συμφωνηθεί -εάν ενσωματωθεί και στο Σύνταγμα της γειτονικής χώρας- τότε θα αναγνωρίσουμε όλοι, και εμείς αυτό το όνομα» βάζοντας ως προϋπόθεση τη συνταγματική αναθεώρηση.

Μιλώντας για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ο κ. Μάσλοβ υποστήριξε ότι «το κύριο χαρακτηριστικό της εξωτερικής πολιτικής της Ρωσίας είναι ότι βασίζεται στο διεθνές δίκαιο» και κάνοντας συγκεκριμένη αναφορά στις σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας είπε χαρακτηριστικά: «Σε όλες τις δύσκολες συγκυρίες πρέπει να κυριαρχεί ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου και των υποχρεώσεων που απορρέουν από τις διεθνείς συνθήκες, όπως η συνθήκη της Λοζάνης».

Σύμφωνα με τον Ρώσο πρέσβη, οι διαφορές που υπάρχουν πρέπει να λυθούν ειρηνικά, δια της διπλωματικής οδού», καθώς -όπως σημείωσε- «η Ελλάδα και η Τουρκία είναι μέλη του ΝΑΤΟ». Τέλος ερωτηθείς εάν «υπάρχει ο φόβος ενός θερμού επεισοδίου», ο κ. Μάσλοβ τοποθετήθηκε λέγοντας: «Δεν βλέπω την πιθανότητα ενός θερμού επεισοδίου».

Για τον πόλεμο στη Συρία, ο Ρώσος πρέσβης, τον χαρακτήρισε μεγάλη τραγωδία εκτίμησε όμως ότι «τα τελευταία χρόνια η κατάσταση σταθεροποιήθηκε, καθώς οι ένοπλες δυνάμεις της Συρίας με τη ρωσική βοήθεια κατάφεραν να καταπολεμήσουν το ισλαμικό κράτος και να πλήξουν την τρομοκρατία στην περιοχή», ενώ υποστήριξε ότι «οι βομβαρδισμοί στις 14 Απριλίου έγιναν εμπόδιο στην πολιτική πορεία της διευθέτησης».