«Βουτιά» 14,2% για τις ελληνικές εξαγωγές τον Αύγουστο

Πτώση κατά 14,2%, σε σχέση με πέρυσι, σημείωσαν τον Αύγουστο του 2020 οι ελληνικές εξαγωγές, παρά την ανοδική πορεία των διεθνών πωλήσεων των τροφίμων και των χημικών, οι οποίες καταγράφουν αυξητική τάση στο σύνολο του οκταμήνου, λειτουργώντας ως ο κινητήριος μοχλός για το εξαγωγικό εμπόριο της Ελλάδας. Αναλυτικότερα, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία για τις ελληνικές εξαγωγές, που ανακοίνωσε η Ελληνική Στατιστική Αρχή και επεξεργάστηκε το Ινστιτούτο Εξαγωγικών Ερευνών και Σπουδών (ΙΕΕΣ) του Συνδέσμου Εξαγωγέων (ΣΕΒΕ), οι ελληνικές εξαγωγές μειώθηκαν τον Αύγουστο κατά 342,4 εκατ. ευρώ, σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2019 και ανήλθαν στα 2,06 δισ. ευρώ. Πτωτική ήταν και η πορεία των εισαγωγών, οι οποίες συρρικνώθηκαν κατά 19,6% και διαμορφώθηκαν σε 3,3 δισ. ευρώ, με αποτέλεσμα το εμπορικό ισοζύγιο να παραμείνει μεν ελλειμματικό, αλλά να μειωθεί κατά 27,1% συγκριτικά με τον αντίστοιχο μήνα του 2019.

Η εικόνα παραμένει αρνητική ως προς τις εξαγωγικές επιδόσεις της Ελλάδας και εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών, σε αντίθεση με τους προηγούμενους μήνες. Οι εξαγωγές διαμορφώθηκαν τον Αύγουστο (χωρίς τα πετρελαιοειδή) σε 1,51 δισ. ευρώ, μειωμένες κατά 5%. Μεγαλύτερη ήταν η μείωση των εισαγωγών (-7,0%), ενώ το εμπορικό έλλειμμα διαμορφώθηκε σε 1,25 δισ. ευρώ, βελτιωμένο κατά 128,4 εκατ. σε σχέση με τον Αύγουστο του 2019.

Στο μεταξύ, εξετάζοντας τα στοιχεία για το οκτάμηνο Ιανουαρίου-Αυγούστου, το ΙΕΕΣ καταγράφει σημαντική μείωση των εμπορευματικών συναλλαγών. Στο συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, οι ελληνικές εξαγωγές κατέγραψαν μείωση κατά 11,9%, ενώ οι εισαγωγές συρρικνώθηκαν κατά 15,1%. Το εμπορικό ισοζύγιο ανήλθε σε 11,7 δισ. ευρώ, μειωμένο κατά 19,8%. Χωρίς τα πετρελαιοειδή, οι ελληνικές εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 0,8%, ενώ οι εισαγωγές μειώθηκαν κατά 6,8%.

Σε κλαδικό επίπεδο, τα τρόφιμα και τα χημικά παρέμειναν, σύμφωνα με το ΙΕΕΣ, ο κινητήριος μοχλός υποστήριξης των ελληνικών εξαγωγών, καταγράφοντας ανοδική τάση στο σύνολο του οκταμήνου. Οι εξαγωγές τροφίμων αυξήθηκαν κατά 11,2%, ενώ των χημικών προϊόντων κατά 19,7%. Θετική ήταν και η πορεία των εξαγωγών ποτών και καπνών (+6,6%) και λιπών και ελαίων (+38,0%). Αντίθετα, μείωση παρουσίασαν πετρελαιοειδή (-40,1%), βιομηχανικά προϊόντα (-7,8%) και πρώτες ύλες (-18,7%). Το 57,8% των ελληνικών προϊόντων απεστάλη σε κράτη-μέλη της ΕΕ (εξαιρουμένου του Ηνωμένου Βασιλείου) και το 42,2% σε Τρίτες Χώρες. Εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών, τα αντίστοιχα ποσοστά διαμορφώνονται σε 65,6% για την Ε.Ε. και 34,4% για τις τρίτες χώρες.