Σοκ στα τουριστικά γραφεία

Της ΜΑΡΙΑΣ ΚΟΥΖΟΥΦΗ

Άλλες χρονιές τέτοιες ημέρες αρκετοί θα σχεδίαζαν και θα έκλειναν πακέτα εκδρομών με αφορμή την αργία της 28ης Οκτωβρίου, ωστόσο φέτος τα πράγματα λόγω κορωνοϊού είναι πολύ διαφορετικά. Τα τουριστικά γραφεία μπορεί να έχουν ετοιμάσει κάποια πακέτα για την 28η Οκτωβρίου, ωστόσο δεν υπάρχει ενδιαφέρον και ζήτηση από τον κόσμο.

 «Όταν λέμε δεν υπάρχει ενδιαφέρον, δεν υπάρχει ενδιαφέρον καθόλου», τονίζει  μιλώντας στον Τύπο Θεσσαλονίκης ο πρόεδρος της Ένωσης Τουριστικών Γραφείων Μακεδονίας – Θράκης κ. Βύρων Θεολόγης. Όπως επισημαίνει τα καθημερινά κρούσματα κορωνοϊού που ανακοινώνονται αποθαρρύνουν τον κόσμο από το να σχεδιάσει και να κλείσει κάποια εκδρομή. «Δεν σκέφτονται να κάνουν κανένα ταξίδι», όπως λέει.

Γενικά για τον κλάδο, ο κ. Θεολόγης τονίζει ότι η κατάσταση είναι «πάρα πολύ άσχημη». «Μιλάμε για πτώση της τάξης 90% και, σε σχέση με πέρυσι. Όσο περνάει ο καιρός τα πράγματα γίνονται χειρότερα και όχι καλύτερα. Δεν αλλάζει τίποτα προς το καλύτερο», αναφέρει χαρακτηριστικά. Οι τουριστικοί πράκτορες βλέπουν ότι η φετινή χρονιά έχει χαθεί και αυτό όπως λένε είναι δεδομένο και εναποθέτουν τις ελπίδες τους στο να βρεθεί το εμβόλιο για να «ξεκινήσουν» και πάλι από την άνοιξη. «Εάν δεν βρεθεί το εμβόλιο δεν βλέπω να γίνεται τίποτα», όπως λέει ο κ. Θεολόγης, επισημαίνοντας τη δύσκολη κατάσταση που επικρατεί αυτήν την στιγμή με τα υγειονομικά πρωτόκολλα που ισχύουν σε διάφορες χώρες. Κάποιες ζητούν τεστ covid, άλλη χώρα ζητά 14 μέρες καραντίνα, ενώ αρκετές χώρες είναι «κλειστές». «Η Ρωσία, η Τουρκία, η Ασία, η Αμερική είναι κλειστές. Είναι τα πράγματα πάρα πολύ άσχημα», όπως τονίζει.

Ο κλάδος ζητά να συνεχιστούν οι αναστολές εργασιών εργαζομένων μέχρι το τέλος του έτους, ενώ ζητά και παράταση των πληρωμών των υποχρεώσεων προς δημόσια ταμεία, βεβαιωμένους φόρους, ασφαλιστικά ταμεία κ.λπ επίσης τουλάχιστον μέχρι το τέλος του χρόνου. Παράλληλα τα τουριστικά γραφεία αναμένουν και την τρίτη επιστρεπτέα προκαταβολή προκειμένου να πληρώσουν τις υποχρεώσεις τους.

Εάν γίνουν όλα τα παραπάνω τα τουριστικά γραφεία θα αντέξουν μέχρι το τέλος του έτους, αλλά από εκεί και πέρα τα πράγματα είναι πάρα πολύ δύσκολα εάν δεν βρεθεί το εμβόλιο, όπως λέει ο κ. Θεολόγης. Πάντως κλείνοντας, εκτιμά ότι εάν βρεθεί το εμβόλιο μέχρι το τέλος του χρόνου τα τουριστικά γραφεία θα βρουν τρόπο να ανακάμψουν.