Σπάνια ακουαρέλα του Ερζέ πωλήθηκε έναντι 629.000 ευρώ

Σπάνια εικονογράφηση του Βέλγου σκιτσογράφου Ερζέ, του πατέρα του Τεντέν, πωλήθηκε από τον Οίκο Christy’s στο Παρίσι έναντι 629.000 ευρώ, σε μια δημοπρασία αφιερωμένη στα κόμικς.

Ο Ερζέ σχεδίασε και ζωγράφισε την ακουαρέλα για το εξώφυλλο του εβδομαδιαίου περιοδικού «Petit Vingtieme» που κυκλοφόρησε στις 22 Ιουνίου του 1939.   Εκεί απεικονίζεται ο Τεντέν και ο πιστός του σκύλος Μιλού σε ένα επεισόδιο του «Σκήπτρου του Οττοκάρ», του έβδομου βιβλίου με τις περιπέτειες του αεικίνητου δημοσιογράφου. Το έργο εκτιμάτο μεταξύ 500.000 και 600.000 ευρώ.

Το κομμάτι αυτό σε τετράγωνο σχήμα (διαστάσεων 20,7 x 20,7 εκατοστών) απεικονίζει τον Τεντέν πεινασμένο, να απομακρύνεται τρέχοντας από το βασίλειο (της φαντασίας) της Μπορντουρίας κρατώντας μια φραντζόλα ψωμί σφιχτά πάνω στο στήθος του και μια νταμιτζάνα κρασί.

Ο Μιλού τρέχει δίπλα του έχοντας ένα κόκαλο στο στόμα. Ουδέποτε το έργο αυτό είχε βγει στο σφυρί. «Ο Ερζέ το είχε προσφέρει σε έναν φίλο, και το δώρο είχε μείνει στην οικογένεια του ευτυχούς παραλήπτη επί σχεδόν 77 χρόνια», ανέφερε ο Φιλίπ Γκοντέν, βιογράφος του Ερζέ και συντάκτης του σημειώματος που συνόδευε το κομμάτι αυτό στη δημοπρασία.

«Το Σκήπτρο του Οττοκάρ» τυπώθηκε σε μαυρόασπρη επιφυλλίδα (από τον Αύγουστο του 1938 έως τον Αύγουστο του 1939) στις σελίδες του «Petit Vingtieme», του εβδομαδιαίου ένθετου για τη νεολαία της βελγικής συντηρητικής καθολικής εφημερίδας «Le Vingtieme siecle» (Ο Εικοστός αιώνας). Τα εξώφυλλα του «Petit Vingtieme» είναι από τα πιο περιζήτητα από τους συλλέκτες. Στις σελίδες αυτού του ένθετου και κυρίως με «Το Σκήπτρο του Οττοκάρ» ο Βέλγος καλλιτέχνης έφθασε στην πλήρη σκιτσογραφική και αφηγηματική του ωριμότητα. Συνεπώς, το σκίτσο με τη σινική μελάνη και χρωματισμένο στην ακουαρέλα δεν μπορεί να μην είναι δια χειρός Ερζέ.