Σκληρή απάντηση Ιράν για τα πυρηνικά: «Εκανες λάθος, Τραμπ»

«Εκανες λάθος, Τραμπ», δήλωσε ο ανώτατος θρησκευτικός ηγέτης του Ιράν, Αλί Χαμενεΐ, λίγες ώρες μετά την επίσημη ανακοίνωση του Αμερικανού προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ πως οι ΗΠΑ αποχωρούν από την συμφωνία για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, η οποία υπογράφηκε το 2015.

Μεταξύ άλλων, ο Ιρανός θρησκευτικός ηγέτης χαρακτηρίσε τα χθεσινά σχόλια του Αμερικανού προέδρου ως «ανόητα και επιφανειακά», ενώ υπογράμισε πως ο Τραμπ είπε περισσότερα από δέκα ψέματα κατά τη διάρκεια της ομιλίας του.

«Είπε πάνω από 10 ψέματα στην ομιλία του, Απείλησε το καθεστώς και τους πολίτες (του Ιράν), λέγοντας ότι έκαναν αυτό και το άλλο. Κύριε Τραμπ, σας λέω εκ μέρους του ιρανικού λαού: Κάνατε λάθος», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Χαμενεΐ, ο οποίος έχει στηρίξει την πυρηνική συμφωνία και έχει επικρίνει δημοσίως αρκετές φορές τις ΗΠΑ ότι δεν τηρούν τις δεσμεύσεις της συμφωνίας.

«Δεχθήκαμε την πυρηνική συμφωνία, όμως η εχθρότητα απέναντι στην Ισλαμική Δημοκρατία δεν σταμάτησε», πρόσθεσε ο θρησκευτικός ηγέτης. Υπενθυμίζεται ότι ο Τραμπ ανακοίνωση την αποχώρηση των ΗΠΑ από την πυρηνική συμφωνία μέσω τηλεοπτικού διαγγέλματος.

Παράλληλα, ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Αμερικανού προέδρου, Τζον Μπόλτον δήλωσε ότι ο Τραμπ υπέγραψε το υπόμνημα με το οποίο διατάσσονται οι υπηρεσίες να επαναφέρουν όλες τις κυρώσεις εις βάρος του Ιράν, αναφορικά με το πυρηνικό του πρόγραμμα, οι οποίες είχαν αρθεί από τον τέως πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα.

Το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ με ανακοίνωσή του ανέφερε ότι θα επιβάλλει εκ νέου ένα ευρύ φάσμα κυρώσεων αναφορικά με το Ιράν έπειτα από μια μεταβατική περίοδο 90 και 180 ημερών και θα περιλαμβάνουν κυρώσεις που θα στοχεύουν τον πετρελαϊκό τομέα του Ιράν και τις συναλλαγές με την κεντρική του τράπεζα.

Η Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Μπαχρέιν γρήγορα εξέφρασαν τη στήριξή τους στην απόφαση του Τραμπ. «Η απόφαση του Τραμπ ίσως να μην αρέσει στο Παρίσι και το Λονδίνο, όμως πώς θα αισθάνονταν οι Γάλλοι και οι Βρετανοί αν οι πρωτεύουσές τους απειλούνταν άμεσα από τους Ιρανούς;», διερωτήθηκε ο αρθρογράφος Φάιζαλ Αμπάς στην αγγλόφωνη εφημερίδα της Σαουδικής Αραβίας Arab News, ο τίτλος της οποίας ήταν: «Η συμφωνία είναι νεκρή».

Πάντως, οι κυβερνήσεις της Γαλλίας, της Γερμανίας και του Ηνωμένου Βασιλείου δήλωσαν ότι θέλουν να παραμείνουν στη συμφωνία. Ανάλογο κλίμα επικρατεί στην Ασία. Η Ρωσία, η Κίνα, η Τουρκία και η Ινδία πιθανόν να αντιταχθούν στις κυρώσεις και να διατηρήσουν τα τρέχοντα επίπεδα αγορών ιρανικού αργού.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα παραμείνει δεσμευμένη στην πυρηνική συμφωνία με το Ιράν παρά την απόφαση των ΗΠΑ να αποσυρθούν και θα διασφαλίσει ότι η Τεχεράνη δεν θα αντιμετωπίσει οποιεσδήποτε από τις ευρωπαϊκές κυρώσεις που ήρθησαν βάσει της συμφωνίας του 2015.

«Όσο το Ιράν συνεχίζει να εφαρμόζει τις δεσμεύσεις του που σχετίζονται με το πυρηνικό του πρόγραμμα … η ΕΕ θα παραμείνει δεσμευμένη στη συνεχιζόμενη, πλήρη και αποτελεσματική εφαρμογή της πυρηνικής συμφωνίας», αναφέρουν σε κοινή δήλωσή τους οι 28 κυβερνήσεις της ΕΕ.

«Η άρση των κυρώσεων που σχετίζονται με το πυρηνικό πρόγραμμα είναι ουσιώδες μέρος της συμφωνίας … Η ΕΕ υπογραμμίζει τη δέσμευσή της να διασφαλίσει ότι αυτό θα συνεχιστεί», προσθέτουν.

«Εκτοξεύθηκαν» οι τιμές πετρελαίου μετά την απόφαση Τραμπ

Η απόφαση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να αποσύρει τη χώρα του από τη συμφωνία για τα πυρηνικά του Ιράν οδήγησε τις τιμές του πετρελαίου σήμερα σε άνοδο μεγαλύτερη του 3%, δηλαδή στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 3,5 ετών.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αμερικανικού αργού (WTI) ανήλθαν στο υψηλότερο επίπεδο από τον Νοέμβριο του 2014 στα 71,17 δολάρια το βαρέλι, σημειώνοντας αύξηση κατά 2,8%. Τα αντίστοιχα συμβόλαια για το μπρεντ σημείωσαν άλμα έως 2,8% σε υψηλό τριάμισι ετών στα 77,20 δολάρια.

Έτσι οι εταιρείες διύλισης της Ασίας προσπαθούν να βρουν εναλλακτικές πηγές παροχής πετρελαίου, καθώς ετοιμάζονται για την επιβολή νέων αμερικανικών κυρώσεων σε βάρος του Ιράν, σημαντικού εξαγωγέα πετρελαίου. Το Ιράν είναι ο τρίτος μεγαλύτερος παραγωγός πετρελαίου στον Οργανισμό Πετρελαιοεξαγωγικών Κρατών (ΟΠΕΚ) και βασικός προμηθευτής, ιδιαίτερα για εταιρίες διύλισης στην Ασία.