ΣΕΗ: «Στο καράβι δεν κολλάει, αλλά στο θέατρο κολλάει;»

Με μία αιχμηρή ανακοίνωση το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών (ΣΕΗ) δήλωσε «τη σφοδρή αντίθεση του στην απόφαση της Περιφέρειας Αττικής για ματαίωση πολιτιστικών εκδηλώσεων» και ζητά την άμεση ανάκληση της. 

Η Περιφέρεια Αττικής αποφάσισε να αναστείλει το πρόγραμμα των πολιτιστικών εκδηλώσεων από 14 έως 31 Αυγούστου «για λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας». Σύμφωνα με την ανακοίνωση η απόφαση «ελήφθη μετά και τα τελευταία επιδημιολογικά δεδομένα, που αποτυπώνουν σημαντική έξαρση στον αριθμό των κρουσμάτων». 

«Αλλοπρόσαλλη απόφαση» 

 «Η Περιφέρεια Αττικής αλλοπρόσαλλα και καταπατώντας κάθε έννοια συνέχειας της Διοίκησης, αποφάσισε αυτόνομα την ματαίωση πολιτιστικών εκδηλώσεων στις οποίες ήταν παραγωγός», αναφέρουν στην ανακοίνωσή τους το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών.  

 «Η απόφαση αυτή πέρα από άδικη και αναίτια, καθώς ειδικά στα θέατρα η τήρηση των μέτρων είναι απόλυτη και άμεσα ελεγχόμενη (…), δημιουργεί τεράστια αναστάτωση και στο κοινό και σε λοιπούς παραγωγούς. Εύλογα η εμπιστοσύνη του κοινού κλονίζεται, επηρεάζοντας την προσέλευση στις υπόλοιπες παραγωγές, αλλά και λοιποί μικρότεροι παραγωγοί θα υπαναχωρήσουν, όταν ένας κρατικός φορέας ευθαρσώς δηλώνει ότι δεν εγγυάται την ασφάλεια των παραγωγών», αναφέρεται στην ανακοίνωση.  

 «Κυρίως όμως, η απόφαση αυτή οδηγεί στην ανεργία και την ανέχεια ακόμα και τους ελάχιστους συναδέλφους καλλιτέχνες και εργαζόμενους στις Τέχνες που εργάζονταν αυτό το διάστημα, χωρίς, μάλιστα, καμία πρόβλεψη για την αποζημίωσή τους», υπογραμμίζουν οι Έλληνες ηθοποιοί.    «Σε μια εποχή που πανθομολογούμενα οι καλλιτέχνες εξαιρέθηκαν ως επί το πλείστον από τα όποια μέσα στήριξης, τέτοιες αποφάσεις, που παρακάμπτουν, μάλιστα, προϋπάρχουσες εγκυκλίους του ίδιου του Υπουργείου Πολιτισμού, είναι ανεπίτρεπτες και βαθιά αντικοινωνικές, αφού προσβάλλουν το δικαίωμα στην εργασία, την πρόσβαση στον πολιτισμό, αλλά και την διασφάλιση της δημόσιας υγείας, αφού προκαλούν πανικό με αβέβαια κιόλας αποτελέσματα», προσθέτουν.  

«Άμεση απόσυρση»

 «Απαιτούμε την άμεση απόσυρση αυτής της απόφασης και την κανονική διεξαγωγή των εκδηλώσεων, με αυστηρή τήρηση των υγειονομικών μέτρων και βαθύ αίσθημα ευθύνης, που άλλωστε από την αρχή επιδείχθηκε» αναφέρεται στην ανακοίνωση με τους ηθοποιούς να ζητούν από το Υπουργείο Πολιτισμού να μην συνηγορήσει στην υλοποίηση αυτής της απόφασης και να περιφρουρήσει τον Πολιτισμό.   «Ως ΣΕΗ, είμαστε επίσης κάθετα αντίθετοι στην πρόταση αντικατάστασης της διεξαγωγής των εκδηλώσεων με live streaming, καθώς κανείς δεν μπορεί να εξασφαλίσει την μη μαγνητοσκόπηση και συνεπώς περαιτέρω εκμετάλλευση του καλλιτεχνικού έργου», αναφέρεται.  

 «Καλούμε την πολιτεία να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων. Τη στιγμή που τα αεροπλάνα λειτουργούν με πληρότητα 100%, τα πλοία με 85%, στα εστιατόρια δεν είναι απαραίτητη η χρήση μάσκας, ενώ ο κανόνας των 6 ατόμων καταργήθηκε για την εστίαση, αναρωτιόμαστε γιατί οι καλλιτεχνικές εκδηλώσεις είναι και πάλι στο στόχαστρο. Εν τέλει, στο καράβι δεν κολλάει, αλλά στο θέατρο κολλάει;» υπογραμμίζουν οι ηθοποιοί που συνοδεύουν την ανακοίνωσή τους με μία φωτογραφία που έχει ληφθεί σε κατάστρωμα πλοίου.  

Περιφέρεια Αττικής: Το πρόγραμμα δεν ακυρώνεται  

Η Περιφέρεια Αττικής, στη ανακοίνωση, ξεκαθάρισε ότι το πρόγραμμα των πολιτιστικών εκδηλώσεων «σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει ότι ακυρώνεται», αφού 75 εκδηλώσεις, έχουν προγραμματιστεί να διεξαχθούν μέσα στο Σεπτέμβριο εάν το επιτρέψουν οι συνθήκες. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο τομέας Πολιτισμού της Περιφέρειας έχει προτείνει στους καλλιτέχνες και παραγωγούς των παραστάσεων και συναυλιών, οι οποίες αναστέλλονται το επίμαχο διάστημα, τη λύση των live streaming μεταδόσεων και συμφωνήθηκε ήδη να διεξαχθούν 30 εκδηλώσεις, με αυτόν τον τρόπο. Σημειώνεται ότι χθες, το υπουργείο Πολιτισμού ανακοίνωσε την αναβολή εκδηλώσεων που είχαν προγραμματιστεί για αυτόν τον μήνα, λόγω των μέτρων για τον κορωνοϊό.

Πρόκειται για εκδηλώσεις με χωρητικότητα άνω των 100 θεατών, που είχαν προγραμματιστεί έως τις 24 Αυγούστου, στο πλαίσιο του θεσμού «Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός».